Reklama
Reklama

Twoje gwiazdy mówią, co jeść. Oto niespodzianki kulinarnego horoskopu

Czy to, co lubimy jeść, może mieć związek z miesiącem, w którym się urodziliśmy? Coraz większą popularnością cieszy się tzw. żywienie zodiakalne, czyli dieta silnie związana z astrologią. Odkryj, czym jest horoskop kulinarny i przekonaj się, co smakuje twojemu znakowi zodiaku.

Ojciec Andrzej Klimuszko znany był nie tylko jako duchowny, zielarz i jasnowidz, ale też wyznawca zasady, że to, na co chorujemy i to, jak jemy, zależy od miesiąca, w którym się urodzimy. Choć franciszkanin nie łączył swoich przekonań z astrologią, to współcześnie coraz więcej osób wierzy w tzw. żywienie zodiakalne. To nowy trend dietetyczny, w którym dopasowuje się jadłospis do posiadanego znaku zodiaku. Odkryj horoskop kulinarny i przekonaj się, co smakuje każdemu znakowi zodiaku.

Baran (21.03-19.04)

Zodiakalne Barany, czyli osoby urodzone na przełomie marca i kwietnia, nie przepadają za warzywami czy surówkami. Chętniej sięgają po tłuste, mięsne i dobrze doprawione potrawy. W gotowaniu, do którego podchodzą z nieufnością, stawiają na dobrej jakości, świeże składniki, wyrazisty smak i wyłącznie ulubione potrawy. Nie są też fanami słodyczy - chętniej wybiorą słone przekąski. Przykładowym daniem, które zasmakuje Baranom, może być meksykańskie chili con carne.

Rak (21.06-22.07)

Zodiakalne Raki zarówno kochają gotować, jak i jeść. Uwielbiają serwować duże porcje swoim gościom, choć same na co dzień spożywają raczej mało. Często to miłośnicy kuchni, lubiący nie tylko przyrządzać potrawy, ale też rozmawiać o różnych smakach. Zodiakalne Raki podjadają pomiędzy posiłkami, a gotują zawsze według przepisu, nie dając ponieść się fantazji. Przepadają za kuchnią polską, włoską i indyjską. Z chęcią wypróbują lasagne, tiramisu czy tagliatelle al ragù. 

Lew (23.07-22.08) 

Co tu dużo pisać, Lwy znane są z bycia dobrymi gospodarzami. Potrafią szybko napełnić stół pysznymi potrawami, jednocześnie zachowując dobrą atmosferę i porządek w kuchni. Na sycące menu pozwalają sobie jednak tylko od święta, bo choć uwielbiają jeść, na co dzień dbają o zdrowy jadłospis i mniejsze porcje. Na pierwszym miejscu stawiają zawsze jakość składników i nie lubią marnować kupionych produktów. Co smakuje temu znakowi zodiaku? Z chęcią sięgnie po faszerowanego kurczaka na słodko (z pieczonymi jabłkami lub morelami) czy kaczkę z buraczkami i kluskami śląskimi.

Panna (23.08-22.09) 

Zodiakalne Panny traktują jedzenie bardzo poważnie. Niezależnie od tego, czy je gotują, czy spożywają, uznają, że jest to dla nich chwila relaksu, wyciszenia. Nie lubią, gdy ktoś im w tych czynnościach przeszkadza. Są perfekcjonistami, więc w kuchni spędzają zazwyczaj zbyt dużo czasu, poświęcając uwagę najmniejszym szczegółom dania. Starają się, by potrawa była nie tylko pyszna, ale i estetyczna. W codziennym jadłospisie wybierają przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy i chude mięsa. Z pewnością zjadłyby więc sałatkę z gruszką i orzechami, fasolową pastę kanapkową czy burgera z indyka. 

Waga (23.09-22.10) 

Wagi to prawdziwi minimaliści w kwestii żywienia. Nie koncentrują życia wokół kuchni - więcej o niej czytają, niż realnie gotują czy jedzą. Do ulubionych potraw należą dania mączne, np. kopytka, pierogi czy kluski. Przepisy na tradycyjne dania kuchni polskiej biorą wyłącznie z rodzinnych zeszytów, od mam lub babć. Na co dzień jedzą raczej lekkostrawnie i mało. Zodiakalne Wagi mają też naturalną skłonność do wegetarianizmu i weganizmu. Mają talent do pieczenia.

Skorpion (23.10-21.11) 

Skorpion znany jest jako kapryśny znak zodiaku - także w kuchni potrafi nieźle namieszać, ponieważ emocjonalnie podchodzi do kwestii żywienia. Ma bardzo skrajne podejście do jedzenia - raz kocha jeść i gotować, a po jakimś czasie odchudza się i zapomina o tej sferze życia. Lubi mieć jednak kontrolę nad tym, co je i sam układa sobie menu. W kuchni Skorpionów zawsze znajduje się wiele produktów, żeby mogły przygotować danie, na które akurat mają ochotę. Osoby, które urodziły się w październiku i listopadzie, chętnie jedzą mięso, szczególnie w towarzystwie kasz, ryżów i makaronów. Nie pogardzą dobrymi zrazami wołowymi czy kaszottem z kurczakiem i warzywami

Strzelec (22.11-21.12) 

Strzelce lubią prostą kuchnię, więc na co dzień sięgają po sprawdzone przepisy i ulubione dania z dzieciństwa. Na śniadanie chętnie zjedzą szybką, ale dobrze przyrządzoną jajecznicę, a na kolację - po prostu kanapki. Mimo że w codziennym jadłospisie stawiają na minimalizm, zazwyczaj uwielbiają kulinarne podróże. Jak tylko wybiorą się na wycieczkę, w nowym miejscu muszą wypróbować jak najwięcej regionalnych potraw. Same nie lubią gotować i często kupują półprodukty, aby tylko przyspieszyć ten proces.

Koziorożec (22.12-19.01) 

Koziorożce nie lubią próbować nowych dań - w codzienne menu celowo wprowadzają rutynę. Lubią jeść, ale już nie gotować (a tym bardziej sprzątać kuchni), dlatego często wychodzą do restauracji lub korzystają z gościnności innych. Ich smaki to zdecydowanie czerwone mięso i kuchnia indyjska, dlatego gulasz wołowy lub kurczak tikka masala jak najbardziej będą dla nich. Osoby spod tego znaku zodiaku patrzą na sezonowość produktów i racjonalnie dobierają potrawy. Od czasu do czasu sięgną po comfort food, którym dla nich jest kuchnia ich mamy czy babci (np. kotlety czy gołąbki).

Wodnik (20.01-18.02) 

Co smakuje każdemu znakowi zodiaku? Wodnikom nie potrzeba dużo, bo szybko zaspokajają głód. Bardzo mocno w kuchni stawiają na jakość i porządek - wolą zjeść mniej, ale naprawdę dobrej potrawy, a po gotowaniu wszystko odkładają na swoje miejsce. Są odważni, więc nie boją się też eksperymentów kulinarnych. Osoby urodzone pod znakiem Wodnika dbają o sylwetkę i układają zbilansowaną dietę, złożoną z ryb, mięs, warzyw, owoców, orzechów i zbóż. Chętnie sięgną po pieczonego łososia czy stek w towarzystwie warzyw na parze. 

Ryby (19.02-20.03) 

Gotowanie sprawia Rybom radość, szczególnie gdy przyrządzają bliskim ich ukochane dania. Nie przepadają za tłustymi potrawami, za to lubią słodki smak. Chętnie wybiorą więc sałatkę owocową czy lody, które pamiętają jeszcze z dzieciństwa. Ze słonych smaków, postawią na wytrawne pasty kanapkowe oraz czerwone mięso. Delektują się jedzeniem, traktując je jako chwilę przyjemności. Gdy się stresują, nie za bardzo mogą jeść. Mają naturalną skłonność do wegetarianizmu.

Horoskop kulinarny powiązany jest z tzw. żywieniem zodiakalnym i astrologią (która nie jest nauką). Choć staje się przedmiotem analiz, należy wciąż pamiętać, że każdy, niezależnie od miesiąca urodzenia, może mieć indywidualne podejście do żywności, zupełnie odmienne od wskazanego powyżej.




Zobacz też:

Czy wiesz, co to za placek? Tylko mistrzowie zdobędą wszystkie punkty

Uczeń podstawówki sobie poradzi, a ty? Sprawdź, czy znasz te jednostki miar i wag

Triki kulinarne Magdy Gessler. Po nich potrawy nabierają innego smaku i wymiaru

INTERIA.PL