Chcesz zjeść coś lekkiego i pysznego? Zrób prostą sałatkę z ogórków konserwowych
Szukasz pomysłu na lekki posiłek? A może potrzebujesz sałatki, która dobrze będzie komponowała się z daniami obiadowymi? Mamy świetną propozycję - sałatka z ogórków konserwowych z dodatkiem sera feta rozpieści podniebienia.
Sałatka z ogórków konserwowych i sera feta to ciekawa propozycja na szybką kolację czy lekki i pożywny lunch. Sprawdzi się też świetnie jako dodatek do tłustych mięs. Danie cechuje się bardzo przyjemnym, lekko kwaskowato-słonym smakiem przełamanym słodyczą papryki i cebuli. Natka pietruszki dodaje ciekawego i ziołowego aromatu. Na stole prezentuje się elegancko i wytwornie. Będzie też świetną propozycją dla osób na diecie wegetariańskiej.
Do przygotowania tej sałatki potrzebne są:
- 3 ogórki konserwowe,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ papryki żółtej,
- 1 czerwona cebula,
- 200 g sera feta o ulubionym smaku,
- 1 garść świeżej natki pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ½ tartej skórki cytrynowej,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Ogórka konserwowego grubo posiekaj w plasterki, a następnie w ćwiartki. Papryki pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj w piórka. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz w palcach, a pietruszkę porwij na listki. W misce wymieszaj wszystkie składniki z wyłączeniem cebuli. Tę zostaw na koniec.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Dressingiem zalej sałatkę i wszystko dobrze wymieszaj. Z boku ułóż piórka cebuli.
Sałatkę z ogórków konserwowych podawaj od razu po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce, jako samodzielne danie lub dodatek do dania obiadowego.
Źródło: terazogotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy sposób na gotowanie zamrożony pierogów. Nie ma szans, żeby się rozpadły
To niebezpieczna przyprawa, zakazana w wielu krajach. W Polsce można ją kupić bez problemu
Pieczony sernik z malinami. Ekspresowy przepis na święta i sylwestra