Gołąbki bez zawijania od Jaśka Kuronia. Z młodej kapusty i specjalnym dodatkiem to prawdziwa petarda
Gołąbki to kultowe danie kuchni polskiej, które ma wielu fanów. Przygotowanie ich w klasycznej wersji wiąże się z gotowaniem kapusty, uciążliwym zawijaniem i długim pieczeniem. Na szczęście jest sposób, dzięki któremu możesz zrobić je w dużo szybszy sposób. Odkryj przepis na gołąbki bez zawijania autorstwa Jaśka Kuronia.
Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na obiad, szczególnie jeśli chcemy ograniczyć czas, potrzebny na jego przygotowanie. W odróżnieniu od klasycznych gołąbków nie wymaga od nas długiego gotowania kapusty, zawijania farszu w liście, ani długiego czasu pieczenia. Ten przepis udowadnia, że smak gołąbków można uzyskać szybko, prosto i bez trudu.
Gołąbki bez zawijania są pyszne, soczyste i przekonają do siebie każdego fana klasyki. Smakują idealnie w połączeniu z pomidorowo-koperkowym sosem. Warto je wykonać szczególnie teraz, kiedy panuje sezon na młodą kapustę oraz możemy dostać w sklepie świeży koperek. Wystarczy poświęcić chwilę czasu w kuchni, aby móc cieszyć się pysznym smakiem gołąbków.
Zobacz także: Kotlety schabowe jadą do Włoch. Takiego obiadu jeszcze nie jadłeś
Składniki na gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 szklanka ryżu,
- 250 g białej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz.
Składniki na sos pomidorowy:
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki passaty,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego,
- sól i pieprz.
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160 st. C w trybie góra-dół. W niewielkim garnku gotujemy ryż. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju na patelni, aż będzie zarumieniona. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tarce o dużych oczkach trzemy kapustę.
Kiedy ryż i cebula będą już ostudzone, umieszczamy je w dużej misce wraz z mięsem i kapustą. Dodajemy do nich bułkę tartą oraz przyprawy i wyrabiamy rękami do momentu, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone.
Wyrobioną masę na gołąbki formujemy w podłużne pulpeciki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.
W czasie kiedy pulpeciki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na patelnię wraz z masłem. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, smażąc jeszcze przez minutę. Dodajemy przecier, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Po wyjęciu gołąbków z piekarnika przekładamy je do patelni z sosem i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność