Reklama
Reklama

Gołąbki bez zawijania od Jaśka Kuronia. Z młodej kapusty i specjalnym dodatkiem to prawdziwa petarda

Gołąbki to kultowe danie kuchni polskiej, które ma wielu fanów. Przygotowanie ich w klasycznej wersji wiąże się z gotowaniem kapusty, uciążliwym zawijaniem i długim pieczeniem. Na szczęście jest sposób, dzięki któremu możesz zrobić je w dużo szybszy sposób. Odkryj przepis na gołąbki bez zawijania autorstwa Jaśka Kuronia.

Pomysł na pyszny obiad. Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to świetny pomysł na obiad, szczególnie jeśli chcemy ograniczyć czas, potrzebny na jego przygotowanie. W odróżnieniu od klasycznych gołąbków nie wymaga od nas długiego gotowania kapusty, zawijania farszu w liście, ani długiego czasu pieczenia. Ten przepis udowadnia, że smak gołąbków można uzyskać szybko, prosto i bez trudu.

Gołąbki bez zawijania są pyszne, soczyste i przekonają do siebie każdego fana klasyki. Smakują idealnie w połączeniu z pomidorowo-koperkowym sosem. Warto je wykonać szczególnie teraz, kiedy panuje sezon na młodą kapustę oraz możemy dostać w sklepie świeży koperek. Wystarczy poświęcić chwilę czasu w kuchni, aby móc cieszyć się pysznym smakiem gołąbków.

Zobacz także: Kotlety schabowe jadą do Włoch. Takiego obiadu jeszcze nie jadłeś

Gołąbki bez zawijania według Jaśka Kuronia. Spróbuj sam

Składniki na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 250 g białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 szklanki passaty,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego,
  • sól i pieprz.

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 160 st. C w trybie góra-dół. W niewielkim garnku gotujemy ryż. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na rozgrzanym oleju na patelni, aż będzie zarumieniona. Pozostawiamy do ostygnięcia. Na tarce o dużych oczkach trzemy kapustę.

Kiedy ryż i cebula będą już ostudzone, umieszczamy je w dużej misce wraz z mięsem i kapustą. Dodajemy do nich bułkę tartą oraz przyprawy i wyrabiamy rękami do momentu, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone.

Wyrobioną masę na gołąbki formujemy w podłużne pulpeciki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut.

W czasie kiedy pulpeciki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy ją na patelnię wraz z masłem. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, smażąc jeszcze przez minutę. Dodajemy przecier, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Po wyjęciu gołąbków z piekarnika przekładamy je do patelni z sosem i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie gołąbki są gotowe do podania.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Do tej pory robiłam to źle. Sprawdź, czy wyrzucasz słoiki tam, gdzie trzeba

Jagodzianki już są. Te od Magdy Gessler zwalają z nóg, ale ceną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad