Reklama
Reklama

Na Wszystkich Świętych zrobię gołąbki po żydowsku. Rodzina je uwielbia

Gołąbki to pyszna potrawa, którą prosto przygotujemy. Sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju święta oraz uroczystości. Robi się je szybko, a goście wychodzą zadowoleni i najedzeni. Jeśli mamy już dość standardowych przepisów i dobrze znanych smaków, możemy zawsze zajrzeć do przepisów z innych kuchni. Okazuje się, że jeden z najpyszniejszych sposobów na gołąbki znajdziemy w tej żydowskiej.

Gołąbki to potrawa, którą spotkamy nie tylko w kuchni polskiej. Poznaj przepis, dzięki któremu odkryjesz je w całkiem nowej odsłonie. Przygotuj holiszki na Wszystkich Świętych, a goście będą zachwyceni. 

Sprawdź także: Rozgrzewający obiad z piekarnika. Inspirowany kuchnią węgierską

Holiszki — gołąbki po żydowsku 

Gołąbki w polskiej kuchni są nam dobrze znane. Klasyczny przepis składa się z białej kapusty, białego ryżu oraz mięsa mielonego. Niewiele osób jednak wie, że spotkamy je również w kuchni żydowskiej. Farsz zawinięty w warzywa to dobrze znane danie, które zależnie od regionu przyjmuje różną formę. Gołąbki mogą być zawinięte w liście boćwiny czy winogron. Te, które składają się z białej kapusty, najczęściej podaje się na Węgrzech.

Holiszki to danie, które wyróżnia farsz. Przygotowuje się go z dodatkiem ugotowanej kaszy pęczak, która nadaje daniu całkiem innego smaku. Dodatkowo konsystencję polepsza dodatek macy, czyli przaśnego chleba popularnego w kulturze żydowskiej. Przygotowuje się ją z mąki pszennej oraz wody. Przed dodaniem do farszu należy ją jednak porządnie namoczyć. Maca to składnik, który bez problemu dostaniemy w większych sklepach oraz supermarketach.

Smak holiszek dopełniony jest przez oryginalny sos pomidorowy, który wzbogacony jest o dodatek kapusty kiszonej i zwykłej. Dzięki temu ma charakterystyczny aromat, który idealnie komponuje się z gołąbkami.

Gołąbki po żydowsku — przepis

Składniki na gołąbki:

  • 1 główka kapusty,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g macy,
  • 400 g ugotowanej kaszy pęczak,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz.

Kapustę głęboko nacinamy naokoło głąba, aby oddzielić od siebie liście. Wkładamy ją do dużego garnka głąbem do dołu, dolewamy wody i przykrywamy pokrywką. Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20-30 minut. Kapusta będzie gotowa, kiedy liście zmiękną i zaczną się oddzielać. Wyjmujemy kapustę z wody i odstawiamy do ostygnięcia. Przechodzimy do przygotowania farszu.

Macę zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia. Kiedy będzie całkiem miękka, wyciągamy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy z łupin, a następnie trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Mięso wrzucamy do dużej miski, następnie dodajemy macę, starte warzywa, kaszę pęczak i paprykę. Mieszamy razem i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Przechodzimy do zawijania gołąbków. Liście kapusty oddzielamy od siebie i wybieramy te największe i najładniejsze. Kilkoma wykładamy dno naczynia żaroodpornego. Małe listki siekamy — przydadzą się później do sosu. Zawijamy gołąbki — na środek liścia kładziemy łyżkę farszu i ciasno zwijamy w rolkę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 160 st. C  i pieczemy przez ok. 2 godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 st. C i przykrywamy gołąbki z wierzchu pozostałymi liśćmi kapusty. Pieczemy przez kolejną godzinę. Wyjmujemy i podajemy polane sosem. Doskonale smakują z domowym purée ziemniaczanym albo ze świeżym pieczywem.

Z czym podawać holiszki?

Holiszki będą najlepiej smakować z sosem pomidorowym. Warto dodać jednak do niego odrobinę kapusty, która została nam po gołąbkach. W ten sposób będzie jeszcze pyszniejszy.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • szklanka wody,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • kapusta pozostała po zawijaniu gołąbków.

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w piórka. Gotowaną i kiszoną kapustę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Kiedy będzie zeszklona, dorzucamy do niej kapustę i chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy całość przez ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy gołąbki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | impreza | kapusta