Na Boże Narodzenie zaskocz rodzinę wypiekiem. To najprostszy piernik na świecie
Czy wiesz, jak zrobić najprostszy piernik na świecie? Ten przepis może przydać ci się, gdy zdecydujesz się na upieczenie świątecznego klasyka tuż przed Wigilią. Ciasto przyrządza się błyskawicznie, bez użycia miksera. Po upieczeniu jest miękkie, aromatyczne – takie, jaki piernik być powinien. A wszystko bez długich przygotowań i tygodni czekania!
Zawsze chciałam sama zrobić piernik na święta, ale jego przygotowanie wydawało mi się bardzo trudne. Nic bardziej mylnego. Gdy odkryłam ten przepis na najprostszy piernik na świecie, poczułam się jak prawdziwa mistrzyni bożonarodzeniowych wypieków. Co roku moja rodzina prosi, abym go przygotowała.
- 120 g masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 200 ml mleka,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- 4 jajka (rozmiar M),
- 280 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g rodzynek.
Roztop w rondelku masło. Dodaj do niego cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj przez chwilę na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, ale nie doprowadź masy do wrzenia. Zdejmij rondelek z palnika.
Dodaj do masy w rondelku mleko i powidła śliwkowe. Wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. Odstaw masę do przestudzenia.
W osobnym naczyniu wymieszaj trzepaczką jajka. Połącz je z mąką, proszkiem do pieczenia, a następnie z masą z rondelka. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką – tylko do ich połączenia. Na koniec wmieszaj do ciasta rodzynki.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Tylko naturalne składniki i obłędny zapach