Prosty przepis, spodoba się rodzinie. Babeczki czekoladowe w mig znikną z talerza
To prawdziwa czekoladowa rozkosz, której trudno się oprzeć. Nie ma więc sensu odmawiać sobie chwileczki zapomnienia z czekoladowymi babeczkami - chwyć jedną z nich do kawy i przekonaj się, jak idealne jest to połączenie. Przepis jest prosty do wykonania, nie zajmie ci dużo czasu.
Czekoladowe babeczki to zawsze dobry pomysł na deser. Świetnie pasują do niedzielnej kawy czy herbaty, do tego w ich przygotowanie chętnie angażują się także najmłodsi. Wykonanie tego przepisu może stać się więc wspaniałą rodzinną zabawą. Wtedy będą z pewnością smakować jeszcze lepiej.
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
Babeczki:
- 150 g masła,
- 60 g czekolady gorzkiej,
- 150 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 80 g kakao,
- 2 jajka,
- 80 ml śmietany 12%,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli.
Krem:
- 250 ml śmietanki 36%,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 100 g czekolady deserowej.
Masło i czekoladę wrzuć do rondelka. Podgrzewaj i mieszaj cały czas. Kiedy składniki się roztopią i połączą, zdejmij z ognia. Wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i solą. Dodaj do nich przestudzoną masę czekoladową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Dodaj połowę porcji mąki i zamieszaj delikatnie łyżką. Wlej całą porcję śmietany i wymieszaj. Dodaj pozostałą część produktów sypkich. Zmiksuj krótko.
Przygotuj blachę na muffinki i wyłóż ją papierowymi foremkami. Wlej masę do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Przejdź do przygotowania kremu do dekoracji. Śmietankę wlej do garnuszka i podgrzej. Kiedy będzie gorąca, zdejmij ją z palnika. Obydwie czekolady posiekaj drobno. Dodaj ją do gorącej śmietanki i mieszaj tak długo aż konsystencja będzie gładka – przypominająca polewę. Przełóż do miski i włóż do zamrażalnika. Co jakiś czas przemieszaj masę i kontroluj jej konsystencję. Kiedy stężeje, ale będzie jeszcze płynna, wyciągnij ją. Zmiksuj do uzyskania puszystego kremu.
Przełóż go do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Udekoruj upieczone babeczki czekoladowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć do gotujących ziemniaków zamiast soli. Ich smak zaskoczy wszystkich domowników
Niewielkie pączuszki z cukrową posypką. Prosty przepis na tłusty czwartek
To ważny składnik dobrego ciasta na pizzę. Niektórzy celowo pomijają