Raz zrobiłam ten omlet i nigdy już nie wrócę do kanapek na śniadanie. Rozpływa się w ustach
Jeżeli masz ochotę na lekkie, aromatyczne rozpoczęcie dnia, to ten omlet ze szpinakiem i ziołami z pewnością przypadnie ci do gustu. Aromatyczny, wilgotny środek i idealnie ścięta masa jajeczna, do tego szpinak, parmezan i zioła. To przepis na pyszne śniadanie.
Ten omlet ze szpinakiem i ziołami to dowód na to, że zdrowe jedzenie może być niezwykle smaczne i aromatyczne.
W środku kryje się szpinak z parmezanem, delikatnie doprawiony czosnkiem i świeżymi ziołami. Całość otulona jest puszystą, złocistą jajeczną masą, która wprost rozpływa się w ustach. To doskonały pomysł na śniadanie lub lekki obiad.
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- ½ czerwonej papryki,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- ¼ łyżeczki masła,
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
Nadzienie szpinakowe:
- 50 g szpinaku,
- 25 g tartego parmezanu,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/8 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka koperku,
- 1 łyżeczka świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku.
Jajka rozbij i włóż do miski. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Ubij je dobrze do uzyskania spienienia masy.
Paprykę pokrój w niewielką kostkę i dodaj ją do masy jajecznej.
Wstaw ją do lodówki do momentu użycia.
Przygotuj nadzienie szpinakowe.
Na patelni rozgrzej masło . Dodaj szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Gotuj do zwiędnięcia.
Zdejmij szpinak z patelni na talerz.
Usmaż omlet.
Na patelnię dołóż oliwę z oliwek. Zmniejsz ogień do małego i wylej mieszankę jajeczną. Rozprowadź ją po całej patelni.
Gdy brzegi omletu zaczną się ścinać, podnieś brzegi, by surowe jajko na środku też zaczęło się ścinać.
Na jednej połowie omletu rozsyp parmezan i rozłóż szpinak. Posyp całość szczypiorkiem, siekaną bazylią i koperkiem.
Złóż omlet na pół lub zroluj i smaż aż ser się rozpuści.
Ostrożnie przesuń omlet ze szpinakiem i ziołami na talerz. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kolorowe, chrupiące i smaczne. Zrób te szaszłyki, a nikt nie zapyta o karkówkę
Nie doceniamy tej ryby, a smakuje wybornie. Ma delikatny smak, dużo białka i mało tłuszczu
Wlewam na ciasto i mam pyszny obiad. Mało pracy i sama przyjemność z jedzenia