Ten smak jest po prostu niebiański. Sprawdzony przepis siostry Anastazji na rajską szarlotkę
Rajska szarlotka Siostry Anastazji to wyjątkowe ciasto, które przygotujesz bez problemu. Zaskakujące są w nim użyte żółtka surowe i gotowane. W połączeniu z pozostałymi tradycyjnymi składnikami, stworzysz szarlotkę na każdą okazję, idealną także gdy masz gości.
Moim zdaniem nie ma lepszego przepisu na szarlotkę niż ta autorstwa siostry Anastazji - jest niezwykle delikatna i ma iście rajski smak. Zrobi wrażenie na każdym.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru pudru,
- 300 g margaryny (lub masła),
- 2 żółtka surowe,
- 7 żółtek gotowanych,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1 cukier wanilinowy.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowych),
- 1 galaretka cytrynowa w proszku,
- 2-3 łyżki wody,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 250 g bakalii,
- cukier do smaku.
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj surowe żółtka oraz gotowane żółtka, na bieżąco przecierane przez sito. Ucieraj mikserem aż masa będzie jasna i puszysta.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części, zawiń w folię i odłóż na chwilę do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka oraz 2-3 łyżki wody i duś pod przykryciem aż lekko zmiękną. Wsyp galaretkę cytrynową w proszku, dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec bakalie i bułkę tartą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią formę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica ok. 26 cm). Rozprowadź równomiernie masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jej uprawa była zakazana, dziś z dumą gotujemy. Połowa szklanki ma tyle samo białka co 100 g indyka
Chrup często, bo przyspiesza przemianę materii. Do tego dobrze działa na wzrok, włosy i paznokcie
Ma dużo białka i żelaza, jest dobra na wzrok i odporność. Seniorzy powinni jeść choć raz w tygodniu