Reklama
Reklama

Ten smak jest po prostu niebiański. Sprawdzony przepis siostry Anastazji na rajską szarlotkę

Rajska szarlotka Siostry Anastazji to wyjątkowe ciasto, które przygotujesz bez problemu. Zaskakujące są w nim użyte żółtka surowe i gotowane. W połączeniu z pozostałymi tradycyjnymi składnikami, stworzysz szarlotkę na każdą okazję, idealną także gdy masz gości.

Moim zdaniem nie ma lepszego przepisu na szarlotkę niż ta autorstwa siostry Anastazji - jest niezwykle delikatna i ma iście rajski smak. Zrobi wrażenie na każdym.

Rajska szarlotka siostry Anastazji - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 300 g margaryny (lub masła), 
  • 2 żółtka surowe, 
  • 7 żółtek gotowanych,  
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki gęstej śmietany, 
  • 1 cukier wanilinowy. 

Masa jabłkowa: 

Reklama
  • 1,5 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowych), 
  • 1 galaretka cytrynowa w proszku, 
  • 2-3 łyżki wody, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 250 g bakalii,  
  • cukier do smaku. 

Rajska szarlotka siostry Anastazji - przepis

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj surowe żółtka oraz gotowane żółtka, na bieżąco przecierane przez sito. Ucieraj mikserem aż masa będzie jasna i puszysta. 

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części, zawiń w folię i odłóż na chwilę do lodówki. 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka oraz 2-3 łyżki wody i duś pod przykryciem aż lekko zmiękną. Wsyp galaretkę cytrynową w proszku, dokładnie wymieszaj. Dodaj na koniec bakalie i bułkę tartą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. 

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią formę wyłożoną papierem do pieczenia (tortownica ok. 26 cm). Rozprowadź równomiernie masę jabłkową. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jej uprawa była zakazana, dziś z dumą gotujemy. Połowa szklanki ma tyle samo białka co 100 g indyka

Chrup często, bo przyspiesza przemianę materii. Do tego dobrze działa na wzrok, włosy i paznokcie

Ma dużo białka i żelaza, jest dobra na wzrok i odporność. Seniorzy powinni jeść choć raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery