To ulubione śniadanie mojej rodziny. Czasami robię też na imprezę
Roladki tostowe z parówkami to szybka i smaczna propozycja na śniadanie, kolację lub imprezową przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z ciągnącym się serem i soczystą parówką – zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych – sprawdź to.
Od czasu do czasu lubię wymyślić na śniadanie coś innego niż klasyczne propozycje - dobrym przykładem są właśnie roladki tostowe z parówkami. Moi domownicy bardzo lubią zjeść je przynajmniej raz w tygodniu, w towarzystwie ulubionych warzyw. Ten przepis jest tak udany, że czasami serwuję roladki z parówkami gościom. Zawsze szybko znikają z talerzy.
- 6 kromek chleba tostowego,
- 3 parówki (lub 6 mini parówek),
- 6 plasterków żółtego sera (np. gouda),
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- bułka tarta do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Z każdej kromki chleba tostowego odetnij skórki. Następnie rozwałkuj kromki wałkiem, aby stały się cieńsze i bardziej elastyczne. Na każdej kromce ułóż plaster sera, a następnie parówkę (jeśli używasz dużych parówek, przekrój je na pół). Zwiń ciasno każdą kromkę w roladkę, zaczynając od strony z parówką.
W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Każdą roladkę zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki z każdej strony na złoty kolor, aż będą chrupiące. Roladki najlepiej smakują na ciepło, podane z ulubionym sosem, np. ketchupem lub musztardą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa
Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji