Reklama
Reklama

To ulubione śniadanie mojej rodziny. Czasami robię też na imprezę

Roladki tostowe z parówkami to szybka i smaczna propozycja na śniadanie, kolację lub imprezową przekąskę. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z ciągnącym się serem i soczystą parówką – zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych – sprawdź to.

Od czasu do czasu lubię wymyślić na śniadanie coś innego niż klasyczne propozycje - dobrym przykładem są właśnie roladki tostowe z parówkami. Moi domownicy bardzo lubią zjeść je przynajmniej raz w tygodniu, w towarzystwie ulubionych warzyw. Ten przepis jest tak udany, że czasami serwuję roladki z parówkami gościom. Zawsze szybko znikają z talerzy.

Roladki tostowe z parówkami - lista składników

  • 6 kromek chleba tostowego, 
  • 3 parówki (lub 6 mini parówek), 
  • 6 plasterków żółtego sera (np. gouda), 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • bułka tarta do panierowania, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Roladki tostowe z parówkami - przepis

Z każdej kromki chleba tostowego odetnij skórki. Następnie rozwałkuj kromki wałkiem, aby stały się cieńsze i bardziej elastyczne.  Na każdej kromce ułóż plaster sera, a następnie parówkę (jeśli używasz dużych parówek, przekrój je na pół). Zwiń ciasno każdą kromkę w roladkę, zaczynając od strony z parówką. 

Reklama

W misce roztrzep jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Każdą roladkę zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż roladki z każdej strony na złoty kolor, aż będą chrupiące. Roladki najlepiej smakują na ciepło, podane z ulubionym sosem, np. ketchupem lub musztardą. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrób ją raz, a często będziesz do niej wracał. Sycąca i chrupiąca sałatka makaronowa

Łyżka dziennie i szybko zobaczysz efekty. Normuje cukier, polepsza trawienia, a na skórę działa jak balsam

Najlepsza zupa na upalne dni. Robię według tradycyjnego przepisu z Andaluzji

INTERIA.PL