Reklama
Reklama

Zrazy w aromatycznym sosie zaserwuję na Wszystkich Świętych. Rodzina będzie najedzona

Na Wszystkich Świętych rodzina zjeżdża do mnie na obiad, dlatego zawsze szykuję coś specjalnego. Musi być bardzo sycące, aromatyczne, idealne w ten zwykle dość chłodny dzień. Takie właśnie są zrazy w sosie pieczarkowym - jestem pewna, że wszyscy będą zadowoleni.

Rodzinny obiad musi być solidny i sycący, ponieważ najeść muszą się dzieciaki i dorośli. Dlatego, gdy wiem, że będę gościć krewnych, szykuję coś specjalnego - takiego jak zrazy w aromatycznym sosie pieczarkowym. Palce lizać.

Zrazy w sosie pieczarkowym - lista składników

  • 1 kg karkówki wieprzowej, 
  • 2 łyżki mąki pszennej (+ 1 do zagęszczenia sosu), 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 1 cebula, 
  • 250 g pieczarek, 
  • około 300 ml bulionu mięsnego, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 
  • 150 ml śmietany kremówki (30%), 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku), 
  • kilka ździebeł szczypiorku (do dekoracji). 

Zrazy w sosie pieczarkowym - przepis

Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Lekko rozbij je tłuczkiem. Oprósz mąką. Krótko obsmaż plastry mięsa na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. 

Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Podsmaż ją na patelni, na której smażyło się mięso. 

Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dołóż na patelnię do cebuli. Smaż przez kilka minut. 

Reklama

Z powrotem przełóż na patelnię mięso. Wlej gorący bulion. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod kryciem przez około 45 minut - aż mięso stanie się miękkie i kruche. Co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni. Mięso powinno być cały czas zanurzone w bulionie. W razie czego dolej go trochę na patelnię. W trakcie duszenia dopraw sos do smaku solą i pieprzem. 

W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę kremówkę z 1 łyżką mąki pszennej. Zahartuj mieszaninę 2-3 łyżkami sosu z patelni. Wlej na patelnię i zamieszaj. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz, gdy przyjdzie ochota na słodycze. Mają niewiele kalorii, błonnika i witamin, dbają o zdrowe kości

Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych

Korzeń imbiru zachowa jędrność, aromat i wszystkie właściwości. Prosty sposób na jego przechowywanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne