Zrazy w aromatycznym sosie zaserwuję na Wszystkich Świętych. Rodzina będzie najedzona
Na Wszystkich Świętych rodzina zjeżdża do mnie na obiad, dlatego zawsze szykuję coś specjalnego. Musi być bardzo sycące, aromatyczne, idealne w ten zwykle dość chłodny dzień. Takie właśnie są zrazy w sosie pieczarkowym - jestem pewna, że wszyscy będą zadowoleni.
Rodzinny obiad musi być solidny i sycący, ponieważ najeść muszą się dzieciaki i dorośli. Dlatego, gdy wiem, że będę gościć krewnych, szykuję coś specjalnego - takiego jak zrazy w aromatycznym sosie pieczarkowym. Palce lizać.
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 2 łyżki mąki pszennej (+ 1 do zagęszczenia sosu),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 cebula,
- 250 g pieczarek,
- około 300 ml bulionu mięsnego,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 150 ml śmietany kremówki (30%),
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- kilka ździebeł szczypiorku (do dekoracji).
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Lekko rozbij je tłuczkiem. Oprósz mąką. Krótko obsmaż plastry mięsa na maśle klarowanym. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Podsmaż ją na patelni, na której smażyło się mięso.
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Dołóż na patelnię do cebuli. Smaż przez kilka minut.
Z powrotem przełóż na patelnię mięso. Wlej gorący bulion. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Duś pod kryciem przez około 45 minut - aż mięso stanie się miękkie i kruche. Co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni. Mięso powinno być cały czas zanurzone w bulionie. W razie czego dolej go trochę na patelnię. W trakcie duszenia dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę kremówkę z 1 łyżką mąki pszennej. Zahartuj mieszaninę 2-3 łyżkami sosu z patelni. Wlej na patelnię i zamieszaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast kawy, zrób jesienny „koktajl mocy”. Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych
Korzeń imbiru zachowa jędrność, aromat i wszystkie właściwości. Prosty sposób na jego przechowywanie