Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Kto z dzieciństwa nie pamięta syropu na kaszel z cebuli. Chociaż pomagał, to zostawił urazę i teraz przez wielu nadal jest znienawidzony. Jako tradycjonalistka nadal wolę domowe sposoby od tych z apteki, więc postanowiłam opracować taki medykament, który nie tylko będzie leczył, ale też smakował. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz z pysznego owocu.
Domowe syropy na kaszel najczęściej robi się na bazie cebuli lub imbiru. Oba produkty mają specyficzne, ostre smaki, przez co niechętnie są przyjmowane, szczególnie przez dzieci. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, w domu przygotowuję syrop na kaszel i chrypę z gruszek.
Syrop z gruszek to domowe wsparcie dla zdrowia, gdy układ odpornościowy nie pracuje, tak jak powinien. Jak sama nazwa wskazuje, przygotowywany jest na bazie gruszek, które nadają całości nie tylko pyszny smak, ale też liczne właściwości dla zdrowia. Działają one zarówno przeciwzapalnie, jak i nawilżająco. Zmniejszą chrypkę i pomogą w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny. W podobny sposób zadziała również miód.
Moc właściwości przeciwzapalnych, które pozwolą na szybszy powrót do zdrowia, nadaje dodatek przypraw. W syropie z gruszek na kaszel znajdziemy goździki i tymianek o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
W efekcie syrop z gruszek może być stosowany jako remedium na:
- kaszel (suchy i mokry),
- chrypkę,
- wzmocnienie organizmu,
- gorączkę.
Przepis na syrop z gruszek jest banalnie prosty, a efekt finalny jest niesamowity. Już kilka łyżek wystarczy, żeby złagodzić objawy uporczywego kaszlu i poczuć się lepiej. W smaku jest słodki, lekko ostrawy i ziołowy, ale najważniejsze, że działa cuda z organizmem.
Składniki:
- 2 gruszki,
- 1 l wody,
- 4 łyżki cukru lub miodu,
- 5 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku),
- 6 goździków.
Gruszki umyj, obierz ze skórki i gniazda nasiennego. Owoce pokrój na mniejsze części, umieść w garnku i zalej je wodą. Do naczynia dorzuć tymianek i goździki. Całość zacznij podgrzewać, a od momentu wrzenia zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy wywar z gruszek będzie letni, dodaj do niego cukier lub miód i mieszaj do połączenia się składników. Gotowy syrop z gruszki na kaszel odcedź i przelej do butelki. Przechowuj go w lodówce. Domowy syrop pij trzy razy dziennie po łyżce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kroję dwa cienkie plasterki i wrzucam do kawy. Dobrze się czuję, mam dużo energii i mniejszy apetyt
Jak długo gotować suszone grzyby? Nie zrób tego błędu, bo będą twarde i stracą smak
Nie ma ości, jest chuda - ryba idealna na Wigilię. Wspiera pracę serca i wzmacnia kości