Reklama
Reklama

Babcie zawsze dodawały do rosołu. Rzadko używmy, choć jest dobry na żołądek i nerki

Babcie lubiły dodawać lubczyk do rosołu - nadawał wyjątkowy aromat, ale sprawiał także, że potrawa była jeszcze zdrowsza. Teraz w codziennym jadłospisie większości osób trudno znaleźć tę przyprawę, a szkoda. To naturalny wspomagacz dobrej pracy żołądka i nerek. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto sięgać po lubczyk.

Dziś rzadko używamy go w kuchni i sporo na tym tracimy. Nasze babcie wiedziały, że lubczyk to prawdziwy skarb dla zdrowia całego organizmu - sprawdź, na co konkretnie pomaga.

Lubczyk - ulubiona przyprawa naszych babć

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, w młodości naszych babć, lubczyk był rośliną, którą można było spotkać w wielu przydomowych ogródkach. Bywał nazywany "ziołem miłości", ze względu na wierzenia odnośnie tego, że świetnie działa jako afrodyzjak. 

W kuchni od zawsze lubczyk ceniony był przede wszystkim za intensywny, głęboki aromat nadający potrawom wyjątkowego charakteru. Babciom trudno było wyobrazić sobie rosół bez chociażby kilku świeżych listków lubczyku - taka zupa była najlepsza. Lubczyk działał niczym naturalna przyprawa maggi. Idealnie dodawał smaku, ale był pozbawiony sztucznych dodatków. 

Reklama

Starsze kobiety uczyły swoje córki, kiedy zbierać lubczyk, jak suszyć i do czego dodawać. Dziś rzadko stosujemy go w kuchni, a szkoda - jest bardzo zdrowy, a każdej potrawie doda smaku oraz aromatu.

Na co dobry jest lubczyk?

Na co dobry jest lubczyk? To niepozorne zioło doskonale działa na zdrowie niemalże całego organizmu. 

Zacznijmy od żołądka i układu pokarmowego. Lubczyk działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu wspiera trawienie i zapobiega wzdęciom a także nadmiernej fermentacji jelit. Warto sięgać po niego zwłaszcza w przypadku niestrawności, sprawdzi się także przy zatruciach pokarmowych.

Ponadto, lubczyk ma silne działanie moczopędne, dzięki czemu może wspierać leczenie łagodnych stanów zapalnych układu moczowego. 

Znany jest także doskonały wpływ lubczyku na kondycję skóry - to przede wszystkim dzięki bogactwu witamin z grupy B i witaminie C. Poprawiają one koloryt i redukują przebarwienia skórne. Obecność substancji antyoksydacyjnych w lubczyku sprawia także, że działa on na skórę przeciwstarzeniowo.

Lubczyk działa także zbawiennie na pracę wątroby oraz przyspiesza przemianę materii. Może on również obniżać poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Z kolei obecne w nim sterole roślinne wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. 

Do czego dodawać lubczyk?

Zastanawiasz się, do czego dodawać lubczyk? 

Tak jak już było wspomniane, to zioło o niepowtarzalnym, niezwykle głębokim aromacie doskonale sprawdzi się jako składnik rosołu. Już niewielka ilość lubczyku wystarczy, aby nadać potrawie wyrazistego smaku i pobudzić apetyt. Dodaj świeże lub suszone liście lubczyku do wywaru, a szybko się o tym przekonasz.

Rosół z lubczykiem nie jest jedyną opcją. Roślina wspaniale komponuje się z potrawami mięsnymi. Lubczyk współgra z wieprzowiną, drobem czy dziczyzną, więc śmiało dodawaj go do marynat, czy sosów. Z kolei w daniach jednogarnkowych - jak bigos czy gulasz - jeszcze bardziej podkręca smak.

Jeżeli lubisz kuchenne eksperymenty, posiekane zioła lubczyku dodaj do ulubionej sałatki - to może być strzał w dziesiątkę.

Źródła: gemini.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kefir, maślanka czy może jogurt? Zdziwisz się, co jest najzdrowsze

Najlepszy dżem bez cukru. Nie ma w nim ani grama słodzików i ulepszaczy

To jeden z najzdrowszych napojów, na serce działa jak balsam. Polacy ciągle o nim zapominają

INTERIA.PL