Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie
Dla wielu osób obowiązkowym elementem udanej jajecznicy czy jajek sadzonych jest spora ilość masła. Nie da się ukryć, że składnik ten dostarcza wielu walorów smakowych, niestety jednocześnie zawiera sporo kalorii oraz tłuszczów nasyconych. Dlatego nie będzie najlepszym wyborem dla osób na diecie i sercowców. Z pomocą przychodzi niecodzienny internetowy trik, sprawdź, jak smażyć jajka bez tłuszczu.
Jajka są bardzo zdrowe, dlatego warto znaleźć dla nich miejsce w codziennym jadłospisie. Należy pamiętać jedynie o tym, aby nie smażyć ich na dużej ilości tłuszczu. Szef kuchni Anatolii Dobrovolskyi, który na swoich profilach w social mediach sprawdza popularne internetowe trendy z kulinarnego świata, postanowił przetestować trik na nietypowe smażenie jajek. Zamiast masła, oleju, czy oliwy, użył zielonego warzywa, które jest niemal, w każdej kuchni.
Jakie jajka są najlepsze dla naszego zdrowia? Eksperci do spraw żywienia i dietetycy wskazują na te gotowane na miękko. Jeśli jednak za nimi nie przepadasz, możesz postawić na sadzone. Tu jednak pojawia się pytanie, na czym smażyć jajka, aby było najzdrowiej? Szef kuchni Anatolii Dobrovolskyi przetestował trik z użyciem zielonego ogórka. Może wydawać się to niedorzeczne, jednak okazuje się, że faktycznie działa.
Rozgrzaną patelnię wystarczy dokładnie natrzeć kawałek ogórka, przekrojonym lub obranym. Następnie wbić jajko, poczekać, aż się zetnie, w trakcie smażenia za pomocą szpatułki, warto sprawdzać, czy nic nie przywiera. Na koniec należy odwrócić jajko na drugą stronę i gotowe.
Warto zaznaczyć jednak, że prawdopodobnie kucharz dysponował dobrej jakości, nieprzywierającą patelnią. Czy w takim razie od teraz wszyscy powinniśmy przerzucić się na smażenie jajek na ogórku? Oczywiście, że nie, to jedynie kulinarna ciekawostka. W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce dla masła. Dodanie łyżeczki do smażenia, absolutnie nie zrujnuje twojego odchudzania. Jak zwykle, kluczem do sukcesu jest umiar.
Dietetycy podkreślają, że jajka są jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawierają wzorcowe białko, które buduje wszystkie komórki organizmu, wspiera regenerację mięśni, oraz zapewnia sytość po posiłku. Nie brakuje w nim także witaminy A, te z grupy B, D, E i K, minerałów, takich jak wapń, cynk, żelazo, czy selen. Taki kompleks składników odżywczych wspiera układ nerwowy, krążenia, hormonalny, odpornościowy, oraz procesy metaboliczne. Co więcej, jedzenie jajek wzmacnia kości i zęby, oraz kondycję skóry, włosów i paznokci.
Ponadto jajka należą do produktów niskokalorycznych, w jednej sztuce jest ok. 80 kcal, mają również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu będą idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, cukrzyków, czy osób borykających się z insulinoopornością. Obecna jest tu również cholina, która wspiera prawidłową pracę mózgu, poprawia pamięć, oraz pomaga dbać o zdrowie wątroby. Natomiast, dzięki obecności luteiny, czy zeaksantyny, jajka pomagają dbać o wzrok.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że jajka należy ograniczać, ponieważ podwyższają poziom "złego" cholesterolu we krwi. Faktycznie, żółtka jaj zawierają cholesterol, jednocześnie są jednak źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które równoważą niepożądane działanie, jednocześnie dostarczając ogromu innych cennych substancji odżywczych.
Ile jajek należy jeść w ciągu dnia? W zależności od źródła można znaleźć różne informacje. Przeważnie zalecane jest jedno lub dwa jajka dziennie dla osoby dorosłej. Warto jednak zaznaczyć, że duży wpływ na to, jaka ilość będzie odpowiednia, mają czynniki, takie jak wzrost, waga, rodzaj wykonywanej pracy, czy wiek. Jednocześnie warto pamiętać, że zawsze lepszym wyborem żywieniowym będzie zjedzenie na śniadanie jajek, nawet w większej ilości niż jedno czy dwa, zamiast dwóch pączków czy słodkich drożdżówek.
Źródła: terazgotuje.pl, Tik Tok @dobrovolskyichef
Zobacz też:
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i tworzy się na niej kożuch? Aż trudno uwierzyć
Zawsze wrzucam do słoika z grzybami. Pół łyżeczki wystarczy, by nie pleśniały i zachowały aromat
Ani z cebuli, ani z imbiru. Ze pysznego letniego owocu zrobisz najlepszy syrop na kaszel i chrypkę