Co zjeść we Włoszech? Odkryj mniej znane przysmaki regionu
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Każdy słyszał o spaghetti carbonara, tiramisu czy neapolitańskiej pizzy. Włosi uwielbiają jedzenie i z pasją je przygotowują. W różnych regionach mają kulinarne rytuały, które turyści uwielbiają naśladować. Odwiedzając słoneczną Italię, wypróbuj pyszne, lokalne specjały.
Włochy to kraj, w którym jedzenie jest bardzo ważnym elementem codziennego życia. Jedno z włoskich powiedzeń głosi nawet: "chi ben cena, ben dorme", czyli "kto dobrze zje, ten dobrze śpi". Wokół suto zastawionego stołu zbiera się cała rodzina lub przyjaciele, by rozmawiać i wspólnie zajadać się pysznościami.
Turyści, którzy planują wybrać się do słonecznej Italii, także myślą o skosztowaniu pysznej pizzy, pasty lub panna cotty. Te popularne dania, choć dostępne w polskich restauracjach, we włoskich lokalach smakują zupełnie inaczej. Odkryj sekret pysznej włoskiej kuchni i sprawdź, co zjeść we Włoszech podczas wakacji.
Choć dań, które należy spróbować we Włoszech, jest naprawdę całe mnóstwo, to sama kuchnia włoska jest minimalistyczna i sezonowa. Stawia na świeże i lokalne produkty, małą liczbę składników, niewymagające przepisy i wyraziste smaki. Do potraw wykorzystuje się duże porcje warzyw, aromatyczne przyprawy, sery czy wędliny. Do specjałów włoskiej kuchni zalicza się potrawy mączne, ryby i owoce morza.
Jak wygląda codzienna kuchnia? Włosi jedzą kaloryczne i słodkie śniadania. Dzień rozpoczynają od caffe e cornetto, czyli kawy oraz rogalika z dużą ilością cukru, zazwyczaj z pysznym nadzieniem (np. pistacjowym). Najchętniej piją espresso lub cappuccino, które we Włoszech wypada zamówić jedynie do godziny 11:00. Jeśli poprosisz o nie do obiadu, wprawisz kelnera w stan przedzawałowy. Mieszkańcy Italii uważają, że mleko po południu jest gorzej trawione i nie powinno się go podawać.
W ciągu dnia Włosi najczęściej jedzą sałatki lub niewielkie porcje makaronu z warzywami. Prawdziwa uczta rozpoczyna się jednak podczas obiadokolacji. To wtedy znajomi i rodzina spotykają się, by wspólnie wypić orzeźwiający i pobudzający apetyt aperitif, zjeść przepyszne antipasti, a potem raczyć się pizzą, makaronami i deserem.
Kuchnia północnych Włoch jest bardzo różnorodna. Mówi się, że mieszkańcy z północy jedzą w biegu, ale smacznie. W zależności od regionu możesz spróbować tu zarówno delikatnych potraw z owoców morza, jak i tłustych, sycących dań. Te drugie znajdziesz przede wszystkim w rejonie włoskich Alp, gdzie w kuchni odczuć można silny wpływ szwajcarskich i austriackich smaków.
Okolice Piemontu słyną z pysznych trufli, serów oraz ptactwa łowieckiego, a Trydent - z gnocchi ze szpinakiem lub gnocchi di pane (kluseczek chlebowych). W Mediolanie warto wypróbować gorgonzoli, która ma tu bardziej wyrazisty smak. W stolicy mody nie przegap też risotto alla milanese, czyli słynnego dania z ryżu z dodatkiem szafranu i parmezanu, które podaje się najczęściej z ossobuco - giczą cielęcą. Na deser skosztuj jeszcze, pochodzącego z tego regionu, tiramisu.
Odwiedzając okolice Parmy, zakup prosciutto di Parma, czyli szynkę parmeńską. To ją wykorzystuje się do słynnej przystawki z melonem, czyli prosciutto con melone. Włosi zajadają się nią też na pizzy lub w panino, czyli kanapce (najczęściej z dodatkiem sera typu philadelphia). W Bolonii oczywiście zdecyduj się na najsłynniejszy mięsno-warzywny sos, czyli oryginalny tagliatelle al ragù lub lasagne. W północnych Włoszech warto również zamówić panna cottę.
Co zjeść we Włoszech centralnych? To region, który czerpie smaki zarówno z północnych, jak i południowych, włoskich dań. Dlatego jada się tu głównie sałaty, szynki, oliwki i pomidory.
Jeśli marzysz o popróbowaniu autentycznej, tradycyjnej kuchni włoskiej, wybierz się do słonecznej Toskanii (Florencji, Pizy, Sienny i okolicznych miejscowości), która słynie z winnic i gajów oliwnych. To właśnie tam gotuje się prosto, w wiejskim stylu i zawsze ze świeżych produktów. Chętnie używa się tu szałwii i innych aromatycznych przypraw, serów oraz wędlin. Najbardziej popularnymi daniami są: crostini (przystawka w formie chrupiących grzanek ze świeżymi warzywami lub serem), zuppa alla Toscana (sycąca zupa z makaronem zrobiona z pomidorów, marchwi i czosnku) oraz makaron z sosem ragù (przygotowanym z wołowiny).
Miłośnicy ryb powinni odwiedzić Umbrię (ze stolicą w Perugi), gdzie serwuje się je smażone na naturalnej oliwie. Warto tam też posmakować tortelloni, czyli faszerowanych pierożków. W stolicy Włoch, czyli Rzymie, wypróbuj wszystkich najbardziej popularnych potraw, czyli np. bruschetty (grzanek z pomidorami) oraz takich makaronów jak: cannelloni (duże makaronowe rurki, nadziewane różnymi farszami), spaghetti carbonara (makaron z jajeczno-serowym sosem i boczkiem), ravioli (kwadratowe pierożki z nadzieniem z ricotty, mięsa lub szpinaku) lub penne all'Arrabbiata (pasta z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym). Sięgnij też po gelato, czyli słynne lody.
Kuchnia południowych Włoch jest bogata w pomidory, owoce i zboże, które są tu uprawiane. Mieszkańcy tego regionu poświęcają gotowaniu najwięcej czasu. W Neapolu koniecznie wypróbuj pizzę neapolitana, czyli oryginalną pizzę na cienkim cieście, z pomidorową passatą, mozzarellą i świeżą bazylią. Popij ją limoncello, czyli likierem cytrynowym.
Apulia, czyli region położony na "obcasie" włoskiego buta, to najlepsze miejsce do wypróbowania makaronu orecchiette, przypominającego kształtem uszka. Do tej pory jest on wytwarzany przez lokalne gospodynie i sprzedawany na targach. Taki smakuje najlepiej. Przetestuj z pysznym sosem brokułowym lub grzybowym.
W Salerno wytwarza się ser z mleka bawolego, czyli słynną mozzarellę di bufala. Znajduje się ona nawet na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia. Na włoskiej wyspie Sardynii, popróbuj z kolei świeżych i aromatycznych ryb, jak sardynki czy tuńczyki. Możesz też skusić się na bottargę - przysmak z suszonej ikry.
Będąc na Sycylii zamów arancini - niewielkie kulki ryżowe z nadzieniem, obtoczone w bułce tartej i smażone na złoty kolor, a podane z kiełbasą, grzybami lub ragù.
Kuchnia włoska to prawdziwe bogactwo pysznych smaków i aromatycznych zapachów. Została nawet uznana za najlepszą na świecie według czytelników przewodnika kulinarnego TasteAtlas. Co zjeść we Włoszech podczas wakacji? Teraz już wiesz, że różne regiony słyną z zupełnie innych potraw. Na pewno można życzyć "smacznego", czy jak powiedziałby Włoch: "Buon Appetito!", bo wszystkie dania są po prostu przepyszne.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?