Co zrobić, gdy pierniczki wyszły twarde jak kamień? Wrzuć do słoika, szybko zmiękną
Świąteczne pierniczki - wszyscy je uwielbiamy. Wiele radości sprawia już wspólne rodzinne przygotowywanie tego wypieku, a także dekorowanie aromatycznych ciasteczek. Ich wyjątkowy smak to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Czasami jednak pierniczki wychodzą twarde. Co zrobić, aby temu zaradzić?
Nie ma to jak unoszący się w domu zapach pierniczków. To oczywisty sygnał, że zbliżają się wyczekiwane przez dużych i małych święta Bożego Narodzenia. Rozpływające się w ustach, zdobione lukrem ciasteczka są znakiem rozpoznawczym tych wyjątkowych, grudniowych dni. To jeden z tych elementów świąt, który każdego umie wprowadzić w wyjątkowy nastrój.
Korzenne ciasteczka o różnych kształtach wiele osób przygotowuje wcześnie, nawet jeszcze w listopadzie. Przepisów na pierniczki jest naprawdę sporo. Śmiało można stwierdzić, że każda rodzina ma swój sposób i swoją ulubioną recepturę. Chociaż ich wykonanie wydaje się proste, czasami zdarzają się komplikacje, które mogą popsuć radość z pysznego wypieku.
Wiele osób, które piekło pierniczki, napotkało ten problem – korzenne ciasteczka bardzo często są po upieczeniu bardzo twarde. Może być to kłopotliwe zwłaszcza gdy do świąt zostało zaledwie kilka dni. Na szczęście już na etapie wypieku możesz skutecznie wpłynąć na strukturę ciasteczek. Przede wszystkim, należy zrozumieć, dlaczego pierniczki wychodzą twarde.
Dzieje się tak ze względu na obecność korzennych przypraw i miodu, a konkretniej – chodzi o proporcje tych składników. Podstawą więc będzie tu odpowiedni przepis, ale w większości przypadków należy wziąć pod uwagę to, że pierniczki, aby odpowiednio zmięknąć, potrzebują trochę czasu.
Jeśli twoje świąteczne pierniczki okazały się wyjątkowo twarde, a do Bożego Narodzenia już tak niewiele czasu, nie martw się - wszystko da się jeszcze naprawić. Istnieją skuteczne sposoby na to, aby pomóc ciasteczkom zmięknąć.
Po pierwsze, sięgnij po kromki chleba razowego. Do słoika lub dowolnego pojemnika, gdzie planujesz przechowywać pierniczki, włóż kromkę chleba. Następnie wysyp na nią ciasteczka i ponownie połóż na nie kolejną kromkę. Po tak spędzonej nocy, pierniczki pochłoną wilgoć z chleba, dzięki czemu staną się bardziej miękkie.
Kolejny sposób to wykorzystanie ćwiartek jabłek. Podobnie jak w poprzednim przypadku, do opakowania z pierniczkami dodaj 2-3 ćwiartki jabłka i szczelnie zamknij. Po kilku dniach ciasteczka będą bardziej miękkie. Co ważne - wymieniaj ćwiartki owocu na świeże. Podobnie możesz zrobić, używając zamiast jabłek ćwiarki cytryny.
Niekoniecznie musisz sięgać po cząstki owoców, wystarczą także obierki z jabłek czy pomarańczy. Skórki także sprawią, że korzenne ciasteczka zmiękną, a do tego nabiorą trochę owocowego aromatu, co może także być urozmaiceniem.
Jak widać, kluczem do sukcesu - jeśli chcesz skosztować miękkich, rozpływających się w ustach ciasteczek – jest odpowiednie przechowywanie pierniczków. Przede wszystkim zaopatrz się w szczelnie zamykaną puszkę, słoik czy inne opakowanie. W razie gdyby to nie pomogło pierniczkom zmięknąć, znasz już sposoby, aby uratować sprawę w jedną noc lub kilka dni.
Do świąt zostało zaledwie kilka dni, ale to nie oznacza, że nie masz już szans na przygotowanie aromatycznych korzennych ciasteczek. Chociaż tradycyjne pierniczki, które potrzebują sporo poleżeć, z pewnością są pyszne, istnieją także przepisy na takie, które od razu będą miękkie. Oto jeden z nich.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 200 g cukru,
- 150 g miodu (najlepiej gryczanego),
- 125 g masła,
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka całe i 2 dodatkowe żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Nie zapomnij także o przyprawach:
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 0,5 łyżeczki imbiru,
- 0,5 łyżeczki kardamonu.
Przygotuj rondelek o grubym dnie. Umieść w nim miód, cukier i wszystkie przyprawy. Następnie podgrzewaj, używając małej mocy palnika. Nie zapomnij o tym, żeby ciągle mieszać. Gdy minie 10 minut podgrzewania, wyłącz palnik i dodaj masło, tak aby rozpuściło się w powstałej wilgotnej masie. Całość powinna przestygnąć.
Śmietanę wymieszaj z sodą i odstaw. Ubij białka, a gdy będą już sztywne, dodaj po kolei żółtka.
Do jajek wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, używając łyżki lub rózgi. Kiedy otrzymasz jednolitą masę, dodaj do niej rozpuszczony miód z cukrem, masłem i przyprawami.
Ponownie delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Miskę z dokładnie wymieszanym ciastem (na końcowym etapie możesz mieszać je rękami) przykryj folią spożywczą i odstaw na przynajmniej 16 godzin do lodówki. Gdy minie czas przeznaczony na leżakowanie ciasta, wyciągnij je z lodówki.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj na grubość 4-5 mm na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Wycinaj ulubione wzory i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz przez około 11-12 minut. Gdy wystygną, możesz ozdobić pierniczki lukrem lub czekoladą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W czym moczyć śledzie, żeby nie były gorzkie i twarde? Każda babcia powie, że to najlepszy patent
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i uszka? Magda Gessler biłaby brawo
Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Nie straci koloru, będzie pyszny i klarowny