Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zastosuj prosty trik, uratujesz ich smak
Sezon ogórkowy już w pełni, a my zaczynamy przygotowywać już pierwsze przetwory na zimę. Ogórki kiszone, konserwowe oraz różnego rodzaju sałatki mogą być zepsute przez gorzki smak tych warzyw. Jeśli zastanawiasz się, czym spowodowany jest niedobry smak ogórków, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Oto triki, które pozwolą ci na uniknięcie tego błędu.
Ogórki nie zawsze moją łagodny i dobry smak. Czasami zdarzają się gorzkie egzemplarze, które mogą popsuć nam całą partię ogórków. Co zrobić w takiej sytuacji?
Gorzkość ogórków zależy od wielu czynników. Duże znaczenie ma odmiana, jaką wybieramy. Niektóre z nich mają tendencję do gorzknienia przez dużą zawartość substancji goryczkowych, które kryją się w końcówce warzyw. Odmiany, które zawierają najmniej tych substancji to Kmicic i Polan. Zwróćmy uwagę na to, szczególnie podczas zakupu.
Ogórki są również gorzkie ze względu na niewłaściwe warunki uprawy. Brak odpowiedniej ilości wody podczas wzrostu może sprawić, ze ogórki nie będą smakować dobrze. Nawet lekko wysuszona roślina może tworzyć już owoce, które będą niesmaczne. Jeśli uprawiamy ogórki, powinniśmy szczególną wagę przyłożyć do tego, aby były regularnie i obficie podlewane. Jeśli kupujemy je na ryneczku lub w sklepie, szukajmy znaków, czy nie są wysuszone.
Zobacz także: Od dawna nie kupuję tej przyprawy w sklepie. Robię własną "magulkę" do zup, sosów i innych dań
Jest kilka sposobów na to, żeby kupione lub wyhodowane przez nas ogórki nie były gorzkie.
Przed przygotowaniem przetworów upewnijmy się, że ogórki są dobrze wymoczone. Warto zanurzyć je w sporej ilości zimnej wody. W ten sposób nie tylko poprawimy ich jędrność, ale również pozbędziemy się nadmiaru substancji, które powodują goryczkę.
Ogórki przed kiszeniem powinniśmy pozbawić czubków, ponieważ to właśnie one mogą być przyczyną goryczy. Końcówka po ciemnej stronie ogórka może zawinić. Jeśli do przetworów potrzebujemy obranych ogórków, pamiętajmy, aby obierać je od białej końcówki, ponieważ w ten sposób nie rozprowadzimy gorzkiego smaku po całym warzywie.
Jeśli wiemy, że mamy do czynienia z partią gorzkich ogórków, nie musimy ich wyrzucać. W dalszym ciągu przetwory z ich dodatkiem mogą być smaczne. Wystarczy do marynaty lub zalewy dodać słodzik, jak miód lub cukier. Słodki smak powinien z łatwością poradzić sobie ze zneutralizowaniem goryczy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło