Czy można jeść jajka codziennie? Takie są najzdrowsze
Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić śniadania bez jajka na miękko, omletu lub jajecznicy. Czy wiesz, ile jajek tygodniowo można jeść? I które z nich są najzdrowsze? Sprawdź, czy powinieneś zmienić swoje nawyki.
Jajka to kluczowy element naszej diety. Przyzwyczailiśmy się do przygotowania ich na śniadanie lub letni obiad. Czy słusznie? Przekonaj się, które jajka są najzdrowsze i jak wpływają na cholesterol.
W składzie jajek znajduje się tzw. wzorcowe białko. Jedna sztuka, która waży 56 g i dostarcza ok. 7 g białka. Jajka zawierają aminokwasy, których organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Przez ich odpowiednią zawartość, która korzystna jest dla naszego zdrowia, WHO zdecydowało się na uznanie jajek za wzór do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.
To także doskonałe źródło innych wartości odżywczych. Jajka bogate są w witaminy A, E, D, K oraz te z grupy B. Zawierają takie składniki mineralne jak fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, selen, magnez. Dodatkowo w żółtku znajdziemy beta-karoten i luteinę, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę i oczy - chronią przed promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
W każdym jajku znajdziemy ok. pięciu gramów tłuszczu. Głównie stanowią go nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Tylko 0,1 g stanowią szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi, że bez obaw można tygodniowo zjadać 10 jajek. Oznacza to, że można średnio zjadać jedno lub dwa jajka dziennie.
Amerykańskie organizacje (American Heart Association, American College of Cardiology) również nie ograniczają radykalnie spożycia jajek w diecie. Natomiast australijska organizacja National Heart Foundation zaleciła jedzenie maksymalne sześciu sztuk jajek w tygodniu.
Natomiast najnowsze badania, które opublikowano w piśmie naukowym "Jama", mówią, że u osób, które dziennie jedzą trzy-cztery jajka, można zauważyć wzrost ryzyka chorób serca i wczesnej śmierci.
Wartości odżywcze jajek zależą od tego, czym była karmiona kura. Najwięcej witaminy A i D jajka mają na wiosnę, ponieważ kury żywią się wtedy trawą. Na rynku dostępne są jajka light, które mają mniejszą zawartość tłuszczu i są wzbogacone witaminy i kwasami omega-3. Uzyskuje się je przez karmienie niosek specjalnymi paszami beztłuszczowymi.
Można także coraz częściej dostać jajka przepiórcze. Ich skorupka jest beżowa z ciemnym nakropieniem. Mają więcej wartości niż jajka kurze przez to, że stosunek żółtka do białka jest większy. Zawierają także mniej cholesterolu.
Jedne z najzdrowszych jajek to te od zielononóżek. To stara polska rasa kur, które można hodować jedynie na świeżym powietrzu. Dlatego nadają się jedynie do chowu ekologicznego.
Do tej pory nie udowodniono, że jajka mają bezpośredni wpływ na rozwój choroby wieńcowej lub udaru. Cholesterol pokarmowy, który zawierają jajka, nie ma aż tak dużego wpływu na nasze zdrowie, jak tłuszcze nasycone i trans. Dlatego jedzenie jajek nie powinny wpłynąć na wzrost złego cholesterolu we krwi.
Osoby, które mają problemy z cukrzycą, chorobami serca i cholesterolem nie muszą rezygnować z jajek. W ich przypadku warto ograniczyć spożywanie żółtka. Ma ono większe stężenie tłuszczów niż białko. Ograniczenie jego spożycia może być wystarczające, aby zadbać o zdrowie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wystarczy wypić szklankę dziennie. Napój pomaga uwolnić się od bólu stawów, chroni tętnice
Co można jeść w Wielki Piątek? Czy można jeść rybę?
Kawę warto pić w tych godzinach. Naukowcy twierdzą, że najlepiej chroni serce i układ krążenia