Mało znana sztuczka na rozmrożenie mięsa. Bez czekania, możesz szybko brać się za gotowanie
Mrożenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Nie tylko zapobiega psuciu się produktów, ale i utracie substancji odżywczych. Niestety długie czekanie, aż kawałek mięsa się rozmrozi, wymaga sporo cierpliwości. W poniższym artykule zdradzimy ci triki na rozmrażanie mięsa oraz sprawdzimy, na co uważać podczas szybkiego rozmrażania.
Wiele osób kupuje mięso w promocji, nic dziwnego, w końcu można je zamrozić i mieć pod ręką, zamiast codziennie biegać do sklepu. Problem pojawia się jedynie, gdy chcemy szybko je rozmrozić. Okazuje się, że zbyt pośpieszne rozmrażanie wiąże się z pewnym ryzykiem.
Nieodpowiednio rozmrażanie mięsa może negatywnie odbić się na jego teksturze, konsystencji, a nawet smaku. Najprostszą metodą wydaje się wyciągnięcie mięsa z zamrażarki i odstawienie go do temperatury pokojowej. Należy jednak mieć na uwadze, że jeśli będzie leżało tam zbyt długo, zaczną namnażać się w nim bakterie, a jego zjedzenie może skończyć się zatruciem pokarmowym. Polecaną metodą jest rozmrażanie mięsa na blasze z aluminium, ma być to bezpieczniejsza i szybsza opcja niż pozostawianie go na blacie w kuchni.
Jeśli ci się nie spieszy, wyciągnij mięso z zamrażarki i przełóż je do lodówki, będzie powoli się rozmrażać, a jednocześnie unikniesz sytuacji, w której może zacząć się psuć. Najlepiej zrobić to wieczorem, by następnego dnia mięso było gotowe na obiad. Warto pamiętać także, aby mrozić mięso w stosunkowo niedużych porcjach. Znacznie szybciej się rozmrozi.
Jeśli twoja mikrofalówka lub piekarnik mają opcję rozmrażania, również możesz z niej skorzystać. Pamiętaj jedynie, aby nie ustawiać zbyt wysokiej temperatury i czasu. Chociaż na pozór wydaje się to oczywiste, warto przypomnieć, że nie należy rozmrażać mięsa w plastikowych workach i opakowaniach. Trzeba także uważać, aby dobrać odpowiednią temperaturę, co pozwoli mięsu rozmrażać się równomiernie. Jeśli będzie zbyt wysoka, mięso z wierzchu zacznie się ścinać, a w środku będzie nadal zamrożone. Przez to mogą szybko namnażać się w nim bakterie. Utrudni to również proces przygotowania posiłku oraz pogorszy jego smak.
Sprawdź także: Co zrobić, żeby grzyby suszone nie były gorzkie? Moczenie w wodzie to za mało
Czy wrzucenie mięsa do wrzątku to dobry pomysł na szybkie rozmrożenie mięsa? Absolutnie nie, wysoka temperatura zetnie białko znajdujące się w mięsie, z zewnątrz będzie wyglądać jak lekko ugotowane. Jeśli takie mięso usmażymy lub upieczemy, z dużym prawdopodobieństwem będzie zbyt suche i mało soczyste. Lepszą opcją będzie użycie zimnej, a nie gorącej wody. Mięso zamrożone w woreczku strunowym włóż do miski z zimną wodą, nie zapomnij, co jakiś czas jej wymienić, i odstaw na kilka godzin.
Popularnym w ostatnim czasie internetowym trikiem, który może pomóc szybciej rozmrozić mięso, jest użycie do tego dwóch tanich i łatwo dostępnych produktów, czyli soli i octu.
- Do garnka należy wlać wodę.
- Dodać do niej ocet oraz porządną szczyptę soli i wszystko wymieszać. Na litr wody wystarczy 50 ml octu.
- Następnie do mikstury trzeba włożyć mięso w szczelnym woreczku.
Dodatki te mają sprawić, że mięso szybciej będzie nadawało się do gotowania. Należy jednak pamiętać, że jest to raczej metoda eksperymentalna, a nie zalecana przez kucharzy.
Źródła: terazgotuje.pl, sikovnik.sk
Zobacz też:
Zrób to, zanim ugotujesz ziemniaki. Będą bardziej kremowe i z mniejszym indeksem glikemicznym
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Zastosuj patent szefów kuchni
Mistrzowski patent na gotowanie fasoli. Nie rozpadnie się i łatwiej będzie ją strawić