Reklama
Reklama

Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Nie tylko ciasto odgrywa ważną rolę

Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne w Polsce ciasta z jabłkami, których nazwy często są używane zamiennie. Choć oba wypieki łączy główny składnik – jabłka – różnią się one nie tylko strukturą ciasta, ale i sposobem przygotowania. Sprawdźmy, jakie dokładnie są między nimi różnice i jakie ich warianty warto wypróbować.

Jabłka są jednym z najbardziej typowych polskich owoców, co więcej, są dostępne przez cały rok. Nic więc dziwnego, że na ich bazie przygotowujemy również ciasta i desery. Wśród nich prym wiodą szarlotki i jabłeczniki, które często bywają błędnie ze sobą utożsamiane. Czym się różnią?  

Co to jest szarlotka? 

Szarlotka to klasyczne ciasto o francuskim rodowodzie. Jego nazwa pochodzi od charlotte russe - deseru na bazie owoców i biszkoptów, który miał uczcić Charlottę Hohenzollern. We współczesnej wersji najczęściej przygotowuje się ją na kruchym lub półkruchym spodzie z warstwą jabłek, często wzbogaconą o cynamon i inne przyprawy. Może być przykryta kruszonką, kratką z ciasta lub drugą warstwą kruchego ciasta, bywa też posypana cukrem pudrem lub cukrem gruboziarnistym. Dodatkowo jabłka do szarlotki powinny być uduszone lub przesmażone. 

Czym jest jabłecznik? 

Jabłecznik to ogólna nazwa dla wszystkich ciast z jabłkami, niezależnie od rodzaju ciasta, na jakim są przygotowane. Może być zrobiony na cieście biszkoptowym, ucieranym, drożdżowym lub półkruchym. W niektórych wersjach jabłka są miksowane na mus, a w innych pozostają w większych kawałkach, zanurzone w cieście lub na nim poukładane. Nie brakuje tu wariacji z przekładańcami budyniowymi, polewami, posypkami. Z reguły do jabłecznika dodaje się surowe jabłka. 

Sprawdź także: Jeden z ulubionych deserów najmłodszych. Idealnie puszyste babeczki z chrupiącą kruszonką

Czym się różni szarlotka od jabłecznika? 

Najważniejszą różnicą jest rodzaj ciasta - szarlotka bazuje na kruchym lub półkruchym spodzie, natomiast jabłecznik może przybierać różne formy. Szarlotka bywa bardziej zwarta i mniej wilgotna, a jabłecznik często ma lżejszą, bardziej puszystą konsystencję. Różnice wynikają również z tradycji - mianem szarlotki określa się konkretne ciasto, a jabłecznik pozostaje pojęciem bardziej ogólnym i szerszym.  

Warianty szarlotki i jabłecznika 

Szarlotkę można spotkać w różnych odsłonach: klasyczna na kruchym cieście, z bezą na wierzchu, z dodatkiem orzechów lub wersja fit na owsianym spodzie. Często podawana jest na ciepło z gałką lodów.  

Jabłecznik również ma wiele wariantów - może być biszkoptowy, z budyniem, z ciastem filo czy też w wersji bezglutenowej. Czasem kawałki jabłek są tu zanurzone w cieście, czasem warstwa musu jabłkowego jest jedną z wielu, obok ciasta, kremu czy galaretki.  

W przypadkach obu ciast kluczową rolę odgrywa jakość jabłek - najlepsze są te o lekko kwaśnym smaku, np. szara reneta czy antonówka.  

Źródło: terazgotuję.pl

Zobacz też:

Passata to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Różnica jest znacząca

Faworki smaż tylko na konkretnym tłuszczu. Będą chrupać aż miło

To najzdrowszy owoc świata. Większość Polaków je nawet codziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | jabłka