Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Nie tylko ciasto odgrywa ważną rolę
Szarlotka i jabłecznik to dwa popularne w Polsce ciasta z jabłkami, których nazwy często są używane zamiennie. Choć oba wypieki łączy główny składnik – jabłka – różnią się one nie tylko strukturą ciasta, ale i sposobem przygotowania. Sprawdźmy, jakie dokładnie są między nimi różnice i jakie ich warianty warto wypróbować.
Jabłka są jednym z najbardziej typowych polskich owoców, co więcej, są dostępne przez cały rok. Nic więc dziwnego, że na ich bazie przygotowujemy również ciasta i desery. Wśród nich prym wiodą szarlotki i jabłeczniki, które często bywają błędnie ze sobą utożsamiane. Czym się różnią?
Szarlotka to klasyczne ciasto o francuskim rodowodzie. Jego nazwa pochodzi od charlotte russe - deseru na bazie owoców i biszkoptów, który miał uczcić Charlottę Hohenzollern. We współczesnej wersji najczęściej przygotowuje się ją na kruchym lub półkruchym spodzie z warstwą jabłek, często wzbogaconą o cynamon i inne przyprawy. Może być przykryta kruszonką, kratką z ciasta lub drugą warstwą kruchego ciasta, bywa też posypana cukrem pudrem lub cukrem gruboziarnistym. Dodatkowo jabłka do szarlotki powinny być uduszone lub przesmażone.
Jabłecznik to ogólna nazwa dla wszystkich ciast z jabłkami, niezależnie od rodzaju ciasta, na jakim są przygotowane. Może być zrobiony na cieście biszkoptowym, ucieranym, drożdżowym lub półkruchym. W niektórych wersjach jabłka są miksowane na mus, a w innych pozostają w większych kawałkach, zanurzone w cieście lub na nim poukładane. Nie brakuje tu wariacji z przekładańcami budyniowymi, polewami, posypkami. Z reguły do jabłecznika dodaje się surowe jabłka.
Najważniejszą różnicą jest rodzaj ciasta - szarlotka bazuje na kruchym lub półkruchym spodzie, natomiast jabłecznik może przybierać różne formy. Szarlotka bywa bardziej zwarta i mniej wilgotna, a jabłecznik często ma lżejszą, bardziej puszystą konsystencję. Różnice wynikają również z tradycji - mianem szarlotki określa się konkretne ciasto, a jabłecznik pozostaje pojęciem bardziej ogólnym i szerszym.
Szarlotkę można spotkać w różnych odsłonach: klasyczna na kruchym cieście, z bezą na wierzchu, z dodatkiem orzechów lub wersja fit na owsianym spodzie. Często podawana jest na ciepło z gałką lodów.
Jabłecznik również ma wiele wariantów - może być biszkoptowy, z budyniem, z ciastem filo czy też w wersji bezglutenowej. Czasem kawałki jabłek są tu zanurzone w cieście, czasem warstwa musu jabłkowego jest jedną z wielu, obok ciasta, kremu czy galaretki.
W przypadkach obu ciast kluczową rolę odgrywa jakość jabłek - najlepsze są te o lekko kwaśnym smaku, np. szara reneta czy antonówka.
Źródło: terazgotuję.pl
Zobacz też:
Passata to nie to samo co koncentrat pomidorowy. Różnica jest znacząca
Faworki smaż tylko na konkretnym tłuszczu. Będą chrupać aż miło
To najzdrowszy owoc świata. Większość Polaków je nawet codziennie