Reklama
Reklama

Jeden z ulubionych deserów najmłodszych. Idealnie puszyste babeczki z chrupiącą kruszonką

Puszyste babeczki z dodatkiem malin i chrupiącej kruszonki to wypiek, którym zachwycą się zarówno małe, jak i duże łasuchy. Jest dosyć prosty w przygotowaniu, dlatego poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Maślane ciasto, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego wychodzi wilgotne. Taki deser idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Dzieci mogą zajadać go z kakao.

Te babeczki z kruszonką są idealnie miękkie i delikatne w środku, wypełnione soczystymi, lekko kwaskowatymi owocami przełamującymi słodycz. Słodka i chrupiąca kruszonka zwieńcza wypiek. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy 30 minut, by móc zaserwować najbliższym wyjątkowy, domowy smakołyk. 

Sprawdź także: Jak zrobić pączki, które nie chłoną tłuszczu? Skorzystaj z tego przepisu

Przepis na babeczki z kruszonką 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 260 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 120 g masła,
  • 100 ml jogurtu greckiego, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • 150 g malin lub innych dodatków. 

Kruszonka: 

  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru, 
  • 2 łyżki masła.

W okresie zimowym świeże maliny pojawiają się w sklepach raczej rzadko. Możesz postawić na inne owoce, np. truskawki czy borówki. Równie dobrze sprawdzą się tu kawałki bananów, gruszki, jabłka, a nawet posiekane orzechy lub migdały. Jeśli lubisz mocno słodkie desery, podstaw na czekoladę. 

Jak zrobić babeczki z kruszonką?

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. W osobnej misce ubij masło z cukrem do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku, a następnie oba ekstrakty smakowe. Dołóż jogurt grecki i wymieszaj tylko do połączenia. Wsyp suche składniki do mokrych i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Maliny oczyść i dobrze osusz. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką. 

Przygotuj kruszonkę. W małej misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj posiekane drobno masło i rozetrzyj całość w palcach do uzyskania kruszonki. Wyłóż foremki na babeczki papilotami. Podziel ciasto na 12 części i przełóż je do foremek. Posyp całość równomiernie kruszonką. Babeczki z kruszonką wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu i suchego patyczka.  

Wypieki wyjmij i przenieś na kratkę. Studź przez 5 minut, a następnie wyjmij babeczki z formy. Podawaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem

Nie potrzebujesz biszkoptu ani skomplikowanych kremów. Torcik naleśnikowy robi robotę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery