Reklama
Reklama

Dodaj do porannej kawy. Rozkręcisz metabolizm i poczujesz wiosenną energię

Kawa na dobre rozpoczęcie dnia to dla wielu osób punkt obowiązkowy. Jest aromatyczna, dodaje energii i do tego może pomóc w rozkręceniu metabolizmu - musisz tylko wiedzieć, co do niej dodać. Podpowiadamy, jak pić kawę i chudnąć.

Wiosna jest tuż za rogiem, wiele osób czuje już przypływ pozytywnej energii. Szukamy także sposobu, jak dzięki zdrowej diecie podkręcić swój metabolizm i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak się okazuje, możesz zacząć już od rana - szczególnie jeżeli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy.

Przyjrzyj się dokładnie swojemu ulubionemu napojowi, a okaże się, że kilka dodanych do niego składników sprawi, że kilogramy będą lecieć szybciej.

Kawa z imbirem, cynamonem i grejpfrutem - rozrusza metabolizm

Dietetycy są zgodni - filiżanka czarnej kawy na diecie nie zaszkodzi, a jedynie pomoże. Kofeina ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - polepsza koncentrację, zmniejsza zmęczenie, a nawet poprawia nastrój. Regularne picie kawy obniża stres i wspiera w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. 

Dodatkowo kofeina ma działanie przyspieszające przemianę materii, a więc zdecydowanie warto rozpoczynać dzień właśnie od filiżanki kawy. Nie każdy wie o tym, że możemy jeszcze bardziej sobie pomóc, jeżeli dodamy do niej konkretne dodatki.

Kawa z imbirem, cynamonem i grejpfrutem nie tylko smakuje wybornie, ale także pomoże w zadbaniu o zdrowie i szczuplejszą sylwetkę. Każdy z tych składników posiada unikalne właściwości, które zdecydowanie należy docenić. Cynamon to przyprawa wspierająca organizm w walce ze stresem oksydacyjnym, a także pomagająca ograniczyć odkładanie się tkanki tłuszczowej. Z kolei imbir pobudza organizm do tego, by produkował większe ilości ciepła, a co z tym idzie - spalał kalorie. Poprawia również działanie jelit. Grejpfrut natomiast wspiera stabilizację cukru we krwi i zmniejsza uczucie głodu.

Zobacz także: Zdrowsze od rzeżuchy. Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?

Jak zrobić kawę z imbirem, cynamonem i grejpfrutem?

Jak zrobić kawę z imbirem, cynamonem i grejpfrutem? Nie jest to skomplikowane, a może przynieść wiele korzyści. 

Potrzebne ci będą trzy łyżeczki mielonej kawy, pół łyżeczki cynamonu oraz pół łyżeczki mielonego imbiru, a do tego 30 ml soku grejpfrutowego.

Przygotuj niewielki garnek - wlej do niego szklankę wody. Gdy zacznie wrzeć, dodaj kawę. Następnie zmniejsz ogień i wsyp przyprawy, gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Kawę przecedź. Gdy przestygnie, dodaj 30 ml soku grejpfrutowego. 

Dla kogo taka kawa nie będzie odpowiednia? Nie powinny pić jej osoby mające problem z refluksem czy zgagą, a także osoby chore na kamicę żółciową i wrzody żołądka. Również kobiety w ciąży powinny skonsultować tę kwestię z lekarzem.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak mrozić chleb, żeby po rozmrożeniu był chrupiący i dobry. Czy będzie zdrowy?

Najlepsze mięso na gołąbki, i to wcale nie karkówka. Wychodzą palce lizać

Ta zupa to "płynne złoto". Pomaga na bóle stawów, chroni wątrobę, wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa