Działa jak naturalny antybiotyk, dobra dla cukrzyków. Jedz tę kaszę, gdy chcesz zrzucić kilogramy
Reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na układ immunologiczny, a do tego chroni przed miażdżycą. Czy kasza orkiszowa już znalazła zastosowanie w twojej kuchni? Sprawdź, dlaczego na nowo staje się popularna i zainspiruj się do zdrowej zmiany.
Jeśli jeszcze nie używasz jej regularnie w kuchni, zacznij od dziś, a twój organizm ci za to podziękuje. Kasza orkiszowa ma mnóstwo pozytywnych właściwości, dzięki którym poczujesz się lepiej i zapobiegniesz wielu chorobom. A przy tym jest pyszna - warto się o tym przekonać.
Znana już w czasach starożytnych, jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Kiedyś była podstawowym zbożem w Europie, później ustępując miejsca pszenicy.
Ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie, a przy tym może być składnikiem wielu potraw. Kasza orkiszowa doskonale sprawdzi się w codziennej diecie. Niski indeks glikemiczny to tylko jedna z jej zalet. Zawiera więcej białka niż kasza jaglana czy jęczmienna. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto wybierać kaszę orkiszową, która aktualnie przeżywa renesans popularności.
Regularne jedzenie kaszy orkiszowej to wiele korzyści dla zdrowia całego organizmu. Przede wszystkim ma ona wiele błonnika, dzięki czemu wspiera pracę układu pokarmowego oraz przyspiesza przemianę materii. Sprawdzi się więc w przypadku osób, które chcą schudnąć.
Kasza orkiszowa ma także pozytywny wpływ na nasz układ immunologiczny. Każdy, komu zależy na jak najlepszej odporności, powinien włączyć ten produkt do swojego jadłospisu. Orkisz zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, dzięki czemu może chronić organizm przed infekcjami. Nie bez powodu więc nazywany bywa on naturalnym antybiotykiem.
Ponadto kasza orkiszowa to bardzo dobre źródło białka oraz witamin. Zawiera również żelazo, cynk, fosfor, selen, miedź czy wapń.
Co istotne, zawiera ona również nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią układ krwionośny przed miażdżycą. Ma także korzystne oddziaływanie na nasz układ nerwowy i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dietetycy polecają ją diabetykom.
Kasza orkiszowa w kuchni może być składnikiem wielu dań obiadowych i nie tylko. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy sałatek, a jej delikatny, lekko orzechowy smak sprawia, że każda potrawa nabiera wyjątkowego charakteru. Można z powodzeniem dodawać ją do zup czy gulaszu oraz różnego rodzaju sosów.
Często podawana jest do obiadu zamiast ziemniaków. Na bazie kaszy orkiszowej można przygotować także pożywne kaszotto z ulubionymi dodatkami.
Źrodło: dietly.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepszy zamiennik ziemniaków. Obniża poziom cukru, zły cholesterol, dba o serce
Obniża poziom cukru po posiłku. Wystarczy łyżeczka dziennie do kawy, owsianki, wody lub koktajlu