Francuzki zawdzięczają im zgrabne figury. Mają dużo błonnika, są dobre dla serca i tarczycy
W Polsce niewiele osób zdaje sobie sprawę z istnienia tego warzywa, które jest spotykane na całym świecie. Soliród, bo o nim mowa, to roślina, która kiedyś wykorzystywana była do produkcji szkła. Obecnie jest cennym składnikiem wielu dań, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Soliród, zwany także szparagami morskimi to kombinacja świetnie skomponowanych witamin i minerałów, które nawzajem wspomagają swoje wchłanianie. Jak włączyć to wyjątkowe warzywo do swojej diety? Podpowiadamy.
Słowo soliród być może nie jest wszystkim znane, bardziej przystępnie brzmi nazwa szparagi morskie. Nie bez powodu ta roślina jest określana często "szparagami dla ubogich" - łatwo dostępna pozwalała się nasycić i dostarczyć organizmowi witamin w ciężkich czasach. Dziś soliród uznawany jest za wykwintne danie, podawane w najlepszych restauracjach na całym świecie.
Soliród to gruboszowata roślina jadalna, rosnąca bujnie na całym świecie. Preferuje tereny podmokłe i wymaga sporo wilgoci, dlatego spotkać ją można na terenach bagnistych i na wybrzeżach. Szparagi morskie, zwane samphire, mają kilka odmian. Każda z nich charakteryzuje się słonym smakiem. Do najpolularniejszych należą march samphire, rock shampire, shampire złoty czy biały.
Określenie "szparagu morskie" roślina zawdzięcza podobieństwu do zielonych, cienkich szparagów. Jadalne są tylko jej zielone szczyty. Dawniej popioły z tej rośliny wykorzystywane były do produkcji szkła i mydła. Dopiero z czasem człowiek odkrył jej spożywcze zastosowanie.
Soliród nie jest u nas szczególnie popularną rośliną, ale można go nabyć w sklepach internetowych. 100 g tego warzywa kosztuje około 10 zł. Dostępny jest w formie surowej lub w słoikach.
Szparagi morskie mają charakterystyczny, słony smak i wiele właściwości odżywczych. Soliród jest źródłem witaminy A, wapnia, żelaza i magnezu. Zawiera również witaminę C oraz dużą ilość błonnika. Ma za to niewiele kalorii, zaledwie 14 kcal na 100 g. Ten zestaw uzupełniają fosfor i potas.
Ewenementem jest to, że zawarte w warzywie składniki nawzajem uzupełniają swoje działanie. Spore ilości fosforu nie tylko wpływa korzystnie na budowę mięśni, ale wspomaga też wchłanianie wapnia, który jest budulcem kości. Wapń z kolei pomaga lepiej się wchłaniać witaminie B12. Soliród zawiera bardzo dużo jodu, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Potas decyduje o tym, ze soliród dobrze wpływa na serce, w czym pomaga mu magnez, który przy okazji wspiera układ nerwowy. Szparagi morskie zawierają dwa razy więcej żelaza niż szpinak, są więc polecane w walce z anemią. Oprócz tego warzywo ma również właściwości antyoksydacyjne, a duża ilość błonnika wspomaga procesy trawienne. Witamina C wzmacnia odporność organizmu, stanowiąc nieocenione wsparcie w zwalczaniu przeziębień. Soliród bywa również stosowany miejscowo w przypadkach reumatyzmu i obrzęków. Jest to o tyle uzasadnione, że roślina ma właściwości przeciwzapalne.
Sprawdź także: Kosztują nawet 450 zł za kilogram. Można je zbierać tylko w niektórych miejscach
Soliród stosowany jest jako dodatek do dań niż samodzielna potrawa, choć niektórzy spożywają go jak szparagi. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, daniach rybnych czy w połączeniu z owocami morza. Można go smażyć na maśle lub gotować, bywa spożywany na surowo, szczególnie w sałatkach. Surowa roślina zachowuje najwięcej ze swych właściwości, ma słonawy smak i delikatnie chrupie. Soliród dobrze łączy się też z jagnięciną oraz stanowi ciekawy dodatek do zup rybnych. Można go dodać do warzyw z woka lub blanszowanych.
Używając morskich szparag w kuchni, warto pamiętać, że mają one słony smak. Dlatego przed obróbką trzeba dokładnie je przepłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli i zanieczyszczeń, które lubią utkwić w zakamarkach rośliny. Podczas gotowania, podsmażania czy blanszowania nie należy warzywa dodatkowo doprawiać, gdyż samo w sobie zawiera wystarczającą ilość soli.
Źródło: terazgotuję.pl
Zobacz też:
Kiedy solić wątróbkę, żeby była miękka i soczysta? Zastosuj stary kucharski trik
Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Doktor technologii żywienia mówi wprost
Jak przechowywać ogórki? Jest jedno miejsce, gdzie długo zachowują świeżość