Reklama
Reklama

Już się pojawiły w Biedronce i Lidlu i to w dobrych cenach. Mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny i moc witamin

Szparagi są w Polsce zwiastunem lata, choć w wielu marketach pojawiły się już teraz. Oznacza to oczywiście, że zostały wyhodowane w innych krajach i są do nas eksportowane (głównie z Hiszpanii i Włoch). Wielu smakoszy twierdzi jednak, że smakują równie dobrze, jak rodzime i warto już je kupić, aby sporządzić z nich kulinarne specjały. Gdzie je znajdziesz? Ile za nie zapłacisz? Sprawdziliśmy.

Szparagi już są w dyskontach - gdzie kupić i ile kosztują?

Choć polski sezon na szparagi rozpoczyna się dopiero w maju, już teraz możemy je kupić w popularnych dyskontach. Czy warto? Na pewno tak, bo u nas sezon na nie jest dość krótki i już w czerwcu szparagi są jedynie wspomnieniem. Aby cieszyć się nimi dłużej, warto kupić teraz włoskie, czy hiszpańskie odmiany. Ceny wahają się w zależności od sklepu i promocji, ale obecnie można je dostać za około 17-18 zł za pęczek.

Rodzaje szparagów

Szparagi występują w kilku odmianach, które różnią się smakiem, wyglądem i sposobem przygotowania. Najpopularniejsze są u nas szparagi zielone - najłatwiejsze w przygotowaniu. Mają intensywny, lekko orzechowy smak i nie wymagają obierania. Idealne do grillowania, gotowania i pieczenia. Tuż za nimi plasują się delikatne w smaku szparagi białe, przeznaczone głównie do gotowania w wodzie lub na parze. Wreszcie rzadka, lecz efektowna odmiana - szparagi fioletowe. Mają więcej antyoksydantów i najlepiej smakują surowe lub lekko blanszowane. Są lekko słodkie w smaku.

Obecnie w sklepach najczęściej widać szparagi zielone i ewentualnie białe.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Oto kilka powodów, dla których warto wprowadzić je do diety:

  • niska kaloryczność - 100 g szparagów to zaledwie ok. 20 kcal, co sprawia, że to idealne warzywo dla osób dbających o linię,
  • niski indeks glikemiczny (IG) - szparagi mają niski IG, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi,
  • bogactwo witamin i minerałów - zawierają witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży,
  • wspomaganie trawienia - duża ilość błonnika poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu toksyn,
  • naturalny diuretyk - szparagi mają działanie moczopędne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu.

Sprawdź także: Pływają w wodzie i są jadalne. Z powodzeniem zastąpią ziemniaki lub ryż

Jak obierać i gotować szparagi?

Wiele osób zastanawia się, jak gotować szparagi, aby były smaczne i nie straciły swoich wartości odżywczych. To wcale nie jest trudne, choć bez wątpienia wymaga wyczucia - aby nie rozgotować warzyw, lecz podawać je idealnie al dente.

Zielone szparagi wystarczy umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (zginając szparaga, sam pęknie w odpowiednim miejscu). Nie trzeba ich obierać. Z kolei białe szparagi trzeba obrać cienkim nożem lub obieraczką do warzyw, zaczynając od główki w dół. Również odłamujemy zdrewniałe końcówki.

Jak gotować szparagi?

  • W garnku z wodą - zagotuj lekko osoloną wodę z odrobiną cukru i soku z cytryny. Gotuj zielone szparagi 3-5 minut, a białe 8-10 minut.
  • Na parze - to najlepszy sposób, aby zachować maksimum wartości odżywczych. Zielone szparagi gotujemy na parze ok. 4-6 minut, a białe 10-12 minut.
  • Na patelni - można podsmażyć szparagi na oliwie lub maśle klarowanym przez ok. 5 minut, dodając ulubione przyprawy.
  • W piekarniku - pieczone szparagi z oliwą, solą i pieprzem są niezwykle aromatyczne. Pieczemy je w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.
  • Na grillu - idealne do sezonowych potraw. Wystarczy skropić oliwą, posypać solą i grillować przez 5-7 minut.

Szparagi to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy dodać do swojej diety. Nie warto czekać z tym do maja! Są lekkostrawne, bogate w witaminy i minerały, a do tego łatwe w przygotowaniu - nawet, jeśli zdecydujesz się już teraz na importowane warzywa.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Aromatyczna, pełna witamin roślina, którą można barwić potrawy. Ma dobry wpływ na serce i kości

Najlepsza część wołowiny na kleisty bulion i gulasz. Porządna dawka kolagenu na bolące stawy

Ciągle o niej zapominamy, a jest znacznie zdrowsza od jogurtu. I wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa