Gdy dżem jest zbyt rzadki, nie dodawaj żelatyny ani cukru żelującego. Jest lepszy sposób
Sezon na owoce takie jak maliny, truskawki, wiśnie już się zaczął, a to oznacza robienie domowych dżemów. Nie ma nic lepszego od domowych przetworów. Często jednak nie wychodzi tak gęsty, jakbyśmy chcieli. Mam na to sprawdzony sposób. Koniecznie go użyj, gdy zdarzy ci się taka sytuacja.
Domowe dżemy to idealny dodatek do naleśników, gofrów czy ciast, szczególnie w czasie zimy, gdy nie mamy takiego dostępu do świeżych owoców. Są nie tylko pyszne, ale też znacznie zdrowsze od napchanych cukrem i konserwantami sklepowych wyrobów. Z tego powodu warto je robić samodzielnie.
Przygotowanie przetworów kojarzy się z długim staniem przy garnkach przez kilka godzin. Samodzielne robienie dżemu owocowego absolutnie takie nie jest. Całość zajmie ci mniej niż godzinę.
Robienie dżemu zacznij od wybrania ulubionych owoców. Warto skorzystać z tych ulubionych, sezonowych, które obecnie masz w ogrodzie lub są w mniejszej cenie. Najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, agresty, morele, brzoskwinie, możliwości jest wiele.
Drugim składnikiem jakiego będzie potrzebować, jest cukier. W przypadku wyjątkowo słodkich owoców ten składnik możesz pominąć, a wtedy przetwory będą jeszcze zdrowsze. I to wszystko. Nie używaj żadnej żelatyny czy cukru żelującego.
A teraz najważniejsze, jak zrobić dżem, gdy już wszystkie składniki są? Oczyszczone owoce wrzuć do garnka, opcjonalnie dodaj cukier i całość smaż na średniej wielkości ogniu przez około 30-40 minut.
Po tym czasie owoce zaczną się rozpadać, a mieszanka nabierze bardziej zwartej konsystencji. To właśnie ten moment, kiedy ciepłym dżem będzie można zacząć przekładać do słoików, dokładnie je zakręcić i gotowe.
Za gęstość dżemu odpowiada przede wszystkim pektyna. Składnik ten zawarty jest w owocach i to jego ilość dyktuje konsystencję przetworu. Warto wiedzieć, że lekko niedojrzałe owoce mają pektyn najwięcej, za to przejrzałe okazy najmniej.
Naturalnie w wiśniach, malinach czy śliwkach ilość składnika jest o wiele niższa, przez co dżem z nich będzie zwykle wychodzić mniej gęsty. Największe ilości pektyn są w agrestach, porzeczkach, brzoskwiniach, jeżynach, pigwach.
Gdy dżem wyszedł za rzadki, nie łap za żelatynę. Wystarczy, że do 1 kg smażonych owoców dodasz około 200 g innych owoców bogatych w pektyny. Całość smaż dalej, a po czasie zauważysz, że dżem gęstnieje.
Dżem odpowiednio też zagęści sok z cytryny. Na 1 kg wystarczy sok wyciśnięty z całego owocu, a zadzieje się magia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy