Reklama
Reklama

Genialny patent na oddzielenie żółtka od białka. Sadzone na patelni też się nie rozleje

Nie wszyscy potrafią bezproblemowo oddzielić żółtko od białka. Umiejętność ta jednak przydaje się podczas pieczenia ciast albo przyrządzania omletów. Często żółtko rozpływa się i jajeczną miksturę trzeba już odłożyć do innego dania. Poznaj kilka szybkich i skutecznych sposobów na oddzielenie żółtka od białka.

Jak oddzielić żółtko od białka tak, aby się nie rozpłynęło? Metod separacji jest co najmniej kilka, a w internecie co chwilę pojawiają się zupełnie nowe. Domowi kucharze wpadają na szybkie sposoby, choć niektóre z nich początkowo mogą wydawać się nieco dziwne. 

Jajko i trik z czosnkiem

Choć najczęściej rozdzielamy żółtko od białka, po prostu rozbijając skorupkę, to nie każdy potrafi to zrobić bez kulinarnej wpadki. Jeśli po przepołowieniu skorupki i wylaniu zawartości do miski, próbowałeś dłońmi wyławiać żółtko, wiesz, że może się to skończyć jego rozpłynięciem. 

W internecie pojawił się niedawno nowy trik na oddzielenie żółtka od białka, który pomoże uniknąć katastrofy. Będziesz potrzebować obranego ząbka czosnku. Wystarczy, że będziesz go pocierać między kciukiem a palcem wskazującym i to właśnie nimi sięgniesz po żółtko w miseczce. 

Jeśli obawiasz się, że intensywny zapach warzywa przejdzie do jajka, to nic z tych rzeczy. Kontakt nasmarowanej skóry z produktem jest na tyle krótki, że nie wyczujesz aromatu czosnku w później przygotowanym cieście czy omlecie. Sposób świetnie sprawdzi się też przy przyrządzaniu jajek sadzonych. Wystarczy obranym ząbkiem czosnku narysować okrąg na patelni, a białko nie wypłynie poza jego granice i będzie miało idealny kształt.

Za tym trikiem kryje się nauka. Cząsteczki siarki, wodoru i węgla, nadające silny zapach czosnkowi, odpowiadają też za to, że palce lub patelnia stają się lepkie i tworzą wiązanie z żółtkiem jaj. 

Inne sposoby na rozdzielenie żółtka i białka

Oczywiście sztuczka z czosnkiem to niejedyna skuteczna metoda oddzielenia żółtka i białka. Tradycyjnie, aby rozdzielić jajko na dwa odrębne składniki, przepoławia się skorupkę i dwiema jej częściami "chwyta" żółtko. Białko trafia od razu do podstawionego niżej głębokiego talerza. Można też rozbić jajko na dłoni i trzymając żółtko, przepuścić między palcami płynne białko. Sposób ten wymaga jednak precyzji, cierpliwości i delikatności. 

Niektórzy twierdzą, że wystarczy wbić jajko do miski, zamoczyć dłonie w wodzie i mokrymi wyłowić żółtko. Kolejny sprawdzony sposób wymaga użycia pustej plastikowej butelki. Należy rozbić jajko, umieścić jej otwór nad żółtkiem, ostrożnie ścisnąć, a następnie zwolnić uścisk. To sprawi, że żółtko zostanie wessane do środka butelki i będzie można je przełożyć do osobnego naczynia (wyciskając delikatnie z butelki). Można też rozbić jajko do lejka i poczekać, delikatnie nim wstrząsając, aż całe białko spłynie do miski.

Źródło: terazgotuje.pl, thekitchn.com, Instagram @kusmierczyk.official

Zobacz też:

Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa

Herbata przeciw grypie i przeziębieniom. Ma tylko trzy składniki, a działa lepiej niż witaminy z apteki

Chrupiący, pachnący, bez konserwantów. Ten chleb może długo leżeć i nadal jest świeży

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja