Które żółtko jest zdrowsze — pomarańczowe czy żółte?
Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jajka. Okazuje się, że ten popularny składnik nie zawsze kryje w sobie tyle samo wartości odżywczych. Podpowiadamy, na jakie znaki warto zwrócić uwagę, kiedy chcemy mieć pewność, że kupione w sklepie jajka są produktami o wysokiej jakości. Przekonaj się, jakie znaczenie ma ich kolor.
Jakość jajek to dość kontrowersyjny temat, który otoczony jest przez wiele mitów. Przekonaj się, jaka jest prawda. Czy wiesz, jak znaleźć najzdrowsze jajka?
Po rozbiciu jajka kolor żółtka to jedna z głównych cech, na którą zwracamy uwagę. Zwykle spodziewamy się, że będzie ono intensywnie pomarańczowe. W rzeczywistości może przybierać także żółtą lub ciemnożółtą barwę. Czy rzeczywiście ma ona znaczenie?
Przyjęło się, że im ciemniejszy kolor żółtka, tym lepszej jakości jest jajko. Kiedy kura ma zróżnicowaną dietę oraz odpowiednią dawkę ruchu, w żółtku będzie kryło się mnóstwo zdrowych tłuszczów, witamin, a także przeciwutleniaczy w formie barwników, od których zależny będzie jego kolor. Właśnie z tego powodu przyjmuje się, że ciemny kolor żółtka jest pożądany — to oznaką bogactwa składników odżywczych.
Z drugiej strony kolor żółtka zależy od obecności karotenoidów. Wystarczy, że kury karmione będą za pomocą paszy, zawierającej sztuczne barwniki czy duże ilości kukurydzy. W ten sposób również możliwe jest uzyskanie intensywnego koloru żółtka, przez co często praktyka ta stosowana jest w przypadku kur z chowu klatkowego.
Zobacz także: Na co zwracać uwagę, kupując owoce i warzywa w sezonie?
W teorii kolor żółtka może mówić o dobrobycie kury, a także o zawartości składników odżywczych. Z tego powodu osoby, które szukają jajek o pomarańczowym żółtku, mają słuszność. Muszą jednak pamiętać, że w rzeczywistości ciężko jest określić, czy jego kolor wynika z naturalnych okoliczności, czy nieuczciwych praktyk. Może się okazać, że kura, która żyje na wolnym wybiegu i ma zróżnicowany jadłospis, będzie dawać jajka o bledszym kolorze żółtka niż kura z chowu klatkowego, której pasza bogata jest w sztuczne barwniki.
Pomiędzy jajkami z oznaczeniami 0, 1, 2 i 3 nie ma dużej różnicy w kwestii wartości odżywczych czy smaku. Wybierając jednak jaja od kur z chowu klatkowego i ściółkowego, powinniśmy mieć świadomość, że poddawane są one niehumanitarnym praktykom hodowlanym. Z tego powodu lepiej zainwestować w jajka oznaczone numerem 0 lub 1. Nawet jeśli kolor żółtka będzie bledszy, niż lubimy, będziemy mogli mieć pewność, że kura miała dobre życie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam