Reklama
Reklama

Jak nadziewać pączki bez szprycy. Dobre gospodynie mają na to świetny patent

Pączki z cukierni nie mogą się równać z tymi domowymi - wie o tym każda pani domu. Trzeba mieć jednak pewność, że wyjdą idealnie. Z tego powodu przedstawiamy kilka rad dotyczących nadziewania tych tłustych i puszystych ciastek. Dzięki naszym sposobom będziesz mieć pewność, że nadzienie nie wypłynie i będzie równomiernie rozłożone w pączku.

Każdy ma swojego ulubionego pączka. Nadzienie jest jego kluczowym aspektem - różane, budyniowe, a może czekoladowe. Istnieje wiele sposobów na dodanie do domowego wypieku ulubionych dodatków. Podpowiadamy, jak to zrobić.  

Kiedy nadziewać pączki - przed czy po smażeniu?

Nie ma jednej reguły, która mówi, kiedy powinno nadziewać się pączki. Wszystko tak naprawdę zależy od naszych umiejętności oraz narzędzi, którymi dysponujemy w kuchni. Każda technika ma swoje zalety i wady, przez co warto zdecydować samodzielnie, która będzie dla nas najlepsza.

Jeśli dysponujemy szprycą, nadziewanie pączków jest szybkie i bezproblemowe. Za jej pomocą, już w usmażonych, jeszcze ciepłych ciastkach wystarczy zrobić dziurkę i wypełnić paczka konfiturą lub innym nadzieniem. Zamiast szprycy można również użyć dużej strzykawki.

Jeśli nie mamy takich narzędzi w naszej kuchni, prostsze będzie nadzianie pączków jeszcze przed smażeniem. Jest to jednak bardziej ryzykowna technika - jeśli źle zakleimy pączka, płynne wnętrze może wypłynąć. Z tego powodu należy zachować uwagę przy tym zabiegu.

Zobacz także: Parzone pączki dla miłośników czekolady. Na jednym się nie skończy

Jak nadziewać pączki bez szprycy?

Jeśli nie mamy szprycy, ani dużej strzykawki, pozostaje nam nadzianie pączków jeszcze przed smażeniem. Z dość grubo rozwałkowanego ciasta drożdżowego możemy wyciąć kółka. Na środku jednego układamy łyżkę nadzienia, a następnie przykrywamy drugim kółkiem i porządnie sklejamy. Możemy dodatkowo docisnąć krawędzie za pomocą szklanki, aby mieć pewność, że ciasto jest spójne.

Jeśli chcemy przygotować pączki z czekoladą, zamiast bawić się w tworzenie płynnego nadzienia, możemy po prostu położyć na jednym kółku kostkę lub dwie mlecznej czekolady. Następnie zaklejamy ciasto i smażymy jak zwykle.

Jeśli nie lubimy bawienia się w wykrawanie z ciasta kształtów, możemy przyspieszyć proces, zwiększając rozmiar kółek. Na tak przygotowanym cieście kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy je podobnie jak pieroga, tak aby konfitura znalazła się na środku pączka. Ten sposób jest jednak bardziej wymagający, szczególnie jeśli zależy nam na tym, aby wypieki były równe i okrągłe. Kiedy jednak jesteśmy pewni swoich umiejętności i tego, że z łatwością uformujemy estetyczne pączki, możemy spokojnie wybrać tę technikę. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Nigdy się nie zwarzy, będzie kremowa

Na czym najlepiej smażyć jajecznicę? Niestety nie jest to masło

Wlej do rosołu, będzie klarowny jak nigdy. Trik profesjonalnych kucharzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | słodycze | desery | tłusty czwartek