Reklama
Reklama

Jak sprawdzić, czy miód jest naturalny? Wystarczy do tego pudełko zapałek

Miód to produkt, który ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pod warunkiem że bierzemy pod uwagę ten naturalny. Na sklepowych półkach można jednak znaleźć mnóstwo sztucznych substytutów, które, chociaż często tańsze, nie umywają się do produktu wytworzonego przez pszczoły. Podpowiemy ci, jak sprawdzić, czy miód jest naturalny.

Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem, dodany do herbaty wspiera odporność i zwalcza przeziębienie, trudno wyobrazić sobie bez niego bożonarodzeniowe wypieki. Miód to produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatowego roślin miododajnych oraz substancji produkowanych przez niektóre drzewa. Miody w zależności o tego, z czego zostały wytworzone, będą różnić się od siebie kolorem, zapachem i konsystencją. Warto jednak uważać, by nie pomylić ich ze sztucznymi zamiennikami. W poniższym materiale podpowiemy ci, jak sprawdzić, czy miód jest naturalny.

Właściwości miodu

Przede wszystkim miód znany jest ze swojego działania antybakteryjnego. Wspiera walkę z infekcjami, dzięki czemu warto stosować go w stanach przeziębienia i grypy. Świetnie wpływa również na podrażnione gardło. W miodzie znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także substancje mineralne: magnez, potas, wapń, sód, fosfor, cynk, żelazo, miedź, jod, a także mangan. Działa pozytywnie na układ krążenia, w tym pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, chroni organizm przed takimi chorobami, takimi jak miażdżyca. Wykazuje także działanie detoksykujące.

Naturalny miód ma właściwości odżywcze oraz regenerujące, wpływa na zdrowy i piękny wygląd skóry, co więcej przyspiesza gojenie się ran. Miód działa również korzystnie na układ nerwowy, wspiera pracę mózgu, a także działa uspokajająco oraz ułatwia zasypianie. Warto stosować go również w celu wsparcia układu pokarmowego, między innymi zalecany jest przy chorobie wrzodowej. 

Jak rozpoznać naturalny miód?

Jeśli chcesz kupić miód w sklepie, na początku warto zajrzeć na etykietę i dokładnie zapoznać się z jej treścią. Należy także przyjrzeć się strukturze miodu, jeśli jest idealnie płynna i gładka może być to znak, że jest to produkt sztuczny. W miodzie naturalnym często pojawia się charakterystyczna biała pianka, a także widoczne scukrzenia. Prawdziwy miód jest także cięższy od tego sztucznego, można więc porównać wagę takich samych słoików. Warto zwrócić również uwagę na cenę, miód sztuczny będzie znacznie tańszy od tego wytworzonego przez pszczoły. Istotny jest również zapach, naturalny miód będzie pachniał woskiem lub drewnem. 

Okazuje się, że możesz również zastosować test z użyciem zapałki. Zamocz ją w miodzie, a po wyciągnięciu spróbuj ją zapalić. Jeśli bez trudu pojawi się płomień, będzie to sygnał, że mamy do czynienia z naturalnym miodem. W przypadku miodu sztucznego zapałka nie będzie chciała płonąć. Warto sprawdzić również rozpuszczalność miodu w wodzie, ten prawdziwy rozpuszcza się wolniej, podczas gdy ten sztuczny, niemal natychmiast znika.

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Przepis na rosół z kurczaka ma od kolegi, który jest szefem kuchni. Ma smak beztroskiego dzieciństwa

Herbata przeciw grypie i przeziębieniom. Ma tylko trzy składniki, a działa lepiej niż witaminy z apteki

Chrupiący, pachnący, bez konserwantów. Ten chleb może długo leżeć i nadal jest świeży

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: miód