Reklama
Reklama

Jak zmiękczyć awokado? Włóż je do papierowej torebki i dodaj popularny owoc

Awokado to prawdziwy superfood. Jest ono w końcu jednym z najlepszych roślinnych źródeł cennych kwasów omega-3, omega-6 i omega-9. Do tego ma wyjątkowy smak i ciekawą, kremową konsystencję. Problem pojawia się jednak podczas zakupów i zadajemy sobie pytanie: jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe? Sposób na to jest banalnie prosty.

Awokado jest zdecydowanie w czołówce najpopularniejszych owoców na świecie. Wyróżnia się jego aż 120 gatunków. W polskich sklepach najczęściej spotkamy odmianę Hasso i Fuerte.

Jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe?

Idealnie dojrzałe awokado powinno być miękkie, zielone, pozbawione skaz i brązowych plam. Jest ono wówczas przyjemnie maślane, daje się łatwo rozgnieść widelcem czy rozsmarować na pieczywie. Natomiast owoce zbierane są z drzew, gdy są jeszcze niedojrzałe. W ten sposób mogą zostać bezpiecznie przetransportowane do innych krajów, a po dotarciu powinny być gotowe do jedzenia. Mimo wszystko niektóre okazy będą dojrzewać szybciej, a inne wolniej, przez co w sklepie znajdziemy je w różnych stadiach.

To, czy awokado jest dojrzałe, sprawdzimy po jego kolorze. Omijaj owoce o bladym kolorze, będą one twarde i nie zjemy go od razu po zakupie. W przypadku odmiany Hass skórka powinna być ciemnofioletowa, a u odmiany Fuerte mocno zielona. Natomiast ciemne plamki na awokado mogą wskazywać na to, że owoc jest zepsuty.

Dojrzałość awokado sprawdzisz również po tym, jak wygląda jego końcówka. W tym celu usuwamy szypułkę lub patrzymy na miejsce, gdzie powinna ona być. Jeśli końcówka jest zielona, to na dojrzenie owocu trzeba będzie poczekać. Żółty kolor informuje za to o tym, że awokado jest dojrzałe. Brązowy lub czarny koniec oznacza owoc przejrzały.

Dojrzałe awokado będzie mieć też delikatnie miękkie, ale zarazem sprężyste. Zbyt twardy miąższ będzie za to wskazywać na niegotowość do jedzenia.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

W domu okazało się, że kupiłeś niedojrzały owoc, a planowałeś w niedługim czasie je wykorzystać? Istnieje prosty trik, żeby przyspieszyć dojrzewanie awokado nawet o kilka dni. Zakup wystarczy umieścić w papierowej torbie, a wraz z nim banany lub jabłka. W ten sposób już po 1 lub 2 dniach awokado stanie się miękkie i gotowe do jedzenia.

Wynika to z faktu, że jabłka i banany wydzielają etylen. Ten składnik to hormon roślinny odpowiadający za stymulowanie procesów dojrzewania. Zamknięcie ich w torbie zwiększy stężenie hormonu i przyspieszy dojrzewanie awokado.

Popularnym sposobem jest także zawinięcie awokado w folię aluminiową i umieszczenie go w piekarniku nagrzanym do około 100 st. Celsjusza. W takich warunkach powinno spędzić od 15 do 20 minut. Po wyciągnięciu będzie miękkie, jednak może mieć delikatnie zmieniony smak.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sól himalajska a kuchenna. Czy różowa sól naprawdę jest zdrowsza?

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: awokado | owoce