Jak zrobić idealne ciasto na pierogi i uszka? Magda Gessler biłaby brawo
Święta to zazwyczaj czas wytężonej pracy. Robienie ciast, marynowanie mięs i lepienie pierogów to czasochłonne zajęcia. Dlatego niektórzy decydują się na to, żeby kupić gotowe produkty w sklepie. Czy jednak kupne pierogi mogą być aż tak smaczne, jak te, które lepiło się samodzielnie? Niekoniecznie. Odkryj przepis na idealne ciasto na pierogi.
Idealne ciasto na pierogi nie jest wcale tak trudne do wykonania. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu. Lepienie pierogów, jeśli jest ich bardzo dużo, może być żmudne, jednak z całą pewnością nie warto z niego rezygnować. Pyszne, domowe pierogi to przecież smak, który nieodłącznie kojarzy nam się ze świętami. Jak zrobić ciasto na pierogi, które zachwyci wszystkich gości?
Wbrew pozorom zrobienie idealnego ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne, o ile trzymamy się wyznaczonych składników. Trochę inaczej jest w przypadku zamieniania mąki, gdyż do tego zadania najlepiej sprawdza się mąka pszenna, która jest łatwa do formowania. Jeśli jednak jesteście uczuleni na gluten czy też staracie się jeść produkty o mniejszym stopniu przetworzenia, nie powinniście bać się ciasta na pierogi.
Można je zrobić właściwie z każdej mąki - zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Jakie powinno być idealne ciasto na pierogi? Przede wszystkim musi być wytrzymałe. Nie powinno się rwać, gdyż wtedy najprawdopodobniej rozpadnie się podczas gotowania. Dlatego liczy się sprężystość ciasta i jego miękkość.
Powinno być łatwe do rozwałkowania i zawijania. Niektórzy lubią pierogi z dużą ilością ciasta, inni wolą cieniutkie pierożki. To zależy od gustu. Niezależnie od tego, jakie pierogi lubicie, ciasto zawsze powinno być na tyle elastyczne, by można było rozwałkować je tylko trochę lub bardzo mocno, do cienkiego placuszka.
Uważa się, że ciasto na pierogi bez jajka jest trochę łatwiejsze do zrobienia. Składa się wyłącznie z trzech składników: mąki, soli i wody. Dlaczego dodanie jajka może być problematyczne - zwłaszcza, jeśli dopiero uczycie się ugniatać ciasto na pierogi? Dodanie białka może, choć nie musi sprawić, że ciasto zrobi się twardsze, a przez to trudniejsze do rozwałkowania i lepienia.
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z pierogami, zacznijcie od najprostszego wariantu - ciasta bez jajka. Przygotujcie mąkę pszenną typu 500 lub 550. Z takiej najlepiej lepi się pierogi, choć później opowiemy o wariantach ciasta dla osób, które nie tolerują glutenu. Dodajcie tyle mąki, ile chcecie - z 400 gramów wychodzi około 50 pierogów, choć to zależy także od grubości ciasta, na jaką się zdecydujecie. Ciasto na pierogi z kilograma mąki wystarczy zatem na około 120 pierogów. Do 400 gramów mąki, czyli dwóch szklanek, dodajcie szklankę wody. Pamiętajcie, że musi ona być bardzo ciepła, jednak niewrząca. Nie może być też zimna, gdyż wtedy ciasto może wyjść twarde.
Na taką ilość mąki wystarczy szczypta soli - nie musicie dodawać jej dużo, a jedynie odrobinę, by lekko podkreślić smak. Wszystkie składniki mieszacie ze sobą, dodając wodę do mąki, nie odwrotnie. Wodę dolewajcie stopniowo. Możecie mieszać drewnianą łyżką bądź ręką. Jeśli jednak woda jest gorąca, musicie uważać, by się nie poparzyć. Po chwili przenieście ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiajcie je przez kilka minut. Musi być gładkie i elastyczne. Wtedy możecie zawinąć je na 10-15 minut w ściereczkę. Po tym czasie możecie rozpocząć wałkowanie i wykrajanie ciasta na pierogi.
Ciasto na pierogi z jajkiem to dla niektórych wyższa szkoła jazdy. Dla innych - bułka z masłem. Wiele zależy oczywiście od ogólnych umiejętności kucharza amatora. Rzeczywiście jednak ciasto z dodatkiem jajka może być odrobinę trudniejsze do wyrobienia. Nie zniechęcajcie się i spróbujcie swoich sił - być może akurat w te święta uda wam się zrobić pyszne pierogi z ciasta z jajkiem.
Czy jajko jest konieczne do ciasta? Nie - smakuje świetnie zarówno z tym dodatkiem, jak i bez niego. Wiele osób uważa, że jajko właściwie nic nie zmienia w smaku ciasta. Prawdą jest, że zmienia odrobinę jego strukturę, która jest bardziej zwarta. Na dwie szklanki mąki dodajcie jedno jajko. Jeśli robicie ciasto na pierogi z kilograma mąki, możecie dodać dwa jajka.
Najpierw wsypcie mąkę do miski, dodajcie sól, a następnie na środku górki zróbcie niewielki otwór. Wbijcie w niego jajko i zacznijcie stopniowo dolewać wodę, by składniki mogły się połączyć. Mieszajcie je łyżką, a następnie zagniatajcie tak, jak w przepisie powyżej. Ciasto na pierogi z jajkiem może być odrobinę trudniejsze do wyrobienia, jednak nie powinno sprawić wam większych problemów podczas wałkowania i wykrajania.
Jeśli nie tolerujecie glutenu bądź też cierpicie na celiakię, ciasto z mąki pszennej nie będzie zbyt dobrym wyborem. Możecie jednak z łatwością zastąpić mąkę pszenną innym typem mąki. Ciasto na pierogi bezglutenowe może wydawać wam się trudniejsze do przygotowania, jednak nie zniechęcajcie się. To kwestia wprawy oraz umiejętności łączenia składników. Musicie wiedzieć, jak powinno wyglądać dobre ciasto na pierogi, by dodać odpowiednią ilość produktów i osiągnąć pożądaną konsystencję.
Idealne ciasto na pierogi bezglutenowe zrobicie z mieszanki mąk bezglutenowych. Skorzystajcie z mąki ryżowej i mąki ziemniaczanej, jednak z przewagą tej drugiej. Prawdopodobnie konieczne będzie dodanie trochę większej ilości wody - około 400 mililitrów na 450-500 gramów mąki. Dodajcie także łyżkę oleju lub oliwy, by składniki lepiej się ze sobą połączyły. Przede wszystkim obserwujcie ciasto i eksperymentujcie z nim. Jeśli będzie suche i grudkowate, konieczne okaże się dolanie wody. Wlejcie tam tyle płynu, by ciasto można było wygodnie formować.
Ciasto na pierogi pełnoziarniste także może być trudniejsze do wyrobienia, gdyż ta mąka jest bardziej zwarta, ciężka. Możecie użyć do ciasta mąki pszennej pełnoziarnistej i to będzie najlepsze wyjście dla osób, które nie chcą zbytnio męczyć się z ugniataniem. Pierogi pełnoziarniste warto zrobić także z mąki orkiszowej chlebowej.
Mąka żytnia może okazać się zbyt ciężka, choć oczywiście zrobienie z niej pierogów nie jest niemożliwe. Świetnie sprawdzają się mieszanki mąki pełnoziarnistej i pszennej. Dlaczego warto lepić pierogi pełnoziarniste? Przede wszystkim są one zdrowsze od tych, które zostały zrobione z ciasta pszennego. Zawierają więcej błonnika, który doskonale wpływa na perystaltykę jelit, a także daje szybsze uczucie sytości. Możecie zatem zjeść mniej pierogów i nadal się najeść.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Nie straci koloru, będzie pyszny i klarowny
Dlaczego piernik opada? Jeden błąd i ciasto będzie zapadnięte
Patent cukiernika na idealną polewę czekoladową. Szybko zastyga i nie pęka na ciastach