Reklama
Reklama

Jedna łyżeczka na filiżankę kawy i zobaczysz różnicę. Mózg szybciej pracuje, stres i napięcie schodzą

Każdy, kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, powinien nadrobić zaległości. Kawa z kakao jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa - to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Dodaje energii, poprawia koncentrację i sprawia, że dzień staje się lepszy.

Ten składnik jak żaden inny ma moc podkręcania smaku. Nie każdy jednak wie, jak bardzo jest zdrowe - po kakao warto sięgać przede wszystkim po to, aby wspierać swój organizm. Nie bez powodu Majowie i Aztekowie nazywali je napojem bogów. Dziś proponujemy coś, czego wiele osób jeszcze nie próbowało. Kawa z kakao - co ty na to?

Jakie właściwości ma kakao?

Zacznijmy od tego, jakie właściwości ma kakao. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku ma zaledwie 42 kcal. To produkt o niskim indeksie glikemicznym oraz źródło cennych witamin: A, E i z grupy B. Sięgaj po kakao także wtedy, gdy chcesz dostarczyć swojemu organizmowi minerałów - to m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas

Reklama

Bogactwo antyoksydantów sprawia, że regularne spożywanie kakao może zapobiegać miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Przeciwdziała zakrzepom, obniża poziom cholesterolu. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu oraz widocznie poprawiają wygląd skóry. 

Ważnym składnikiem kakao, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, są również flawonoidy. Wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Będące świetnym źródłem magnezu ziarna kakaowca wspierają także pracę serca i układu nerwowego.

Kakao - ze względu na wcześniej wspomniany niski indeks glikemiczny - to produkt odpowiedni dla cukrzyków. Ponadto spożywanie naturalnego kakao hamuje apetyt, pozwala szybciej spalić tłuszcz i poczuć się na dłużej nasyconym. 

Pomimo tak wielu korzystnych właściwości, nie każdy może sięgać po kakao. Podstawowe przeciwwskazanie to oczywiście alergia, ale nie jest ono też wskazane w diecie osób borykających się z nadciśnieniem i chorobami serca. Zbyt często nie powinny spożywać go również osoby mające zaparcia i zgagę.

Zobacz także: Owoc, który zaspokaja głód. Ma dobry wpływ na układ pokarmowy i serce

Kawa z kakao - na co pomaga?

Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez pysznej kawy, koniecznie rozważ dodanie do niej łyżeczki tego bardzo zdrowego produktu. Kawa z kakao - na co pomaga? Dlaczego warto je ze sobą łączyć? Na pewno to dobry napój dla każdego, kto chce się rozbudzić i dodać sobie energii oraz pozytywnie wpłynąć na samopoczucie i koncentrację. Z tego powodu wydaje się, że to świetna opcja szczególnie na początek dnia. Osoby, które piją kawę z kakao są mniej zestresowane, bardziej uważne i skoncentrowane podczas wykonywania swoich obowiązków. 

Aby jeszcze bardziej podkręcić smak takiego aromatycznego napoju, dodaj do niego odrobinę cynamonu - dzięki temu kawa z kakao będzie jeszcze zdrowsza i świetnie wpłynie na metabolizm.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Najszybsze ciasto drożdżowe. Wyrośnie poza miskę, każdemu się uda

Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Specjalistka od żywienia nie ma żadnych wątpliwości

Przestań dodawać do owsianki. Niszczysz swoje zdrowe śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa