Jedna łyżeczka na filiżankę kawy i zobaczysz różnicę. Mózg szybciej pracuje, stres i napięcie schodzą
Każdy, kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, powinien nadrobić zaległości. Kawa z kakao jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa - to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia. Dodaje energii, poprawia koncentrację i sprawia, że dzień staje się lepszy.
Ten składnik jak żaden inny ma moc podkręcania smaku. Nie każdy jednak wie, jak bardzo jest zdrowe - po kakao warto sięgać przede wszystkim po to, aby wspierać swój organizm. Nie bez powodu Majowie i Aztekowie nazywali je napojem bogów. Dziś proponujemy coś, czego wiele osób jeszcze nie próbowało. Kawa z kakao - co ty na to?
Zacznijmy od tego, jakie właściwości ma kakao. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku ma zaledwie 42 kcal. To produkt o niskim indeksie glikemicznym oraz źródło cennych witamin: A, E i z grupy B. Sięgaj po kakao także wtedy, gdy chcesz dostarczyć swojemu organizmowi minerałów - to m.in. magnez, żelazo, fosfor, cynk i potas.
Bogactwo antyoksydantów sprawia, że regularne spożywanie kakao może zapobiegać miażdżycy oraz chorobom układu krążenia. Przeciwdziała zakrzepom, obniża poziom cholesterolu. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu oraz widocznie poprawiają wygląd skóry.
Ważnym składnikiem kakao, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, są również flawonoidy. Wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Będące świetnym źródłem magnezu ziarna kakaowca wspierają także pracę serca i układu nerwowego.
Kakao - ze względu na wcześniej wspomniany niski indeks glikemiczny - to produkt odpowiedni dla cukrzyków. Ponadto spożywanie naturalnego kakao hamuje apetyt, pozwala szybciej spalić tłuszcz i poczuć się na dłużej nasyconym.
Pomimo tak wielu korzystnych właściwości, nie każdy może sięgać po kakao. Podstawowe przeciwwskazanie to oczywiście alergia, ale nie jest ono też wskazane w diecie osób borykających się z nadciśnieniem i chorobami serca. Zbyt często nie powinny spożywać go również osoby mające zaparcia i zgagę.
Zobacz także: Owoc, który zaspokaja głód. Ma dobry wpływ na układ pokarmowy i serce
Jeżeli nie wyobrażasz sobie dnia bez pysznej kawy, koniecznie rozważ dodanie do niej łyżeczki tego bardzo zdrowego produktu. Kawa z kakao - na co pomaga? Dlaczego warto je ze sobą łączyć? Na pewno to dobry napój dla każdego, kto chce się rozbudzić i dodać sobie energii oraz pozytywnie wpłynąć na samopoczucie i koncentrację. Z tego powodu wydaje się, że to świetna opcja szczególnie na początek dnia. Osoby, które piją kawę z kakao są mniej zestresowane, bardziej uważne i skoncentrowane podczas wykonywania swoich obowiązków.
Aby jeszcze bardziej podkręcić smak takiego aromatycznego napoju, dodaj do niego odrobinę cynamonu - dzięki temu kawa z kakao będzie jeszcze zdrowsza i świetnie wpłynie na metabolizm.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Najszybsze ciasto drożdżowe. Wyrośnie poza miskę, każdemu się uda
Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Specjalistka od żywienia nie ma żadnych wątpliwości
Przestań dodawać do owsianki. Niszczysz swoje zdrowe śniadanie