Lepiej jeść jajka na kolację czy na śniadanie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Jajka to wyjątkowo uniwersalny składnik, który można przygotować na wiele przeróżnych sposobów. Dzięki ich bogactwu witamin, minerałów i białek są szeroko polecane przez dietetyków i uważane są za superfood. Przez większość jednak chętniej zjadane są na śniadanie niż na kolację, ale czy słusznie?
Jajka to jeden z najchętniej zjadanych produktów na śniadanie. Jajecznica, jajka na miękko, na twardo, tost z jajkiem to tylko część śniadaniowego menu większości ludzi. Mają w końcu z rana dodawać energii i sycić na długi czas. Czy można w ogóle jeść je o innej porze?
Okazuje się, że jajka mogą być spożywane zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Tak naprawdę można je jeść o dowolnej porze w ciągu dnia. Natomiast w zależności od tego, kiedy je zjemy, będziemy korzystać z ich różnych właściwości.
Faktycznie, gdy zje się jajka na śniadanie, to dodadzą nam niezbędnej energii na resztę dnia. Powinny one nas nasycić na długie godziny, tak, abyśmy bez problemu, komfortowo, mogli dotrwać do drugiego śniadania lub obiadu, bez podjadania.
W przypadku spożywania jajek na kolację również pomogą one zachować sytość na dłużej, zapobiegając podjadaniu. Zawarty w jajach tryptofan wesprze produkcję melatoniny, co przełoży się na łatwiejsze zasypianie i uregulowanie rytmu dobowego organizmu.
Warto za to zwrócić uwagę, jak przygotowane jaja zjemy na kolację. O późnej porze, przed snem powinniśmy zrezygnować z tłustych jajek sadzonych, jajecznicy czy jajek na twardo z majonezem. Duża ilość tłuszczu w tych formach podania będzie zaburzać sen. Można je za to przygotować i zjeść w wersji beztłuszczowej.
Będąc zdrową osobą, można jeść dziennie 2 jajka dziennie, co przekłada się nawet na 14 jaj tygodniowo. W przypadku osób z wysokim cholesterolem jako bezpieczną dawkę wskazuje się 6 jaj na tydzień.
Mimo tego, że jajka zawierają dużo cholesterolu, to nie wpływa on znacząco na poziom cholesterolu we krwi. Oznacza to, że jaja podnoszące cholesterol to mit. Tym samym jedzenie ich nie będzie zwiększać zagrożenia dla pacjentów z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu
Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy