Wystarczy, że położysz na patelni obok ryby. Skończy się problem z brzydkim zapachem przy smażeniu
Nie ma świąt Bożego Narodzenia w Polsce bez pysznej ryby - wkrótce zajadać się nią będziemy całymi rodzinami. Dla wielu osób problemem jest jednak przykry zapach podczas smażenia. Na szczęście i na to są sprawdzone sposoby. Dowiedz się, jak zminimalizować niechcianą woń.
W święta Bożego Narodzenia chcemy czuć w kuchni aromatyczne zapachy, a nie drażniącą woń smażeniny - to zrozumiałe. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez przygotowanego na patelni karpia. Co zrobić, żeby ryba nie śmierdziała? Na szczęście są na to proste sposoby.
Jeżeli przygotowujesz tradycyjną kolację wigilijną, na pewno będziesz smażyć karpia. Niestety, towarzyszy temu nieprzyjemny zapach, który wielu osobom potrafi popsuć humor. Rada jest prosta - musisz zacząć działać jeszcze przed tym, jak rozgrzejesz patelnię na kuchence. Istotne jest odpowiednie przygotowanie.
Jak pisze Agnieszka Kasprzyk z portalu deccoria.pl, ''do smażenia zawsze wybieraj świeżą rybę, która wydziela mniej intensywny zapach. Poznasz ją po wypukłych i błyszczących oczach i czerwonych skrzelach. Świeża ryba jest sprężysta, a jej skóra gładka i błyszcząca''.
Co istotne, surową rybę należy najpierw namoczyć w mleku na około 30-40 minut. To naprawdę działa - mleko pochłonie sporą część przykrego zapachu. Obróbka termiczna powinna być możliwie jak najkrótsza, bo wtedy także wydziela się mniej zapachu.
Kolejny trik wielu osobom jest nieznany, a może naprawdę uratować sytuację. Podczas smażenia połóż na patelni - obok ryby - plasterki surowego ziemniaka lub połówkę jabłka. Te składniki nie tylko wyciągają część niechcianego aromatu, ale także świetnie podkręcają smak ryby.
Nie zapominaj także o włączeniu okapu i zostawieniu go jeszcze na 10-15 minut po zakończeniu smażenia.
Co jednak, gdy nie zadziałasz odpowiednio wcześnie i przykra woń już unosi się w powietrzu? Na szczęście istnieje niejedna sztuczna na pozbycie się zapachu ryby z mieszkania.
Przygotuj garnek, wlej do niego pół litra wody, dodaj także plastry cytryny i pomarańczy, goździki, kardamon i cynamon. Dzięki tak intensywnej mieszance po chwili mieszkanie powinno wypełnić się iście świątecznym aromatem. Inną opcją jest to, aby tuż po zdjęciu ryby z patelni, upiec partię wcześniej przygotowanych świątecznych pierniczków. Świece zapachowe także pomagają pozbyć się niechcianego zapachu.
Nie zapominaj także o naczyniach i sprzętach kuchennych, dzięki którym ryba była przygotowywana.
- Nóż po wstępnym umyciu przetrzyj jeszcze połówką cytryny,
- patelnię natrzyj cytryną lub fusami z herbaty,
- piekarnik po umyciu wysmaruj olejkiem waniliowym i włącz temperaturę 80 stopni Celsjusza, nie zapomnij także o wstawieniu do niego blachy, na której pieczona była ryba.
Źródła: deccoria.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dlaczego zakwas z buraków zrobił się gęsty? Nie wyrzucaj, możesz go uratować
Ciasto kruche zawsze mi wychodzi, nigdy nie ma zakalca. Stosuję patent Magdy Gessler
Mój dziadek zawsze moczył w tym śledzie przed wigilią. Do dziś pamiętam ich delikatny smak