Reklama
Reklama

Mój sposób na gotowanie brokułów. Zawsze są chrupiące, nigdy nie rozpadają się

Gotowanie brokułów to pozornie banalna czynność. W końcu wystarczy się trzymać określonego czasu. Jednak, gdy przychodzi co do czego, to warzywo po obróbce termicznej raz wychodzi za twarde, raz za miękkie. Też masz problem z osiągnięciem idealnej konsystencji? Odkąd korzystam z tych metod, brokuły zawsze wychodzą chrupiące i nie rozpadają się.

Mimo owiania złą sławą brokuł to świetny dodatek do wielu dań. Nadaje on nie tylko walorów smakowych, ale także zdrowotnych. Wzbogaci smak wszelkich makaronów, zapiekanek, sałatek, a nawet może być zajadany samodzielnie. Problem pojawia się za to, gdy chcemy go ugotować tak, aby był chrupiący i się nie rozpadał.

Jak gotować brokuły? Z moimi sposobami nie wychodzą “papkowate”

Mam kilka sposobów na ugotowanie idealnego brokułu. Mam przy tym jedną, bardzo ważną zasadę, czas jest kluczowy. Niezależnie od tego, jak je przygotowuję, zawsze ściśle trzymam się określonej ilości minut. W ten sposób osiągam idealną konsystencję, a do tego zachowuję wszystkie cenne witaminy.

  • Gotowanie brokułów w garnku

Do garnka z grubym dnem wlej wodę, powinna ona zająć 3/4 wysokości naczynia. Dodaj łyżeczkę soli i ją zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć na nią wcześniej umyte różyczki brokułu. Od tego momentu gotuj je przez 3 minuty, jeśli chcesz, aby były al dente. Jeśli wolisz nieco miększe warzywo, wydłuż czas do 5 minut.

Po odczekaniu odpowiedniej ilości czasu, brokuły odcedź i przerzuć do miski z zimną wodą i lodem. W ten sposób proces gotowania zostanie od razu przerwany, brokuł zachowa swój zielony kolor i chrupiącą strukturę.

  • Gotowanie brokułów na parze

Garnek wypełnij wodą i ją zagotuj. Na naczyniu umieść koszyk do gotowania na parze, a w nim umieść wcześniej umyte różyczki brokułu. Całość przykryj pokrywką i gotuj w ten sposób przez 5 minut.

  • Gotowanie brokułów w mikrofalówce

Oczyszczone i rozdzielone różyczki brokułu włóż do miseczki. Zwróć uwagę, aby naczynie nadawało się do używania w mikrofalówce. W przeciwnym wypadku może dojść do pęknięcia szkła.

Do warzyw dolej 30 ml wody, naczynie umieść w mikrofalówce i przykryj je specjalną pokrywką. Brokuły gotuj przez 3 minuty. Po tym czasie są od razu gotowe do jedzenia.

Jak przechowywać ugotowane brokuły?

Brokuły po ugotowaniu należy przechowywać w lodówce. W tym celu warto je umieścić w szczelnym pojemniku. Tak zapakowane różyczki będą nadawać się do zjedzenia przez 3 dni.

Jeśli ugotowanych brokułów jest dużo i masz pewność, że ich nie zjesz, możesz je również zamrozić. Przełóż do je woreczka lub pojemnika, które są przeznaczone do mrożenia. Po odmrożeniu od razu będą gotowe do spożycia.

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: porady