Reklama
Reklama

Myć czy nie myć kurczaka? Ten aspekt może wpłynąć na twoje zdrowie

Drób to uniwersalny produkt w kuchni, z którego korzystamy niemal codziennie. Wiele osób - tuż przed przyrządzaniem obiadu - zastanawia się, czy powinno się myć filet z kurczaka przed gotowaniem. Choć na ten temat krąży wiele mitów, tylko jedno rozwiązanie jest prawidłowe.

Niektórzy, na początku przygotowania drobiu, płuczą go pod bieżącą wodą, część osób naciera go sokiem z cytryny lub odrobiną octu, a jeszcze inni - po prostu zaczynają go kroić. Który z tych sposobów jest najlepszy? Warto się tego dowiedzieć, bo dwie pozostałe metody mogą być szkodliwe dla zdrowia. 

Czy powinno się myć filet z kurczaka przed gotowaniem?

Wielu domowych kucharzy przed przyrządzaniem mięsa automatycznie przepłukuje je pod bieżącą wodą. Myślą, że w ten sposób oczyszczają je z brudów, a tymczasem popełniają duży błąd, który może zakończyć się zakażeniem. Na mięsie bardzo często znajduje się niebezpieczna dla naszego zdrowia bakteria campylobacter jejuni (kóra występuje w przewodzie pokarmowym zwierząt - ostatnio nawet częściej niż salmonella). Umycie zakażonego mięsa może więc spowodować rozprzestrzenienie się tej bakterii nie tylko po zlewie, ale także po innych częściach kuchni, na przykład blacie. Na zakażenie najbardziej narażone są osoby starsze oraz dzieci.

Czy powinno się myć filet z kurczaka przed gotowaniem? 

Niestety to właśnie drób jest najczęstszym środowiskiem wspomnianej bakterii. Na 100 g skóry z kurczaka może znajdować się nawet 100 000 bakterii. Jak zminimalizować ryzyko zakażenia? Oczywiście należy pamiętać o myciu rąk przed posiłkiem, dokładnym czyszczeniu deski do krojenia, noży oraz innych wykorzystywanych w kuchni akcesoriów. Mięsa nie nie należy myć przed pieczeniem, gotowaniem oraz smażeniem. Bakteria ginie dość szybko pod wpływem obróbki cieplenej - wystarczy 15 minut w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza.

Czy sok z cytryny lub ocet zabiją bakterie na mięsie?

Choć większość osób wie, że nie powinno się myć fileta z kurczaka przed gotowaniem, to wciąż boją się pozostawić go bez żadnej wstępnej obróbki. Niektórzy sięgają więc po kwaśne roztwory, którymi nacierają lub płuczą drób. Czy sok z cytryny lub ocet zabiją bakterie na mięsie? Niestety nie, mycie surowego drobiu takimi płynami nie usunie drobnoustrojów. Co więcej, może zwiększyć ryzyko zakażenia krzyżowego. Najważniejsza będzie więc obróbka termiczna - tylko smażenie, pieczenie czy gotowanie usunie szkodliwe bakterie. 

Jak prawidłowo myć ręce?

W celu uniknięcia zakażenia bakteriami należy przede wszystkim zachować higienę podczas przyrządzania jedzenia. Do zakażenia może wyjść w wyniku wypłukania kurczaka pod bieżącą wodą lub zjedzenia niedogotowanego mięsa. Pamiętaj więc, żeby po obróbce drobiu dokładnie umyć blat kuchenny, zlew i deskę (warto mieć specjalną, przeznaczoną tylko do krojenia tego rodzaju produktów).

Nie możesz też zapomnieć o sobie. Jak prawidłowo myć ręce w czasie przygotowania surowego mięsa? Zarówno przed, jak i po kuchennych pracach, korzystając z mydła, dokładnie wyszoruj dłonie i opłucz pod ciepłą wodą. Ważne, żebyś wymył też nadgarstki oraz przestrzenie między palcami. 

Źródło: Smaker.pl, Terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów

Pij często zamiast zwykłej herbaty. Na serce działa jak plaster miodu, oczyszcza organizm i reguluje ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | dania główne