Najlepszy sposób na mrożenie pierogów z kapustą i grzybami. Nie pękają i nie rozklejają się przy gotowaniu
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka świątecznego stołu. Jednocześnie jest to danie, które możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Oszczędzi nam to nawału pracy tuż przed Wigilią, kiedy obowiązków jest aż nadto. Podpowiadamy, jak najlepiej mrozić pierogi z kapustą i grzybami, by uniknąć stresu w święta.
Pierogi z kapustą i grzybami na świąteczny stół idealnie nadają się do mrożenia. Jeśli zrobisz to dobrze, nikt nie zorientuje się, że ma do czynienia z mrożonką. Będą smakowały jak domowy, świeżo zrobiony produkt.
Pierogi z kapustą i grzybami możesz mrozić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest mrożenie półproduktów. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki, podobnie potraktuj farsz. Dzień przed Wigilią wyjmij półprodukty z zamrażarki i przełóż do lodówki, by się rozmroziły. Potem możesz rozwałkować ciasto, wykrawać z niego pierogi lub uszka i nadziewać farszem. To propozycja dla tych, którzy wolą lepić pierogi z kapustą i grzybami tuż przed podaniem na stół.
Drugi sposób to mrożenie już gotowych pierogów. Wiele osób zadaje sobie pytanie, trzy przed mrożeniem trzeba je gotować, czy nie. Optymalna metoda to mrożenie pierogów lekko zblanszowanych. Polega to na ich wrzuceniu ich do osolonego wrzątku na minutę. Następnie wyjmij je z wody łyżką cedzakową i wymieszaj z odrobiną masła. Tak przygotowane pierogi z kapustą i grzybami rozłóż na tacce i pozwól im wystygnąć. Wtedy włóż tackę do zamrażarki na dwie godziny. Kiedy się zamrożą, możesz przełożyć je do woreczków strunowych tak, bo znalazło się w nich jak najmniej powietrza.
Jeśli mimo wszystko chcesz mrozić surowe pierogi, to po ulepieniu odstaw je na około 20-30 minut na oprószoną mąką deskę lub blat. Kiedy nich powierzchnia lekko obeschnie, nie będą się sklejać ani pękać przy późniejszej obróbce. Potem postępuj dokładnie tak samo, jak z produktem zblanszowanym, czyli najpierw mroź na tacce, a dopiero potem przełóż do woreczków strunowych. Tak zabezpieczone nie odkształcają się ani nie sklejają nawet przy dłuższym przechowywaniu.
Rozpadanie się pierogów z grzybami najczęściej wynika z błędów popełnianych na etapie ich formowania lub gotowania. Ciasto zbyt cienko rozwałkowane, zwłaszcza przy wilgotnym farszu, traci spójność po zanurzeniu we wrzątku. Jeśli brzegi pierogów nie zostały dobrze zlepione, gorąca woda szybko dostaje się do środka i powoduje pękanie.
Problemem bywa również zbyt gwałtowne gotowanie. Intensywnie bulgocząca woda porusza pierogami, a te delikatne, z farszem grzybowym, są bardziej podatne na uszkodzenia. Zdarza się także, że pierogi z grzybami rozpadają się dlatego, że zostały wcześniej rozmrożone. Po rozmarznięciu ciasto staje się miękkie i podatne na pękanie, dlatego najlepiej jest wrzucać je do garnka bezpośrednio wyjęte z zamrażarki. Zachowując te zasady, unikniesz świątecznego stresu.
Najważniejsza zasada brzmi: pierogi z kapustą wrzuca się do wrzątku bez wcześniejszego rozmrażania. W dużym garnku należy zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju, który ograniczy ryzyko sklejania. Mrożone pierogi wrzucaj do wody partiami, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przywieraniu do dna.
Woda powinna delikatnie wrzeć, ale nie bulgotać zbyt mocno. Umiarkowane gotowanie pozwala zachować nienaruszone ciasto. Po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotuj jeszcze 2-3 minuty, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową. Dzięki temu zachowują idealną strukturę, sprężystość i nie rozklejają się, nawet jeśli farsz jest wilgotny i aromatyczny.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało znana sztuczka na rozmrożenie mięsa. Bez czekania, możesz szybko brać się za gotowanie
Zrób to, zanim ugotujesz ziemniaki. Będą bardziej kremowe i z mniejszym indeksem glikemicznym
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Zastosuj patent szefów kuchni