Najlepszy zamiennik ziemniaków. Obniża poziom cukru, zły cholesterol, dba o serce
Jej zalety poznało już mnóstwo osób na całym świecie. Wyjątkowo popularna w kuchni azjatyckiej soczewica jest smaczna i bardzo zdrowa. To doskonała alternatywa na przykład dla osób, które planują rezygnację z ziemniaków lub ograniczenie ich spożywania. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć właśnie po soczewicę.
Jedni uwielbiają spożywać ziemniaki na wiele sposobów, inni chcą lub muszą z nich zrezygnować. Warto wiedzieć o tym, że istnieją zdrowe alternatywy - jedną z nich jest soczewica.
Ziemniaki - mnóstwo osób nie wyobraża sobie, aby zabrakło ich w codziennej diecie. Kiedyś niesłusznie uznawane za wyjątkowo kaloryczne, dziś cieszą się już znacznie lepszą opinią. Nie zmienia to faktu, że niekoniecznie są wskazane w przypadku osób zmagających się z problemami z poziomem cukru we krwi. Są także przypadki, gdy ktoś po prostu chce z innego powodu wyeliminować je z diety lub ograniczyć.
Jaka jest alternatywa? My nie mamy wątpliwości - świetną opcją będzie soczewica. Roślina strączkowa, bardzo chętnie spożywana na przykład w krajach azjatyckich, to źródło wysokiej jakości białka oraz "dobrych" węglowodanów złożonych, dzięki czemu jest wyjątkowo sycąca.
Spożywanie soczewicy przynosi organizmowi mnóstwo korzyści. Ta roślina strączkowa jest bardzo pożywna, bogata w minerały, białko oraz błonnik. Dostarcza organizmowi m.in. kwas foliowy, żelazo, mangnez czy potas. Jest również źródłem witaminy B6.
Soczewica to doskonałe źródło błonnika. Badania nie pozostawiają wątpliwości - z uwagi na to, spożywanie tej rośliny strączkowej może pomóc w poprawie funkcji serca i układu pokarmowego. Soczewica ma także bardzo dobry wpływ na nasz metabolizm oraz układ odpornościowy.
Dodatkowo usuwane z organizmu są odpady przemiany materii, nadwyżka tłuszczu oraz toksyny. Błonnik pokarmowy obecny w roślinach strączkowych ma działanie podobne do prebiotyku - korzystnie działa na zdrowie jelit.
Soczewica jest również bardzo dobrym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego, niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek oraz transportu tlenu w całym organizmie. Ze względu na to, powinny ją spożywać kobiety w ciąży oraz te, które obficie miesiączkują (przez co tracą co miesiąc sporą ilość żelaza).
Naukowcy dowodzą, że rośliny strączkowe - w tym także soczewica - mają wyjątkowo dobry wpływ na pracę serca. Badania wykazały, że spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych, m.in. cukrzycy, nowotworów, otyłości czy dolegliwości układu krążenia. Powinny spożywać ją także osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Soczewica pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu.
No dobrze, ale jak włączyć soczewicę do codziennej diety? Sposobów jest tak naprawdę wiele.
Śmiało można dodawać ją do dań takich jak różnego rodzaju zupy czy sosy mięsne i warzywne - wzbogaci to potrawę o drogocenne składniki odżywcze i błonnik. Może ona być także zamiennikiem fasoli. Mnóstwo osób chętnie dodaje soczewicę także do sałatek - dla urozmaicenia.
Soczewicę można jeść także zupełnie samodzielnie, jako dodatek chociażby do obiadu. Jak gotować soczewicę Najpierw należy ją przepłukać na przykład na sitku. Następnie wrzucamy do wrzącej wody (proporcja to dwie szklanki wody na jedną szklankę soczewicy) i gotujemy w zależności od odmiany. Czerwoną przez około 20 minut, zieloną przez 25 minut, brązową - 50 minut. Ta ostatnia powinna być przed gotowaniem nie tylko przepłukana, ale namoczona w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Źródło: terazogotuje.pl
Zobacz też:
Obniża poziom cukru po posiłku. Wystarczy łyżeczka dziennie do kawy, owsianki, wody lub koktajlu
Czym zastąpić chleb na diecie? Pomysły na zamienniki chleba
Eliksir zdrowia na zimowy okres. Wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit