Reklama
Reklama

Najszybsze ciasto drożdżowe. Wyrośnie poza miskę, każdemu się uda

Dobre ciasto drożdżowe to wynik starannej receptury, długiego wyrabiania i długiego wyrastania. Chcesz cieszyć się pysznym, domowym ciastem, ale znacznie skrócić cały proces przygotowań? To jest przepis na najszybsze ciasto drożdżowe. Wyrośnie poza miskę i na pewno każdemu się uda.

Ciasto drożdżowe powinno być po upieczeniu delikatne, lekkie i puszyste. Osiągnięcie takiego efektu nie jest tak proste, jak może się wydawać. Wcześniejsze przygotowanie pozwoli jednak na wyeliminowanie wszystkich błędów, a ciasto wyjdzie nawet niedoświadczonym domowym cukiernikom. Do tego z tym przepisem będzie to o wiele szybsze i prostsze.

Jak przygotować ciasto drożdżowe?

Przygotowanie ciasta drożdżowego należy rozpocząć od dobrania składników. Kluczowe znaczenie mają drożdże, wybrana mąka, ilość jaj czy rodzaj tłuszczu. To one będą mieć największy wpływ na smak, jakość i wyrośnięcie. 

Reklama

Ciasto drożdżowe można przygotować na bazie drożdży suchych lub świeżych. Drożdże suche są prostsze w użyciu, gdyż wystarczy wymieszać je z mąką i kontynuować robienie ciasta. Zwykle dodaje się ich mniej, a przy tym nie nadają wypiekowi mocnego drożdżowego aromatu. 

Drożdże świeże zaś wymagają wcześniejszego rozrobienia zaczynu. Dopiero po wyrośnięciu dodamy go do suchych składników. Ciasto rośnie na nich znacznie szybciej niż na suchej wersji. Używamy ich więcej, ale nadal nie można przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość świeżych drożdży sprawia, że drożdżowiec ma niezbyt przyjemny charakterystyczny smak i będzie cięższy do strawienia. 

Spośród wszystkich mąk jednym z najlepszych wyborów jest mąka pszenna 750. Jest to tzw. mąka pszenna chlebowa. Dobrze sprawdzi się również mąka pszenna typ 550. Niezależnie od tego, który z nich wybierzemy, mąkę warto przesiać. Wtedy całość stanie się lżejsza i bardziej puchata. 

Wykorzystanie jajek w cieście drożdżowym nie jest konieczne, ale jak najbardziej zaleca się użycie ich. Dzięki takiemu dodatkowi wypiek dłużej zachowa świeżość, a przy tym nabierz pięknego, złocistego koloru. Koniecznie muszą one mieć temperaturę pokojową. 

Jeśli chodzi o tłuszcz w cieście drożdżowym, najlepsze zawsze będzie rozpuszczone, przestudzone masło. Ono nada wyjątkowego, maślanego aromatu. Dobrym zamiennikiem tego wyboru będzie olej. Dzięki tłustemu składnikowi ciasto będzie dłużej trwałe, miększe i elastyczniejsze

Poza składnikami znaczenie ma samo przygotowanie. Ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania, które pozwala na uwolnienie się glutenu z mąki. Związek ten odpowiada za elastyczność, puszystość i delikatność ciasta.  

Najlepiej, aby wyrabianie odbywało się ręcznie. Powinno to trwać nawet do 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe poznamy po tym, że odchodzi od dłoni. Do tego staje się lśniące i gładkie. Po naciśnięciu go palcem wgniecenie wraca do swojego pierwotnego kształtu. 

Zobacz także: Mazurek na Wielkanoc. 5 najlepszych przepisów, które udadzą się każdemu

Szybkie ciasto drożdżowe - przepis

Ciasto drożdżowe z tego przepisu przygotowuje się niesamowicie szybko. Receptura jest na tyle prosta, że wyjdzie absolutnie każdemu. Jest delikatne, miękkie, puszyste. Już podczas pieczenia jego aromat wypełnia cały dom. To niesamowite, że tak niedużym nakładem pracy można przygotować taki majstersztyk. 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 2 jajka 
  • 100-150 g cukru 
  • 150 g masła. 

Składniki na kruszonkę: 

  • 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki masła. 

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszaj aż do połączenia się składników. Mieszankę odstaw na ok. 15 minut na bok. Przez ten czas powinna wyrosnąć. W osobnym misce ubij jajka z dodatkiem pozostałego cukru. Masło rozpuść i przestudź. 

Do gotowego, wyrośniętego zaczynu dodaj ubite jajka i płynne, chłodne masło. Dosyp przesianą przez sito mąkę i całość zacznij wyrabiać ręcznie lub z użyciem miksera. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Należy je przykryć bawełnianą ścierką. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy na wymiarach 23x33 cm. Składniki na kruszonkę ugnieć ze sobą, a gotową kruszonką posyp na górę ciasta. Ciasto piecz przez ok. 50 minut w 170 st. Celsjusza.

Czy ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce?

Ciasto drożdżowe przed upieczeniem jak najbardziej można przechowywać w lodówce. Warto jest poczekać, aby masa wyrosła przed schłodzeniem. Następnie należy ją umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschło. W taki sposób ciasto drożdżowe w lodówce można przechowywać nawet do 4 dni

Należy pamiętać, że po przechowywaniu ciasta drożdżowego w lodówce trzeba będzie je ogrzać. Należy je wyjąć z lodówki na co najmniej 20 minut przed pieczeniem. W ten sposób przysmak będzie można przygotować jeszcze szybciej

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dwa składniki z kuchni i jajka są idealnie zielone. Nie farbuję ich chemią

Jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Nie tylko w smaku

Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Specjalistka od żywienia nie ma żadnych wątpliwości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | desery