Pij zamiast porannej herbaty. Wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie
Ważne, żeby z samego rana wzmocnić organizm i przygotować go na cały dzień. Można to zrobić m.in. wybierając właściwy napój, który nie tylko nawodni ciało, ale też doda mu szeregu wartości odżywczych. Zamiast kawy czy herbaty wypij napar z czystka. Ten cechuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami.
Przyrządzenie naparu z czystka nie sprawi ci większych trudności. Co bardzo istotne o poranku, nie zabierze też dużo czasu. Jego regularne spożywanie przełoży się za to na lepsze samopoczucie i większą dawkę energii. Sprawdź, jak działa napar z czystka i jak parzyć susz tej rośliny.
Czystek to roślina, która zawiera silne antyoksydanty. Substancje chronią przed stresem oksydacyjnym, wywołującym wiele poważnych chorób. Opóźniają też procesy starzenia się organizmu. Ze względu na obecność polifenoli napar pomaga też wszystkim z problemami skórnymi. Wspomaga leczenie trądziku, łagodzi stany zapalne, chroni przed szkodliwym wpływem promieni UV i hamuje jej starzenie.
Napar z czystka przede wszystkim wspiera układ immunologiczny, działając przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Warto go więc pić podczas przeziębienia, bo łagodzi jego objawy i pomaga szybciej uporać się z infekcją. Napój łagodzi też stany zapalne i udrażnia drogi oddechowe.
Czystek wpływa też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, podwyższając stężenie tego "dobrego". Co więcej, jest też sprzymierzeńcem osób, które się odchudzają. Przyspiesza metabolizm i detoksykuje organizm. Dodatkowo wspiera leczenie wrzodów żołądka.
Trzeba pamiętać, że naparu z czystka nie mogą pić osoby uczulone na jakąkolwiek roślinę z rodziny czystkowatych. Ze względu na ograniczoną liczbę badań naukowych lepiej, aby nie sięgały po niego także kobiety w ciąży i karmiące.
Przygotowanie tego prozdrowotnego naparu jest naprawdę proste. Jak parzyć czystek? Wystarczy zaraz po wstaniu zalać łyżeczkę suszu wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Pamiętaj, żeby nie spożywać go tuż przed, w trakcie lub chwilę po posiłku, ponieważ czystek może zaburzyć wchłanianie żelaza i innych minerałów z posiłku. Warto więc wypić napar, a następnie oporządzić się z rana i dopiero sięgnąć po śniadanie.
Podczas przeziębienia możesz przyrządzić nieco mocniejszą esencję. Zalej wrzątkiem dwie łyżeczki suszu i gotuj ok. pięciu minut na małym ogniu. Następnie zakryj i odstaw jeszcze na ok. 20 minut. Po tym czasie odlej sam płyn i zaczekaj, aż będze chłodny. Dla wzmocnienia właściwości naparu, ale też przełamania charakterystycznego smaku, dorzuć plaster cytryny, imbiru albo dolej odrobinę miodu. Nie powinieneś jednak przesadzić z dobową dawką czystka. Mocny napar można pić maksymalnie trzy razy dziennie.
Mało kto wie, jak wykorzystać czystek w kuchni, jeśli nie do naparu. Tymczasem można go użyć jako przyprawę do zup, gulaszów i sałatek. Nie tylko podkręci ich smak, ale też prozdrowotne właściwości.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, apteka-melissa.pl
Zobacz też:
Te warzywa są zdrowsze po ugotowaniu niż surowe. Jedz ich więcej na ciepło
Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu