Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał
Jesień w pełni, a co za tym idzie, coraz więcej osób dopadają przeziębienia i infekcje. W tym okresie w szczególności należy zadbać o odporność, jednym ze sposobów jest picie naturalnego suplementu diety, czyli zakwasu z buraków. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić go w domu, oraz dlaczego zakwas z buraków pleśnieje i jak temu zapobiec.
Przygotowanie domowych kiszonek w teorii nie jest trudnym zadaniem. Należy jednak przestrzegać kilku zasad, aby wyszły pyszne i nie zaczęły się psuć. Jednym z najczęstszych problemów przy robieniu buraczanego zakwasu jest jego pleśnienie. Sprawdź, co zrobić, żeby zakwas z buraków nie pleśniał.
Zakwas z buraków powstaje w procesie fermentacji przy udziale bakterii kwasów mlekowego, dzięki czemu zaliczamy go do naturalnych probiotyków. Wspiera mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, pomaga dbać o odporność organizmu. Regularne picie buraczanego zakwasu pomoże chronić organizm przed infekcjami.
Co więcej, taki zakwas to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów:
- witamina A, pomaga dbać o piękną skórę, zdrowie oczu, oraz ma działanie antyoksydacyjne,
- witaminy z grupy B, które wspierają układ krążenia, nerwowy i wiele procesów metabolicznych;
- witamina C, dba o odporność, działa antyoksydacyjnie, wspiera prawidłowe wchłanianie żelaza,
- witamina E, naturalny przeciwutleniacz, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,
- witaminę K, ma wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi, a także wspiera układ kostny,
- żelazo, zapobiega anemii,
- magnez, wspiera pracę mózgu, serca i mięśni,
- potas, reguluje ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitową.
Zakwas z buraków to także źródło cennych przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i natynowotworowo.
Zakwas pleśnieje pod wpływem dostającego się do naczynia powietrza, które aktywuje mikroorganizmy, takie jak grzyby. Dlatego należy dbać o szczelne zamykanie butelki czy słoika z zakwasem. Powstrzymaj się również od otwierania słoików w czasie fermentacji, aby niepotrzebnie nie wprowadzać do środka tlenu. Po przelaniu zakwas do butelek trzymaj je w lodówce i dbaj o to, aby nie stały odkręcone.
Do przygotowania zakwasu, należy wybrać odpowiednie buraki, najlepsze będą twarde i jędrne egzemplarze. Warto zwrócić również uwagę, czy nie znajdują się na nich zaczątki pleśni. Takie trzeba niestety od razu odrzucić. Ponadto przed rozpoczęciem przygotowania zakwasu, warto zadbać o odpowiednie wyczyszczenie naczyń i zakrętek, powinny być dokładnie umyte i wyparzone.
Okazuje się, że aby powstrzymać rozwój pleśni, wystarczy zastosować jeden prosty, a zarazem nietypowy trik. Poleca się rozpuścić masło (25 g do butelki, 50 g do dużego słoika), a następnie, kiedy będzie jeszcze gorące, wlać je na powierzchnię zakwasu. Warstwa tłuszczu będzie stanowić naturalną barierę przed dostępem powietrza. Ten patent najlepiej sprawdzi do przygotowania zakwasu na barszcz. Możesz zastosować go, gdy chcesz przyrządzić go z wyprzedzeniem, na przykład przed Wigilią. Przed wlaniem go do zupy, wystarczy po prostu go usunąć (pod wpływem niskiej temperatury w lodówce stwardnieje).
W przypadku zakwasu do picia, maślana zapora może nie być najlepszym rozwiązaniem, ponieważ po taki zakwas powinno się sięgac częściej. Tu sprawdzi się ograniczenie dostępu powietrza, przestrzeganie zasad higieny podczas przyrządzania zakwasu, oraz przechowywanie zakwasu w lodówce. Warto wspomnieć również o czasie przechowywania, domowy zakwas w miarę możliwości warto wypić jak najszybciej po przygotowaniu. Przeważnie zaleca się, aby spożyć go do miesiąca. Piotr Ogiński znany w internecie jako "Kocham Gotować" podpowiada, aby używać słoików z plastikowymi zakrętkami z uszczelką. Można również użyć zwykłych zakrętek metalowych, jednak wcześniej warto nakryć słoik kawałkiem folii, dzięki czemu zakrętka nie będzie rdzewieć. Kucharz poleca również, aby do zakwasu dodać nieco wody z domowych kiszonych ogórków. Odradza natomiast dodawania piętki chleba, ponieważ obecnie trudno znaleźć ten prawdziwy na zakwasie, a do wypieków dodawane są przeróżne ulepszacze, które mogą zepsuć zakwas.
Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować:
- 1 kg buraków,
- 5 ząbków czosnku,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- woda niegazowana z butelki,
- niejodowana sól kamienna (1 łyżka na litr wody),
- opcjonalnie: 1-2 łyżki wody z domowych kiszonych ogórków.
Przygotowanie:
- Buraki umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki/półplastry. Czosnek obierz.
- Do czystego i wyparzonego słoika wrzuć obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Na wierzch dodaj pokrojone buraki.
- Całość zalej solanką, tak, aby przykryła wszystkie składniki. Pamiętaj, o proporcjach, jedna łyżka soli kamiennej niejodowanej na jeden litr wody niegazowanej z butelki. Dobrze użyć lekko podgrzanej wody.
- Opcjonalnie można dolać 1-2 łyżki zakwasu z domowych ogórków.
- Porada: wykorzusraj obciążnik, np. kawałek dużego buraka, który utrzyma składniki pod solanką, nie będą wypływać i pleśnieć.
- Zamknij szczelnie słoik z zakwasem i odstaw w ciepłe miejsce na 10 dni.
- Po tym czasie, odkręć słoik i przecedź zakwas przez sito. Uważaj, ponieważ zakwas będzie buzował i może się wylać, dlatego najlepiej robić to nad zlewem.
- Przelej zakwas do czystych i wyparzonych butelek. Przechowuj w lodówce.
Ile pić zakwasu z buraka w ciągu dnia? Najlepiej zacząć od mniejszych porcji, wystarczy 50 ml. Jeśli nie wystąpią u ciebie niechciane dolegliwości, np. żółądkowe, z czasem możesz wypijać szklankę dziennie, ok. 200 ml. Buraczany zakwas świetnie wesprze odporność i pracę jelit, a także będzie porządną porcją witamin i minerałów.
Źródła: terazgotuje.pl, facebook.com/kochamgotowac
Zobacz też:
Jesienią kupisz w warzywniakach. Skarbiec witamin, możesz piec, gotować i jeść na surowo
Test z kromką chleba. Od razu będziesz wiedzieć, czy miód jest prawdziwy