Prościutki patent na suszenie winogron. Będą pachnące, aromatyczne i bez pleśni
Rodzynki to słodka przekąska, ale także składnik pysznych deserów czy owsianek. Możesz kupić paczkę rodzynek w sklepie, ale także wysuszyć winogrona samodzielnie, co zawsze będzie najlepszą opcją. To prostsze, niż sądzisz, wystarczy znać sprawdzone sposoby.
Rodzynki to prawdziwy kulinarny skarb. Mają w sobie mnóstwo naturalnej słodyczy, błonnik, żelazo i potas. Nie dość, że są pyszne po prostu jako zdrowa przekąska, to także stanowią świetny dodatek do wypieków czy owsianki, a nawet do sałatek czy niektórych dań wytrawnych.
Pierwsze, podstawowe pytanie brzmi - jakie winogrona nadają się do suszenia? Wiadomo, że nie każda odmiana się sprawdzi. Do suszenia wybieraj winogrona bezpestkowe, zarówno białe jak i czerwone, to już zależy od tego, co wolisz. Wiadomo, że odmiany ciemne będą mieć nieco intensywniejszy smak i inny kolor, białe za to będą subtelniejszą opcją.
Konkretne odmiany, które dobrze nadają się do samodzielnego suszenia w domu to - jeśli chodzi o winogrona czerwone - m.in. Einset Seedless czy Raisin de table Ruby. W przypadku białej odmiany warto zwrócić uwagę na Sugraone lub Sulatnine.
Najistotniejsze jest to, żeby wybrane przez ciebie owoce były zdrowe, jędrne i wolne od oznak pleśni.
Jak samodzielnie suszyć winogrona? Tradycyjnie suszy się je oczywiście na słońcu, ale jest to dość czasochłonne, ponieważ trwa kilka dni i nie każdy ma ochotę wybierać tę opcję. Na szczęście są także inne możliwości.
Winogrona możesz suszyć w piekarniku. Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie odłóż na ręcznik papierowy i każde winogrono osusz, następnie nakłuj wykałaczką. Dwa ukłucia na każdy owoc wystarczą - chodzi o to, aby skórka nie była blokadą do odparowywania wody. Dzięki temu suszenie odbywa się szybciej, ponadto zmniejsza ryzyko powstania pleśni. Następnie piekarnik rozgrzej do 53 stopni Celsjusza. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę przełóż owoce tak, aby się nie stykały. Winogrona delikatnie spryskaj olejem rzepakowym. Blachę wstaw do piekarnika, uchyl drzwiczki na kilka cm. Dzięki temu możliwa będzie cyrkulacja powietrza i unikniesz gromadzenia się wilgoci. Suszenie w piekarniku trwa minimum 6 godzin, ale może przedłużyć się nawet do 12. Kiedy rodzynki są gotowe? Powinny mieć pomarszczoną skórkę, być elastyczne ale suche w dotyku. Gdy przyciśniesz, nie powinien wypływać z nich sok. Gdy wyjmiesz blachę z piekarnika, nie przekładaj rodzynek od razu do pojemników - daj im czas, by resztki wilgoci całkowicie odparowały.
A może wolisz suszyć winogrona w suszarce spożywczej? Owoce przygotuj podobnie jak przed suszeniem w piekarniku, dokładnie umyj, osusz i nakłuj wykałaczką. Ułóż winogrona na tacce suszarki, susz przez około 20 godzin w temperaturze takiej samej jak w piekarniku, po 18 godzinach sprawdź, czy winogrona są już odpowiednio suche. Pamiętaj o potrząsaniu tacką, aby owoce się nie przykleiły.
Jakie jest prawidłowe przechowywanie domowych rodzynek? Przede wszystkim znajdź dla nich odpowiednie miejsce - ciemne i suche, jak piwnica czy spiżarnia. Pod żadnym pozorem nie mogą znaleźć się w lodówce, ponieważ mogą tam złapać wilgoć, w efekcie natomiast spleśnieć.
Gotowe rodzynki wkładaj do szczelnie zamykanych szklanych słoików lub metalowych puszek. Jeżeli chcesz mieć pewność, że rodzynki nie spleśnieją, do pojemnika w których będziesz je trzymać wrzuć odrobinę ziarenek ryżu. Wchłoną ewentualną wilgoć i rodzynki się nie popsują.
Źrodła: go4taste.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pestka śliwki nie odchodzi od miąższu? Jest sposób, by szybciutko ją wyciągnąć
Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Ten sposób wydobywa z niej to, co najlepsze
Na rozgrzany tłuszcz wsypuję łyżeczkę. Frytki nie chłoną tłuszczu, chrupią aż miło