Puszyste, chrupiące, perfekcyjne. Sprawdź, jak smażyć pączki i zachwyć wszystkich
Tłusty czwartek tuż, tuż. To dobry moment na ostatnie przygotowania do smażenia ulubionych przez Polaków wypieków. Jak usmażyć idealne pączki, które nie będą chłonąć tłuszczu? Jak długo powinno trwać smażenie? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule. Tym razem twoje pączki będą wyjątkowe.
Na krótko przed tłustym czwartkiem wszyscy odświeżamy ulubione przepisy na pączki i zastanawiamy się, jak przygotować te najlepsze. Smażenie pączków nie jest zbyt skomplikowane, ale rzeczywiście należy pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, ze będą one idealne. Jeżeli zastanawiasz się, jak smażyć pączki, mamy dla ciebie kilka przydatnych wskazówek.
Zacznijmy od tego, na jakim tłuszczu smażyć pączki. Przed takim dylematem staje wiele osób - propozycji jest kilka.
Wiele gospodyń za najlepszy tłuszcz do smażenia pączków uważa smalec i decyduje się smażyć właśnie na nim. Inną nie mniej popularną propozycją jest olej rzepakowy.
Jeśli chodzi o rzadziej wybierane opcje, pączki można smażyć także np. na oleju kokosowym, niektóre osoby decydują się także zmieszać ze sobą różne tłuszcze - chociażby olej rzepakowy i smalec.
Pączki zawsze wchłoną pewną ilość tłuszczu i nie ma sposobu, aby tego uniknąć. Jeśli zastanawiasz się więc, co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu, możesz poczuć się zawiedziona - to się nie uda. Są jednak sposoby, aby to ograniczyć i żeby pączki nie były aż tak tłuste.
Podstawą do tego, aby pączki nie piły tłuszczu, jest smażenie ich w odpowiedniej temperaturze. Tłuszcz, który wybierasz do smażenia, powinien być odpowiednio rozgrzany - odpowiednio, czyli mocno. Wrzucenie pączków na zbyt chłodny tłuszcz prowadzi do tego, że od razu zaczną go chłonąć. Optymalna temperatura do smażenia pączków to mniej więcej 180 stopni Celsjusza.
O tę kwestię możesz zadbać także już na etapie przygotowywania ciasta na pączki. Dodaj do niego niewielką ilość spirytusu - wystarczy już pół kieliszka. To sprawi, że pączki będą mieć większą objętość, chrupiącą skórkę, a do tego nie będą chłonąć tak wiele tłuszczu.
Zobacz także: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki
Odpowiedzmy sobie także na pytanie o to, jak długo smażyć pączki? Każdej gospodyni zależy przecież na jak najpyszniejszych ciastkach, dlatego bardzo istotny jest tu właśnie czas smażenia. Jeśli chcesz uzyskać puszyste, niesamowicie smakowite pączki, trzymaj każdy z nich na tłuszczu mniej więcej 2 minuty.
Zwróć jednak uwagę także na rozmiar pączków - mniejsze egzemplarze powinny być smażone odrobinę krócej, 1.5 minuty.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Które siemię lniane jest zdrowsze - złote czy brązowe? Jak stosować siemię podczas odchudzania
Faworki smaż tylko na konkretnym tłuszczu. Będą chrupać aż miło
Szumowiny w rosole. Jeden sposób pomoże się ich pozbyć i wyklarować rosół