Są jadane i zdrowe, a najczęściej trafiają do kosza
Każdego dnia w naszych kuchniach dzieje się coś, o czym w ogóle nie myślimy. W sporych ilościach wyrzucamy obierki z owoców i warzyw, uznając je za odpady. Niesłusznie. W rzeczywistości są one bowiem nie tylko jadalne, ale i pełne wartości odżywczych oraz smaku. Ponadto wykorzystując, je nie marnujemy jedzenia.
Obierki owoców i warzyw na pierwszy rzut oka wydają się zbędnym elementem, który od razu ląduje w koszu. Nie jest to jednak słuszne wrażenie, gdyż w rzeczywistości mają one zaskakująco dużo składników odżywczych. To właśnie pod skórką lub wręcz w samej skórce często znajduje się najwięcej witamin, minerałów i błonnika.
Przykładów nie trzeba daleko szukać: skórka jabłka. Nie tylko jest ona źródłem cennego błonnika, który wspiera trawienie, ale także zawiera przeciwutleniacze, wspierające z kolei układ odpornościowy. Podobnie skórki marchewki czy buraka, pełne witaminy C, beta-karotenu i innych składników o działaniu prozdrowotnym.
Natomiast w skórce ziemniaka znajdziemy potas (reguluje ciśnienie krwi) czy witaminy z grupy B (kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego). Obierki owoców i warzyw bardzo często zawierają ponadto fitoskładniki, czyli naturalne związki chemiczne, które pomagają chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca czy choroby serca. Ich wyrzucanie to zatem ponad wszystko inne strata składników odżywczych.
Obierki owoców i warzyw jako dodatek do posiłków? Tak, ale... Niezbędnym elementem pozostaje odpowiednie przygotowanie obierek. Powinny być one dokładnie umyte, aby usunąć ewentualne pestycydy. Warto również wybierać produkty ekologiczne. Nie każdy wie, że nawet obierki ziemniaków, jeśli pochodzą z młodych, świeżych bulw, mogą być świetnym dodatkiem do potraw - choćby w formie chrupiących chipsów upieczonych w piekarniku.
Jednocześnie należy zaznaczyć, iż nie wszystkie obierki są sobie równe. Mimo to większość z nich warto włączyć do diety. Bez obaw spożywać można na przykład skórki jabłka, gruszki czy marchewki - wystarczy je tylko dokładnie umyć.
Podobnie skórki cytrusów, które są twardsze i bardziej gorzkie, ale również znajdują zastosowanie w kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ich starte fragmenty zamienić na aromatyczne dodatki do deserów czy herbat. A to jeszcze nie wszystko: skórki dyni czy cukinii, choć zwykle usuwane, są jadalne i pełne wartości odżywczych, a przy okazji nadają potrawom ciekawą teksturę.
Sposobów na wykorzystanie resztek owoców i warzyw jest o wiele więcej. Na przykład skórki jabłek można ugotować z odrobiną cynamonu i cukru, by stworzyć domowy kompot albo bazę do aromatycznej herbaty. Starta skórka cytrusów natomiast świetnie wzbogaci smak ciast, ciasteczek czy nawet wytrawnych sosów. Natomiast obierki ziemniaków, lekko posmarowane oliwą, oprószone solą i przyprawami, można upiec, uzyskując chrupiące przekąski.
Swoje miejsce w kuchni (i bynajmniej nie w koszu na śmieci) znaleźć mogą także obierki warzywne: marchewek, pietruszki czy selera. Wszystkie one są doskonałym składnikiem domowych bulionów, nadającym im intensywny smak i aromat. Co więcej, obierki jak najbardziej mogą być wykorzystywane poza kuchnią, na przykład jako składnik domowych kosmetyków (jak maseczki do twarzy) albo naturalny nawóz dla roślin.
Obierki owoców i warzyw nie powinny być zatem nazywane odpadami. To raczej zdrowy, smaczny i wszechstronny surowiec, który często zupełnie niepotrzebnie marnujemy. Zawierają cenne składniki odżywcze, wspierające nasze zdrowie, a jednocześnie mogą stać się bazą dla wielu ciekawych dań i innych produktów.
Zwłaszcza w czasach, gdy tak wiele mówi się o ekologii i zrównoważonym rozwoju. Świadome wykorzystywanie resztek kuchennych to mały krok na drodze do poprawy kondycji naszej planety, który może zrobić każdy z nas. Bez wysiłku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W opakowaniu coraz mniej czekolady, a cena nie maleje. Własnej roboty jest tańsza i zdrowsza
Masz mięso i warzywa z rosołu? Zrobisz z nich smarowidło do chleba palce lizać
Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Nie tylko ciasto odgrywa ważną rolę