Reklama
Reklama

Sałatka jarzynowa inaczej. Taka dłużej postoi i będzie jeszcze smaczniejsza

Sałatka jarzynowa to tradycyjna przekąska, pojawiająca się na polskich stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Zazwyczaj przygotowujemy ją w dużych ilościach i od razu na kilka dni. I choć znika w szybkim tempie, to w końcu traci świeżość. Dowiedz się, jak zrobić sałatkę jarzynową, która postoi dłużej, aby nie wyrzucać niezjedzonych resztek.

Sałatka jarzynowa to niezbędny element przyjęć, specjalnych uroczystości czy świąt. Każdy ma swój sprawdzony sposób, często przekazywany z pokolenia na pokolenie. Odkryj przepis na sałatkę jarzynową, która postoi dłużej - wystarczy poznać kilka trików, żeby przez kilka dni cieszyć się świeżą i pyszną przekąską. 

Ile może stać sałatka jarzynowa?

Podstawą tradycyjnej sałatki jarzynowej są gotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka czy ziemniaki. Za jej wyjątkowy i charakterystyczny smak odpowiadają też jajka majonez. To właśnie te składniki wyznaczają, ile może stać sałatka jarzynowa.

Nawet po upływie tygodnia sięgamy jeszcze po tę klasyczną polską przekąskę, najczęściej trzymaną w lodówce. Niestety w wielu przypadkach, spożycie takiej sałatki wywoła u nas tylko rozstrój żołądka i złe samopoczucie. Okazuje się, że procesy fermentacyjne ugotowanych warzyw rozpoczynają się szybko, dlatego już po dwóch-trzech dniach sałatka jarzynowa może być niezdatna do spożycia

Również jajka i majonez to produkty, które bardzo szybko się psują. Z pewnością nie sięgaj po kilkudniową sałatkę, jeśli po jej powąchaniu wyczujesz nieprzyjemną woń.

Jak zrobić sałatkę jarzynową, która postoi dłużej?

Marzysz o sałatce jarzynowej, która postoi dłużej niż trzy dni? Wystarczy, że poznasz dwa kulinarne triki i nieco zmodyfikujesz swoje nawyki oraz użyte do przystawki składniki. Jeśli naprawdę zależy ci na świeżej i przepysznej sałatce, skorzystaj ze sprawdzonych wskazówek:

  • możesz wydłużyć świeżość sałatki o jeden dzień, jeśli zrezygnujesz z dodawania do niej jajek oraz cebuli. Jeśli obawiasz się o zmianę jej smaku, zamiast cebuli, użyj pora - nie psuje się tak szybko, a doda daniu nieco wyrazistości,
  • sałatkę jarzynową będzie można przechować nieco dłużej, jeśli od razu nie połączysz składników z majonezem. Po pokrojeniu warzyw, wstaw je do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce. Majonez dołóż w dniu, w którym chcesz zaserwować sałatkę,
  • jeśli przygotowujesz sałatkę jarzynową na kilka dni, podziel ugotowane i pokrojone warzywa na równe porcje (tak, aby starczyło na każdy dzień według twoich potrzeb). Trzymaj w osobnych pojemnikach, a majonez ponownie dodawaj tylko do tej części sałatki, którą podajesz w danym dniu gościom.

Już tych kilka prostych rad wpłynie na to, ile może stać sałatka jarzynowa. Dowiedz się jeszcze, jak ją przechowywać, aby zapewnić świeżość na co najmniej cztery dni.

Jak przechować sałatkę jarzynową?

Standardowa gotowa sałatka jarzynowa zachowa świeżość przez około dwa, trzy dni. Należy przechowywać ją w lodówce i warto ją zamknąć w szczelnym pojemniku. Można użyć np. miski, którą przykryjemy folią aluminiową. Uchroni to przed rozprzestrzenianiem się zapachów wewnątrz i wchłanianiu ich przez inne produkty. 

Same ugotowane i pokrojone warzywa - bez dodatku majonezu - możesz trzymać do tygodnia. Zdecydowanie bardziej opłaca się więc przygotować sałatkę jarzynową tuż przed podaniem ją gościom. Jeśli nie użyjesz jajek i cebuli, majonez dodasz na ostatnią chwilę, to sałatka powinna w szczelnym opakowaniu zachować świeżość do czterech dni. 

Źródło: Smaker.pl

Zobacz też:

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów

Pij często zamiast zwykłej herbaty. Na serce działa jak plaster miodu, oczyszcza organizm i reguluje ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa