Słoik się nie zassał? Nic straconego, stara metoda gospodyń uratuje przetwory
Przygotowane wcześniej przetwory i dania w słoiku nieraz nas ratują, gdy nie mamy czasu lub ochoty gotować. Dostarczają też witamin i minerałów zimą, gdy w sklepach brakuje świeżych owoców i warzyw. Jednak, aby zapasy nadawały się do spożycia, trzeba je umieścić w szczelnie zakręconym słoiku. W przeciwnym razie szybko się zepsują. Dowiedz się, jak sprawdzić, czy słoik dobrze się zamknął.
Taka wiedza przyda się szczególnie podczas przyrządzania pysznych przetworów lub dań typu leczo czy gulasz. Potrawy trafiają do słoików i są przechowywane na później. Co istotne, trzeba je dobrze zamknąć, aby za kilka miesięcy móc cieszyć się zawartością pojemników. Jeśli zakrętka się rozszczelni, to do środka przedostaną się bakterie, a jedzenie nie będzie zdatne do spożycia.
Jeśli przygotowałeś już przetwory i jeszcze gorące przełożyłeś do czystych i wyparzonych słoików, to szybko musisz je zakręcić. Najlepiej, gdy je też zapasteryzujesz, gotując w garnku wyłożonym kuchenną ściereczką lub trzymając w rozgrzanym piekarniku. To pozwoli zatrzymać pyszny smak dania, a przy okazji zahamować rozwój drobnoustrojów. Ciepłe słoiki należy odwrócić do góry dnem, aby wieczka dobrze się zassały. To uchroni przygotowane zapasy przed przedostaniem się do nich bakterii, a w konsekwencji - zepsuciem.
Kolejnego dnia możesz sprawdzić, czy słoiki dobrze się zamknęły. Jak to zrobić? Po odwróceniu szklanych pojemników zobacz, czy zakrętka charakterystycznie "klika". Jeśli tak, to niedobrze. Jeśli pozostaje "zassana" i nieruchoma, udało ci się właściwie przygotować przetwory. Nie musisz się obawiać, że coś będzie z nimi nie tak.
Prawidłowo przygotowane weki po prostu przełóż w chłodne, suche i zacienione miejsce. A co zrobić, gdy słoik się nie zassał i część przetworów nie jest odpowiednio chroniona przed zepsuciem? Wciąż możesz uratować swoje zapasy.
Gdy wieczko niewłaściwie się zamknie, to w efekcie odwrócone słoiki będą przeciekać. To sygnał, że trzeba zacząć działać. Najlepiej, jeśli od razu wymienisz słoik, a przynajmniej zakretkę. Przed zakręceniem - zarówno słoik, jak i zakrętka - muszą być idealnie suche. Należy więc wcześniej dobrze je osuszyć, ale nie ręcznikiem papierowym czy ścierką kuchenną, bo to mogłoby tylko namnożyć drobnoustroje wewnątrz naczynia. Ważne jest też to, aby brzegi słoika były czyste i niewyszczerbione.
Jeśli słoik i zakrętka są bez zarzutów, to możesz wykorzystać specjalną babciną metodę na idealne weki. Co zrobić, gdy słoik się nie zassał? Przygotuj spirytus i zapalniczkę, ale pamiętaj, żeby przez cały czas być bardzo ostrożnym. Na czystą i suchą zakretkę wylej zaledwie kilka kropli alkoholu i podpal go. Gdy pojawi się płomień, szybkim ruchem przykryj słoik płonącą pokrywką i zakręć. Powinien od razu się zassać. Uważaj! Nie wykonuj tej metody, jeśli nie jesteś wprawionym kucharzem lub bez nadzoru osoby dorosłej.
Wszyscy, którzy są miłośnikami przetworów i przyrządzali je już wielokrotnie, pewnie dziwią się, dlaczego tym razem weki przeciekają. Dużo osób zapomina jednak, że z czasem pokrywki rozszczelniają się i rdzewieją, co sprawia, że przestają spełniać swoją funkcję.
Podobnie jest zresztą z niedokładnie wytartymi zakrętkami - jedna przeoczona kropla może całkowicie rozszczelnić słoik, zwłaszcza gdy stoi on do góry nogami, a ciśnienie robi swoje. Za niesprawne pokrywki może też odpowiadać zbyt krótki czas pasteryzacji - ta musi trwać co najmniej 20 minut. Następnie szklane pojemniki powinieneś odwrócić jeszcze do góry dnem, nawet na całą dobę. Dopiero wtedy zapasy mogą trafić bezpiecznie do spiżarni lub szafki.
Źródło: terazgotuje.pl, genialne.pl
Zobacz też:
Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach
Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?