Sposób cukiernika na uratowanie bezy. Będzie krucha, a nie gumowata
Beza to jeden z najsmaczniejszych i jednocześnie najbardziej wymagających deserów. Powinna być ona lekka, chrupiąca na zewnątrz i delikatnie ciągnąca się w środku. Jak osiągnąć taki efekt? I co zrobić, gdy beza wyszła gumowata lub żółta? Sprawdź, jak ją uratować i jak uniknąć podobnych błędów w przyszłości.
Beza to niewątpliwie jeden z najbardziej wymagających deserów – jej przygotowanie potrafi sprawić trudności nawet doświadczonym cukiernikom. Idealna beza powinna być lekka, chrupiąca na zewnątrz i delikatnie piankowa w środku, jednak nierzadko wychodzi zbyt lepka i przybiera mało apetyczny kolor. Czy w takiej sytuacji da się ją uratować? Co zrobić, gdy beza wyszła gumowata lub żółta? I jak ją upiec, żeby zachwycała swoim smakiem i konsystencją? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Jak upiec dobrą bezę? Wbrew pozorom nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Aby przypominała tę z najlepszej cukierni, wystarczy przestrzegać poniższych zasad.
1. Użyj jajek w temperaturze pokojowej. Dokładnie oddziel białka od żółtek – zaleca się zrobić to nieco wcześniej, żeby odpoczęły.
2. Białka ubijaj w czystej, suchej misce – szklanej lub metalowej. Zacznij od niskich obrotów, a następnie je zwiększ.
3. W trakcie ubijania wsypuj cukier stopniowo, łyżka po łyżce. Najlepszym wyborem będzie drobny cukier, ponieważ szybko się rozpuszcza. Równie dobrze możesz sięgnąć po zwykły biały cukier.
4. Aby ustabilizować strukturę bezy, możesz dodać do niej trochę skrobi, octu lub soku z cytryny.
5. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, ponieważ gwałtowne zmiany temperatury mogą powodować zapadanie się bezy.
6. Susz bezę w niskiej temperaturze – takiej do 100°C. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że stanie się ona żółta i może popękać.
7. Po pieczeniu i suszeniu nie wyjmuj od razu bezy z piekarnika. Zaczekaj, aż ostygnie i stanie się sztywniejsza.
Zobacz także: Ciasta na Wielkanoc bez pieczenia. Przepisy dla zabieganych
Najczęstsze problemy, jakie można napotkać podczas przyrządzania bezy, to uzyskanie gumowatej konsystencji lub nieestetycznego żółtego koloru. Ponadto może wyjść ona zbyt lepka lub mocno spłaszczona. Takie efekty wynikają z niewłaściwej techniki jej przygotowywania, pieczenia lub suszenia.
Jakie są najpowszechniejsze błędy podczas pieczenia bezy? W pierwszej kolejności warto skupić na temperaturze. Zazwyczaj jest ona zbyt wysoka, co sprawia, że beza staje się żółta lub gumowata. Jeśli z kolei wyszła zbyt wilgotna, ciągnąca i mało chrupiąca, czas jej obróbki termicznej był za krótki lub powietrze w kuchni było zbyt wilgotne.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na finalny efekt podczas przygotowywania bezy mają także takie czynniki, jak proporcje składników, np. za duża ilość cukru, oraz technika ubijania białek. Jeśli nie zostaną one dokładnie ubite lub wsypiesz do nich cukier w niewłaściwym momencie, twoja beza może po prostu nie wyrosnąć. Pamiętaj również o tym, że białka muszą być ubijane w suchej misce, nawet bez odrobiny tłuszczu i resztek żółtka.
Po upieczeniu bezy zauważyłeś, że mocno odbiega ona od ideału? Spokojnie – to wcale nie oznacza, że musi od razu wylądować w koszu. Istnieją bowiem pewne triki, dzięki którym możesz ją uratować. Co zrobić, gdy beza wyszła zbyt gumowata? W takiej sytuacji warto odstawić ją na całą noc do wyschnięcia. Jeśli po tym czasie jej konsystencja dalej będzie pozostawiać wiele do życzenia, podpiecz ją w niskiej temperaturze przez około 10 minut.
Twoja beza przybrała żółty kolor? Wychodzi na to, że piekłeś lub suszyłeś ją w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli pomimo nieestetycznej barwy nadal jest smaczna i chrupiąca, możesz ją pokruszyć i dodać do lodów lub deserów w pucharkach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowy zamiennik cukru. Możesz zrobić w domu, kawa smakuje wyśmienicie
Widzisz w jajku białą nitkę? Wiele mówi o jego jakości
Babka wyjdzie puszysta i lekka jak chmurka, żadnego zakalca. Patent jest prosty