Reklama
Reklama

Trik dobrego cukiernika uratuje popękany sernik. Będzie gładki i puszysty jak chmurka

Każdy, kto kiedykolwiek piekł sernik wie, że pęknięcia na wierzchu mogą popsuć efekt końcowy. Na szczęście nie musisz wyrzucać wypieku, jeśli coś poszło nie tak. Istnieje prosty sposób, by zamaskować „rany bojowe” na wypieku. Są też metody na to, aby zapobiec pękaniu sernika w przyszłości.

Sernik to popisowe ciasto w czasie wszelkich świąt i spotkań towarzyskich. Choć jest dumą każdej pani domu, zdarza się, że jego powierzchnia pęka. Nie wpływa to szczęśliwie na smak ciasta, ale jeśli zależy ci na eleganckim wyglądzie, skorzystaj z triku cukierników.  

Jak uratować popękany sernik 

Jeśli już dostrzegasz na swoim wypieku ślady pęknięcia, nie panikuj, bo istnieje skuteczna metoda naprawcza. Aby uratować popękany sernik, zmieszaj 200 ml śmietany osiemnastki z 3 łyżkami cukru pudru. Mieszankę rozprowadź równomiernie na powierzchni ostudzonego ciasta. Masa wypełni skutecznie szczeliny, potem wystarczy wstawić całość do piekarnika na około 13 minut. Temperatura tak krótkiego pieczenia powinna być wysoka, około 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu śmietana się zasklepi i utworzy gładką powłokę.  

Reklama

Po wyjęciu pozostaw sernik do spokojnego ostygnięcia, a potem włóż na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu staremu trikowi cukierników wierzch staje się niewidoczny, a sernik wygląda jak nowy. Jeśli nie masz ochoty na ponowne zapiekanie sernika, możesz ukryć pęknięcia pod polewą czekoladową, lukrem lub wyłożyć sernik bitą śmietaną. W tej roli sprawdzą się również owoce czy konfitury, które dla lepszego efektu możesz posypać cukrem pudrem.   

Jak piec sernik, żeby nie pękał 

Pękanie sernika zazwyczaj wynika z nadmiernego wysychania wierzchu, gwałtownej zmiany temperatury lub zbyt intensywnego napowietrzenia masy serowej podczas przygotowania. Dlatego warto zastosować kilka dobrych praktyk. Nie miksuj masy serowej zbyt długo i na zbyt wysokich obrotach, by nie wprowadzać nadmiaru powietrza. To spowoduje opadanie i pękanie powierzchni ciasta.  

Dobrym sposobem na to, by sernik nie pękał, jest przykrycie go z góry folią aluminiową. Nie powinna ona jednak dotykać powierzchni ciasta. Dzięki temu para wodna nie będzie zbyt szybko uciekać z wypieku i nie dojdzie do jego przesuszenia. Innym sposobem na zachowanie wilgoci sernika jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Wstaw blaszkę do brytfanki z wrzącą wodą, która powinna sięgać maksymalnie połowy wysokości blaszki. To uratuje sernik przed wysuszeniem, a w efekcie pękaniem.  

Sernik może pękać również z powodu zbyt wysokiej temperatury i zbyt długiego pieczenia. Choć wiele przepisów mówi temperaturze do 180 stopni, najlepiej ustaw piekarnik na około 160 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po upieczeniu nie otwieraj od razu drzwiczek piekarnika, nie wyciągaj sernika gwałtownie. Zostaw ciasto w piecu z uchylonymi drzwiczkami na jakiś czas, by schłodził się powoli. Nagła zmiana temperatury to prosta droga do pęknięcia.  

Sprawdź także: Słodki zapach uniesie się po całym domu. W chłodne dni smakuje jeszcze lepiej

Jak piec sernik, żeby nie opadał 

Opadanie to nagły efekt, gdy masa serowa wyrośnie podczas pieczenia, a potem gwałtownie się kurczy podczas studzenia lub w wyniku błędów technicznych. Aby sernik nie opadał, dobrze jest ubić białka oddzielnie i wmieszać je delikatnie na końcu. Nada to masie lekkości, a przy tym zbyt mocno jej nie napowietrzy. Wprawdzie to powietrze daje ciastu puszystą strukturę, ale jeśli jest go za dużo, sernik może opaść.  

Masa serowa powinna mieć wszystkie składniki o zbliżonej, pokojowej temperaturze. Najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, by uniknąć szoku temperatury. Pozostawienie sernika w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami zapobiegnie nie tylko pękaniu, ale również jego opadaniu. To ciasto jest dla każdego testem na cierpliwość i warto poświęcić więcej czasu na jego powolne wystudzenie.  

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Lepiej mrozić pierogi surowe czy gotowane? Jest jeszcze jeden sposób, o którym mało kto wie

Dodaj 2 łyżki do zakwasu z buraków. Nie ma szans, żeby spleśniał, będzie mocno czerwony i klarowny

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Tylko naturalne składniki i obłędny zapach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | serniki