Reklama
Reklama

Słodki zapach uniesie się po całym domu. W chłodne dni smakuje jeszcze lepiej

Biszkopt z jabłkami to lekkie, puszyste i pięknie pachnące ciasto. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie, np. andrzejkowe czy sylwestrowe. Jest szybki w przygotowaniu, efektowny i zawsze trafia w gusta gości. Nie jest też zbyt słodki i świetnie komponuje się z herbatą lub kieliszkiem grzanego wina.

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?

Choć biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych ciast, naprawdę pyszne wyjdzie wówczas, gdy upieczesz je z pieczołowitością. Poświęć odpowiednio dużo czasu na ubicie piany z białek. Pozostałe składniki wmieszaj w nią szpatułką, by masa nie opadła. Użyj twardych, kwaskowych jabłek. Pokrój je w drobne kawałki i lekko wciśnij je w masę. Jeśli lubisz, możesz je delikatnie oprószyć cynamonem. Biszkopt powinien wyjść puszysty, miękki i zezłocony. Miłośnicy słodkich deserów mogą go jeszcze po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub kleksem bitej śmietany. To prosty sposób na domowy deser, który zawsze się udaje.

Reklama

Biszkopt z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 5 jajek, 
  • 170 g drobnego cukru, 
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g), 
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 jabłka,
  • cukier puder (do dekoracji).

Sposób wykonania:

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na średnich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do piany cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj pianę przez około 10 minut - aż stanie się sztywna i lśniąca. 

Delikatnie wymieszaj w pianę z białek żółtka, a następnie partiami dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Mieszaj ciasto szpatułką - krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta olej i sok z cytryny. 

Umyj jabłka, obierz i pokrój na ósemki lub szesnastki.  

Natłuść dno formy o wymiarach np. 18 x 27 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na powierzchni ciasta rozłóż równomiernie pokrojone jabłka. Delikatnie wciśnij je w głąb ciasta. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka.  

Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, oprósz je cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj kilka do porannej kawy. Rozkręcisz metabolizm i poczujesz przypływ energii

Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić

Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | jabłka | owoce | słodycze