Słodki zapach uniesie się po całym domu. W chłodne dni smakuje jeszcze lepiej
Biszkopt z jabłkami to lekkie, puszyste i pięknie pachnące ciasto. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie, np. andrzejkowe czy sylwestrowe. Jest szybki w przygotowaniu, efektowny i zawsze trafia w gusta gości. Nie jest też zbyt słodki i świetnie komponuje się z herbatą lub kieliszkiem grzanego wina.
Choć biszkopt z jabłkami to jedno z najprostszych ciast, naprawdę pyszne wyjdzie wówczas, gdy upieczesz je z pieczołowitością. Poświęć odpowiednio dużo czasu na ubicie piany z białek. Pozostałe składniki wmieszaj w nią szpatułką, by masa nie opadła. Użyj twardych, kwaskowych jabłek. Pokrój je w drobne kawałki i lekko wciśnij je w masę. Jeśli lubisz, możesz je delikatnie oprószyć cynamonem. Biszkopt powinien wyjść puszysty, miękki i zezłocony. Miłośnicy słodkich deserów mogą go jeszcze po upieczeniu udekorować cukrem pudrem lub kleksem bitej śmietany. To prosty sposób na domowy deser, który zawsze się udaje.
Składniki:
- 5 jajek,
- 170 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g),
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 jabłka,
- cukier puder (do dekoracji).
Sposób wykonania:
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na średnich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj do piany cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj pianę przez około 10 minut - aż stanie się sztywna i lśniąca.
Delikatnie wymieszaj w pianę z białek żółtka, a następnie partiami dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Mieszaj ciasto szpatułką - krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta olej i sok z cytryny.
Umyj jabłka, obierz i pokrój na ósemki lub szesnastki.
Natłuść dno formy o wymiarach np. 18 x 27 cm. Przełóż do formy ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na powierzchni ciasta rozłóż równomiernie pokrojone jabłka. Delikatnie wciśnij je w głąb ciasta.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto od razu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, oprósz je cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj kilka do porannej kawy. Rozkręcisz metabolizm i poczujesz przypływ energii
Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić
Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne