Reklama
Reklama

Wystarczy dodać łyżeczkę do porannej kawy. Cukier nie będzie skakał, jelita zaczną dobrze pracować

Pierwszy łyk kawy o poranku to wyjątkowy moment - w przypadku wielu osób ta chwila to prawdziwy rytuał pozwalający dobrze rozpocząć dzień. Wiadomo już, że kawa sama w sobie jest zdrowa, ale każdy sposób aby dodatkowo ją wzbogacić o korzystne dla organizmu składniki jest cenny. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po kawę z inuliną - mało kto wie o tym, ile dobrego może zdziałać.

Doskonale wspiera zdrowie jelit i odporność, pomaga w walce o wymarzoną sylwetkę. Kawa z dodatkiem inuliny, bo o niej mowa, to sposób na to, aby dobrze rozpocząć dzień - sięgnij po filiżankę, a organizm ci podziękuje.

Co to jest inulina?

Zacznijmy od ustalenia, co to jest inulina? Dla wielu osób ta nazwa brzmi tajemniczo. To substancja pochodzenia roślinnego - wielocukier należący do grupy fruktanów, występuje m.in. korzeniu topinamburu czy cykorii, ale nie tylko. Znajduje się ona także np. w zielonych bananach czy szparagach.

W wersji o jakiej dziś mówimy to proszek, który bez problemu można rozpuścić. Inulina ma delikatnie słodki, łagodny smak, nie ma zapachu. Jak spożywać inulinę? To doskonały dodatek na przykład do owsianki czy zupy, ale świetnie sprawdza się także w napojach - śmiało dodaj ją do smoothie albo do kawy, o czym powiemy w tym artykule więcej.

Reklama

Kawa z inuliną - zalety

Powiedzieliśmy już sobie, że inulina to naturalny prebiotyk, który można dodać m.in. do kawy. Jakie korzyści płyną z takiego rozwiązania?

Dodatek inuliny do kawy to niejako przepis na lepsze trawienie i zdrowe jelita. Ten rozpuszczalny prebiotyk karmi dobre bakterie jelitowe, dzięki czemu poprawia równowagę mikroflory jelitowej, wspiera perystaltykę i zapobiega zaparciom. Nie ma także wątpliwości co do tego, że regularne spożywanie inuliny - na przykład jako dodatku do kawy - wspomaga również barierę jelitową, dzięki czemu poprawia się także odporność organizmu, a stany zapalne mogą zostać zmniejszone.

Kolejnym plusem jest to, że inulina może wpływać na poprawę kontroli poziomu glukozy we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, jest bezpieczna dla osób z cukrzycą typu 2 czy stanem przedcukrzycowym. Ponadto, inulina zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu może ograniczyć napady głodu i zachcianki na słodycze. 

Inulina zwiększa także wchłanianie minerałów, m.in. wapnia, magnezu i żelaza, co jest szczególnie istotne chociażby u osób starszych. 

Jak przygotować kawę z inuliną?

Jak przygotować kawę z inuliną? Nic prostszego - zajmuje to dosłownie chwilę, a korzyści zdrowotne są ogromne. 

Składniki:

  • Ok. 200 ml ulubionej kawy (takiej, jaką lubisz pić na co dzień),
  • Mleko lub napój roślinny (opcjonalnie),
  • Płaską łyżeczkę inuliny w proszku.

Przygotuj swoją ulubioną kawę - może to być espresso, americana, a nawet kawa z mlekiem czy roślinnym napojem. Istotne jest to, aby była ona gorąca, ale nie wrząca - to pozwoli inulinie dobrze się rozpuścić.

Wsyp inulinę. Proponujemy jedną łyżeczkę, ale - jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z tym składnikiem - może być pół łyżeczki. 

Dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżeczki lub spieniacza do mleka. 

Kawę z inuliną możesz dodatkowo posypać szczyptą cynamonu czy kardamonu lub gorzkiego kakao.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pij przed posiłkiem, wątroba szybko się zregeneruje. Przy okazji pomaga na odchudzanie i wygładza skórkę

Wołowina rozpływa się w ustach, jest miękka i soczysta. Znajomy szef kuchni nauczył mnie, jak to się robi

Jak zrobić jajko w koszulce? Dzięki tej metodzie białko będzie ścięte, a żółtko idealnie lejące

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa